Catalonië

Wie Catalonië zegt, denkt Barcelona. Maar er valt zoveel meer te ontdekken! Van mooie historische steden tot hippe badplaatsen en idyllische dorpjes verstopt in de bergen. En dan zijn er nog de vele cavahuizen die om een bezoek smeken. Dit zijn onze 5 favoriete stops!

1. Prachtig Romeins erfgoed in Tarragona

Tarragona is een kuststad in het zuiden van Catalonië met een sfeervolle middeleeuwse kern. Het is ook een van de belangrijkste Romeinse sites in Spanje. Zo kan je bijvoorbeeld een goed bewaard amfitheater bezoeken waar men vroeger lekker van dodelijk spektakel kon genieten met de zee op de achtergrond. Het meest indrukwekkende bouwwerk uit de Romeinse periode ligt een paar kilometer buiten de stad. De Pont del Diable is een tweehonderd meter lang aquaduct met dubbele bogen, dat na tweeduizend jaar nog steeds recht staat en waar je zelfs helemaal kan overwandelen.

2. ‘Ocean Drive’ in Sitges

Sitges is een kleine maar trendy badplaats op een halfuurtje rijden van Barcelona. Langs de promenade aan het water liggen talloze met veel fantasie ontworpen villa’s – halve kastelen bijna – die wat aan de Ocean Drive in Miami doen denken. Het stadje ligt langs een eindeloos strand en wie er overdag langsloopt, zou het niet meteen verwachten maar het nachtleven is hier in het hoogseizoen buitengewoon wild. Het is dan ook veruit de belangrijkste vakantiebestemming voor holebi’s in het hele land.

3. Catalonië, cava, Codorníu

Codorníu is een van de grootste cavaproducenten van het land. De kelders die onder de mooie modernistische gebouwen verborgen liggen, vormen een ondergronds doolhof van die grootorde dat je er enkel per treintje kan doorrijden. Mocht het hele bedrijf ooit op de fles gaan – pun intended –, kun je hiervan de beste paintballzaal ter wereld maken. Het proeven van de cava is natuurlijk ook niet mis, en wie niet te veel bagage meesleurt, kan best wel wat flessen in de koffer kwijt.

4. Gerona, decor van ‘Game of Thrones’

Gerona, de grootste stad in het noorden van Catalonië, biedt meer dan genoeg moois om een alternatief voor Barcelona te zijn. Het middeleeuwse centrum herbergt een schat aan musea en erfgoed. De Joodse wijk werd enorm goed bewaard en is nu een verzameling van winkeltjes en restaurants. De oude kantelen bieden prachtige uitzichten over de stad en omgeving, en El Celler de Can Roca is een van de beste restaurants ter wereld. De trappen die naar de indrukwekkende kathedraal leiden werden trouwens gebruikt als decor voor een aantal belangrijke momenten in de serie ‘Game of Thrones’.

Tip: ‘Game of Thrones’-fan? Lees ook: Winterfell bestaat (en het ligt in Noord-Ierland)

5. Oog in oog met Salvador Dalí

Figueres is de stad van Salvador Dalí, één van de vreemdste en veelzijdigste kunstenaars van de twintigste eeuw. De even geniale als krankzinnige man werd hier geboren, en ligt er ook in z’n eigen museum begraven. Het Teatre-Museu Dalí is een gebouw dat even geschift is als de meester zelf. De buitenkant ziet eruit als een bizar rood sprookjeskasteel, met gigantische eieren en Oscarbeeldjes op het dak. Wie ook binnen een kijkje gaat nemen, lijkt in ‘Alice in Wonderland’ terecht te komen. Een geweldig en chaotisch overzicht van ’s mans werk wacht hier op je: van grootse installaties tot kleine schetsen en juwelen. Een niet te missen bezoek tijdens je reis door de regio.

Catalonië praktisch

Erheen Wij vlogen rechtstreeks vanuit Brussel naar Barcelona met Vueling en reserveerden op voorhand een auto bij Sunny Cars, bekend om zijn all-in formule.

Programma Wij maakten deze reis met Caractère, de Belgische touroperator die bekendstaat om zijn exclusieve beleefreizen in Zuid-Europa. Caractère biedt in Catalonië drie verschillende reizen aan.

Toeristische info catalunya.com

 

Tip: liever naar het zuiden van Spanje?

Wij verkenden ook Costa del Sol en Costa de la Luz!

Vorig artikelLinks rijden: hier moet je op letten!
Volgend artikelWin een etentje bij Dinner On The Lake!