Fietsen in Wallonië

In het Pays des Eaux Vives, het zuidelijkste deel van het land tussen Samber en Maas, neemt een gloednieuwe route je mee op ontdekkingstocht van de ene RAVeL naar de andere: van Mariembourg naar het Woud van Thiérache. Weidser worden je landschappen niet.

In het station van Mariembourg halen we onze fietsen van de trein om vervolgens op ons gemak te peddelen naar de RAVeL 156, een van de oudste groene routes van Wallonië. Vlak voor Matagne-la-Grande krijgen we voor het eerst het nieuwe traject onder de fietsbanden. Langsheen de rustige landwegen verwarmt de zon de kalkbodem, die haar stralen gretig opzuigt. De natuur barst van het leven. Vlinders en sprinkhanen houden ons gezelschap. Een puur genot voor de zintuigen! Wanneer we in de buurt van Dourbes komen, gaat het via een steile flank naar de top die de omgeving domineert.

Als een prentkaart

De oevers van de Viroin zijn op veel plekken omzoomd met elzen. Het riviertje baant zich een weg doorheen kreupelhout van beuken- en eikenbossen met een veelsoortig gras- en kruidentapijt. Vanaf de heuveltop komt er fluitend en sissend een attractie aangereden: de toeristische stoomtrein van de 3 Valleien lijkt wel een plaatje van een oude ansichtkaart. Na een hele afdaling bereiken we Olloy-sur-Viroin. Een leuk plekje om te genieten van de omgeving, de benen te strekken en de inwendige mens te versterken.

Frankrijk om de hoek

Vanaf nu neemt de RAVeL 523 het over en voert een uitgestrekt woud in. In Oignies-en-Thiérache ligt Frankrijk pal om de hoek. Van hieruit leidt nog een andere route naar de oevers van de Maas. Wie niet genoeg kan krijgen van deze mooie omgeving, kan daar een nieuwe tocht aanvatten, dit keer langs één van Europa’s grote rivieren.

Info

Bewegwijzering: Fietsroute Euro Vélo via RAVeL 156 / bewegwijzerde verbindingsroute van Matagne-la-Grande naar Olloy-sur Viroin / RAVeL 523 tot Oignies-en-Thiérache / bewegwijzerde route vanuit het dorp naar de Meuse à Vélo-route.
Afstand: 27 km
Vertrek: nabij het station van Mariembourg

Vorig artikelLogeren in een Wikkelhouse van karton
Volgend artikelZuurstof tanken in Salzburgerland