Veluwe

De Veluwe herbergt meer dan alleen een groene schatkamer. Je vindt er ook één van Nederlands topmusea en andere verrassende plekken. Dit zijn onze favorieten!

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Wie dat indrukwekkende park écht wilt ontdekken, moet de fiets op! Overal vind je degelijke witte fietsen die je gratis doorheen het gigantische natuurdomein loodsen. Wegwijzers tonen je waar je heen moet en dan komt het erop aan om die vele fietspaden ook echt te benutten en je ogen goed de kost te geven. De beste manier om De Hoge Veluwe te vatten.

hogeveluwe.nl

Kröller-Müller Museum

Met zijn immense Van Gogh-verzameling, tweede grootste in de wereld, moet je uiteraard ook het Kröller-Müller Museum aandoen. Er is het gebouw zelf, opgetrokken door onze Henry van de Velde, de indrukwekkende collecties én de museumtuin. Op zich al goed voor een daguitstap. De beeldentuin pakt uit met het wondermooie Rietveldpaviljoen en maar liefst 160 sculpturen. Een kunstzinnig domein waar geen einde aan lijkt te komen.

krollermuller.nl

Het Jachthuis

Meer dan zomaar een optrekje voor de jagende heer des huizes is het opvallende Jachthuis bovenal een Gesamtkunstwerk van H.P. Berlage die zelfs het kleinste detail voor zijn rekening nam. Een opvallende constructie die je, of je er nu van houdt of niet, niet kunt negeren. Daarvoor is dit bouwsel te indrukwekkend. In het aanpalende theehuis kun je het monument uitvoerig bespreken.

hogeveluwe.nl

Paleis Het Loo

Met zijn gemanicuurde gazon en gemillimeterde perkjes zowat het Versailles van Nederland en het perfecte antwoord op al die woeste onstuimigheid. Het paleis wordt dezer dagen grondig gerenoveerd, maar laat dat je niet tegenhouden om dit stulpje van de Oranjes te bezoeken. De tuinen, stallen en restaurants blijven open en het gloednieuwe bezoekerscentrum verleidt met zijn fantastische museumshop. En dan moet je nog beginnen aan de paleistuin… Het dak van het paleis serveert je het beste uitzicht.

paleishetloo.nl

Tip

Meer Nederland? Ontdek de Nederlandse Hanzesteden, Zeeland of de Waddeneilanden.

Vorig artikelEen dag in het leven van een VAB-wegenwachter
Volgend artikelGetest & goedgekeurd in Apeldoorn