AdvertentieVernazza © Agenzia in Liguria

Ligurië heeft meer in petto dan stranden alleen. Dit charmante stuk Noord-Italië verleidt je ook met kleurrijke dorpen, een rijke cultuur en landschappen waar bergen of rotsen nooit ver weg zijn. Ook de wervelende havenstad Genua mag je niet overslaan.

San Remo en de westelijke rivièra

De kust tussen de Franse grens en Genua valt op door bonte afwisseling: sfeervolle badplaatsen met de Alpen op de achtergrond, middeleeuwse stadjes, lange stranden, romantische baaien, bloemenweelde en stille bergdorpjes.
San Remo, bekend van de wielerklassieker, blijkt een bruisende stad met een casino, theater en fraaie villa’s. Ook Imperia – dat uit twee plaatsen bestaat – is een stop waard: met een wirwar aan steegjes ademt Porto Maurizio pure charme, terwijl Oneglia bekend staat om zijn olijfproductie. In Savona is het fijn rondslenteren langs het indrukwekkende fort en de terrassen aan de jachthaven. Wat verder vind je zalige stranden – mét blauwe vlag – en de artistieke badplaatsen Albissola Marina en Albisola Superiore.

Tip: Actief op verkenning? Kies een etappe uit het langeafstandswandelpad Alta Via dei Monti Liguri. Of neem de fietsroute (24 km) langs de kust, op de oude spoorwegbedding tussen Ospedaletti en San Lorenzo al Mare.

 

De magie van Genua, hoofdstad van Ligurië

Vurig, eclectisch, kosmopolitisch. Elegant en artistiek. De grootste havenstad van Italië sleept je 24/24u mee. Genua is de geboorteplaats van Columbus, de plek waar Vlaamse schilders zoals Rubens en Van Dijck lang verbleven en de stad waar in de jaren zestig een bruisende scene van singer-songwriters en dichters ontstond.
Overdag dwaal je door middeleeuwse steegjes (caruggi) en ontdek je de rijke geschiedenis van de stad. Enkele nobele straten uit de glorietijd (Strade Nuove) en tientallen palazzo’s uit de 16e en 17e eeuw (Palazzi dei Rolli) – sommige zijn nu uitstekende kunstmusea – horen bij het Unesco Werelderfgoed.
Na zonsondergang verplaatst de actie zich richting haven en zee voor het uitgaansleven. De omgeving van Piazza delle Erbe is dé plek voor cocktails en smakelijke gerechten. Op zwoele avonden is Corso Italia een topper: aan deze maritieme promenade kun je met uitzicht op zee aperitieven en dineren, of een strandwandeling maken.

Tip: De promenade Corso Italia loopt tot Boccadasse, een charmant vissersdorp met pastelkleurige huizen, dat nu bij Genua hoort. Een relaxte, authentieke plaats met kunstgalerijen, heerlijke bakkers en de lekkerste ijsjes.

 

De oostelijke rivièra en Cinque Terre

Als je Genua in oostelijke richting verlaat, wordt de kust ruiger en zijn de vissersdorpen nog schilderachtiger. Die wilde romantiek van blauwe zee, groene parken, ruwe kliffen en huizen in pasteltinten trekt al eeuwen artistieke zielen aan.
De Golf van Tigullio is een aaneenschakeling van idyllische baaien en plaatsjes, met Portofino als pronkstuk. Dit elegante vissersdorp, uitgegroeid tot een exclusieve hotspot, móet je gezien hebben. Aan die oostelijke rivièra liggen ook de beroemde Cinque Terre: vijf spectaculaire, authentieke dorpen op steile rotsen, met daartussen hellingen vol wijnranken en kleine stranden.

Tip: Voor het moderne stadsleven kun je naar La Spezia, met zijn musea, parken, arcades en luxeboetieks. Vanop de Passeggiata Constantino Morin heb je een mooi uitzicht op de beroemde ‘Golf van de Dichters’, waar onder meer Dante en de Engelse romantici voor vielen.

 

Toeristische info Ligurië

Meer informatie en inspiratie over Ligurië in Noord-Italië op lamialiguria.it/en en experienceliguria.it.

Vorig artikelDoe de verkeerstest!
Volgend artikelHelp, mijn bagage is verloren! Wat nu?