Onze favoriete wandelroutes in Vlaanderen

Trek je wandelschoenen aan en knoop je veters vast, want speciaal voor jou selecteerden we onze favoriete wandelroutes in Vlaanderen. Ontdek te voet de mooiste plekjes van ons land.

Antwerpen: Herbronnen langs de Nete

9,5 km

Wandel naast het kabbelende water van de Grote Nete richting Gestel en kom helemaal tot rust. De kleine deelgemeente van Berlaar werd enkele jaren geleden officieel uitgeroepen tot stiltegebied, een aaneengesloten gebied met landelijk karakter waar natuurlijke geluiden overheersen. Voor je aan het pittoreske dorsplein met historische hoeves en authentieke schandpaal komt, wandel je langs het Hof Van Rameyen, een van de mooiste kastelen van ons land. Op de terugweg verlaat je de Nete en langs een kronkelend bospad bereik je de Kruiskensberg, een bedevaartsoord met een charmant kapelletje. Tip voor de kinderen: vlakbij vind je via een knuppelpad een heus speelbos met boomhut, klimtoren en wilgentunnel.

STARTPUNT Niemandshoek 12, Herenthout

BEWEGWIJZERING rood-witte knooppuntenborden, grotendeels onverharde paden, niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens

MEER INFO Klik hier.

 

Vlaams-Brabant: Speelbergwandeling

11,4 km

Deze wandeling leidt je door de bosrijke Hagelandse heuvels, op hun mooist in de herfstmaanden. Je klimt over hellingen en over het plateau van de Chartreuzenberg, waar je aan het wijndomein kunt stoppen voor een Hagelands wijntje. Je stapt door diepe holle wegen en geniet onderweg van mooie vergezichten met uitgestrekte velden en bossen. Aan de idyllische Speelbergkapel zie je in de verte de Sint-Romboutstoren van Mechelen, en bij helder weer zelfs de koepel van de basiliek van Scherpenheuvel. Een hongertje stil je in taverne Bed van Napoleon, een oude boswachterswoning waar volgens de overlevering Napoleon ooit de nacht doorbracht.

STARTPUNT Sint-Kwintenkerk, Martelarenplaats 1, Linden

BEWEGWIJZERING rechthoekig bord met rode opdruk, glooiend terrein

MEER INFO Klik hier.

 

Limburg: Wandelgebied de Merode

Afstand zelf te kiezen

Het landschapspark de Merode strekt zich uit over drie provincies en negen gemeenten, waaronder het Limburgse Tessenderlo. Het ontstond toen prins de Merode 1500 hectare van zijn bos- en natuurgebieden verkocht en dit openbaar domein werd. Zo’n groot aaneengesloten stuk natuur is uniek en het groeide dan ook uit tot een van de populairste wandelnetwerken. Een goede startplek is Gerhagen-Tessenderlo. Vanop de parking ga je naar het centrale ontmoetingsplein, startpunt van meerdere routes. Je wandelt door bossen, velden, heide en vennen, elk stukje natuur biedt je weer een andere belevenis. Ook je trouwe viervoeter is welkom, want in Gerhagen vind je een van Vlaanderens grootste losloopgebieden voor honden.

STARTPUNT Zavelberg 10, Tessenderlo

BEWEGWIJZERING Stippel je eigen route uit op wandelknooppunt.be (de Merode is wandelnetwerk nr. 1) of koop een wandelkaart in het Bosmuseum aan het startpunt.

MEER INFO Klik hier.

 

West-Vlaanderen: Tweebergen wandelroute

7,2 km

Je wandeling start in de charmante dorpskom van Westouter en leidt je over de Sulferberg en het gelijknamige bronbeekgebied, waar beekjes kronkelen langs heuvelige graslanden met knotbomen. Wat verderop kruis je een stiltepad met uitnodigende ligzetels. In de verte, net over de Franse grens, zie je de Katsberg liggen, met daarop een cisterciënzerabdij. De tocht gaat verder richting Rodeberg. Eenmaal boven wacht een avontuurlijke afdaling langs het Hellegat, een diep uitgesneden en grotendeels bebost dal. Vlakbij ligt het vroegere vakantiedomein Kosmos, waar kinderen hun hartje kunnen ophalen op de speeltuigen. De terugweg leidt langs landelijke wegen en door het Kotje Piepersbos.

STARTPUNT kerk van Westouter, Poperingestraat

BEWEGWIJZERING zeshoekige bordjes

MEER INFO Klik hier.

 

Oost-Vlaanderen: Langs de bronnen van Het Burreken

14,3 km

Trek je schoenveters nog eens strak aan naast de Sint-Petruskerk in Schorisse, naar verluidt de enige plek in Oost-Vlaanderen waar de kerk niet in het midden staat. Je ontdekt een afwisselend landschap met kabbelende beekjes, weiden omzoomd met knotwilgen, bossen, kleine valleien en holle wegen. Je bent in de Vlaamse Ardennen en deze wandeling ademt Vlaanderens Mooiste. Wielerliefhebbers kennen vast de hellingen Foreest en Ganzenberg, waartussen je de Kapel van de Ronde treft met de namen van alle winnaars gebeiteld in graniet. In het laatste stuk van de route moet je vooral stoppen aan het terrasvormige uitkijkpunt op de top van het Bosgat voor een van de mooiste panorama’s van deze regio.

STARTPUNT Sint-Petruskerk Schorisse, Maarkedal

BEWEGWIJZERING knooppunten 14-15-7-8-3-4-21-16-24-23-22-14

MEER INFO Klik hier.

Vorig artikelHelp, mijn bagage is verloren! Wat nu?
Volgend artikelDit zijn de leukste geocaching locaties