Foto: Hans Braxmeier

Ben je momenteel in het buitenland via Thomas Cook of Neckermann of vertrek je binnenkort? Het Garantiefonds Reizen zorgt ervoor dat je kunt terugkeren of betaalt je reis terug.

Wat doet het Garantiefonds Reizen?

Wie in ons land bij een touroperator een reis boekt, koopt daarmee ook een stukje zekerheid. Alle pakketreizen bevatten namelijk een verzekering die je beschermt tegen het faillissement van de touroperator. Zo weet je zeker dat je geen financieel risico loopt. Die verzekering zal nu ook in actie schieten bij de ondergang van Thomas Cook. Hoewel de Belgische tak voorlopig nog niet failliet is, heeft het Garantiefonds Reizen het financieel onvermogen van Thomas Cook België vastgesteld. Daardoor kan het nu de procedures opstarten om in de eerste plaats gestrande reizigers terug te halen en later ook de vakantie te vergoeden voor wie nog moet vertrekken. Wie een pakketreis geboekt heeft, krijgt die dus volledig terugbetaald. Een claim daarvoor kun je indienen op de website van het fonds. Wie een deel van de reis of de hele reis nog moet betalen, mag voorlopig geen extra bedragen storten aan Thomas Cook.

Wat als je momenteel op vakantie bent?

Wie momenteel in het buitenland zit via Thomas Cook of Neckermann, mag níet op eigen houtje vluchten boeken. Het Garantiefonds Reizigers betaalt die kosten namelijk niet terug. Je moet wachten tot je informatie krijgt van het fonds over jouw eventuele terugvlucht. Ook andere extra kosten vallen niet onder deze regeling. Wie momenteel in het buitenland verblijft en problemen heeft met het hotel waarin hij of zij logeert (geen toegang tot de kamer, extra kosten die betaald moeten worden), kan terecht bij het noodnummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken, 0032 2 501 40 00. Betaal zeker geen extra kosten aan je hotel, want die kun je niet terugvorderen via het fonds. Heb je geen problemen met je hotel maar wil je informatie over je terugvlucht, kijk dan op de website van het fonds, neem contact op met de reisbegeleiding ter plaatse of het reisbureau waar je de reis boekte.

Op reis met Neckermann? Check je bestelbon

Als je een reis boekte bij Neckermann, is het mogelijk dat je niet bij het (nakend) faillissement van Thomas Cook bent betrokken. Als de reisorganisator op je bestelbon Expedia/Travelscape is, kan dat goed nieuws zijn. Contacteer Expedia/Travelscape rechtstreeks om te kijken of je reis gewoon doorgaat (02/200.63.72). Hetzelfde geldt indien je reis geboekt werd bij Pegase Travel (09/248.67.06).

Vorig artikelOntdek Dordrecht vanop het water
Volgend artikelDe ene koplamp is de andere niet