Na de topdrukte in de zomervakantie blijkt de Belg ook in september nog niet uitgereisd. Bij VAB-Reisbijstand liepen 37% meer oproepen binnen.

Crisis of niet, de Belg trok ook in september massaal richting zon. VAB-Reisbijstand kreeg in de eerste drie weken van september 37% meer oproepen dan in dezelfde periode in 2019, het laatste pre-coronajaar. Vooral autoreizen blijven populair, een rechtstreeks gevolg van de energiecrisis. Duurdere vliegtickets doen steeds meer reizigers teruggrijpen naar de eigen wagen om op vakantie te gaan. Dat merkten we ook bij VAB, waar het aantal pechgevallen in het buitenland de afgelopen maand met liefst 50% steeg.

Frankrijk blijft populairst, Spanje en Italië in de lift

Frankrijk blijft naar goede gewoonte de meest gekozen vakantiebestemming. Meer nog, ‘la Douce France’ wint nog aan populariteit. VAB-Reisbijstand kreeg 75% meer pechoproepen uit Frankrijk in vergelijking met 2019. Ook Duitsland (+47%), Spanje (+105%) en Italië (+131%) zitten in de lift. De grote toename van pechgevallen in Spanje en Italië wijst erop dat de Belgen dus ook met de auto de zonnige bestemmingen opzoeken. Nederland staat nog altijd op de tweede plaats, maar het aantal Belgen dat met de auto naar Nederland op vakantie gaat, zakt in verhouding al enkele jaren op rij.

Populairste bestemmingen autovakantie

  1. Frankrijk
  2. Nederland
  3. Duitsland
  4. Spanje
  5. Italië

Minder ongevallen, (veel) meer bandenpech

Wat verder ook opvalt, is een daling van 5% van het aantal ongevallen in het buitenland ten opzichte van 2019. In vergelijking met 2021 is de daling zelfs nog veel opvallender, -32%. VAB vermoedt dat de Belgen zich beter voorbereiden op de heen- en terugrit en minder vermoeid achter het stuur kruipen na talloze waarschuwingen rond de gevaren van vermoeid rijden. Los van de totale stijging van het aantal pechgevallen (+50%) is het frappant dat het aantal gevallen van bandenpech – wat al de belangrijkste boosdoener was – nog bijna verdubbelde (+90%).

Top 5 pechgevallen

  1. Lekke band
  2. Motorproblemen
  3. Startproblemen
  4. Ongeval
  5. Koppeling en versnellingsbak
Vorig artikelCenter Parcs tekent ‘nature trail’ uit in De Vossemeren
Volgend artikelNieuw in het straatbeeld: de middenrijbaan