Krakau

Krakau is een prentenboek vol kleur en geschiedenis, en de perfecte slenterstad. Ideaal voor je volgende citytrip.

Historische gebouwen pronken in hun vrolijke kleurenpracht. De terrassen van Krakau zitten vol hippe jongeren, zakelijke drukdoeners en gezellige koppels. Naast oude winkeltjes liggen trendy boetieks, zorgvuldig gestylede bistro’s en internationale ketens.

1. Middeleeuws marktplein

De centrale spil van Krakau is Rynek Główny, een fors uitgevallen middeleeuws marktplein met lakenhallen en een stadhuis, ontelbaar veel terrasjes, een ondergronds museum en een modern beeldhouwwerk. Ook in de zijstraten wemelt het van pittoreske huizen, kerken, oude stadspoorten en leuke winkels.

2. Melkbars

Een op en top Pools concept. Je kunt er spotgoedkoop simpele Poolse kost proeven, zoals pierogi (gevulde deegtasjes), zurek (zure roggesoep), gerechten met melk of heerlijk vers aardbeiensap. Melkbars kwamen er na de oorlog op initiatief van de overheid, omdat niet elke flat een keuken had. Vandaag bestaan er traditionele melkbars en eigentijdse privémelkbars.

3. Bier uit een tank

Bunkier Café is een trendy overdekt terras in het groene park rond de oude stadskern. Hier kun je een hapje eten of bier uit een gigantische tank drinken. Ernaast ligt Bunkier Sztuki, een hedendaags kunstencentrum.

4. Brood en wijn bij Charlotte

Charlotte Chleb – Wino is een trendy zaak met heerlijk ambachtelijk brood, huisgemaakt gebak en belegde lekkernijen, maar je kunt er ook wijn drinken.

5. Grote grutten

Een andere Poolse specialiteit zijn gerechten op basis van grutten of gebroken granen. Je proeft ze bij Dobra Kasza Nasza, waar eenvoudige, maar lekkere creaties met boekweit en gerst op de kaart staan. Onze aanraders: met bacon, gedroogde pruimen en uien, of worst en gekaramelliseerde appels, of pikante worteltjes en gember.

6. Shoppen en wijn

Boven beschikt Lulu Living over een interieurzaak met een leuke mix van traditioneel, vintage en eigentijds. Op de benedenverdieping werden er een café en wijnbar ondergebracht.

7. Traditionele smaken

Krakowski Kredens is dé delicatessenzaak van Krakau met ambachtelijke koekjes, confituur, charcuterie, ingemaakte groenten … en alles wat vroeger bij een picknick in het park hoorde.

8. Joodse wijk

De wijk Kazimierz kent twee drukke hotspots. De Szeroka-straat lijkt eerder een plein en is het Joodse hart vol koosjere restaurants, een synagoge met kerkhof, het geboortehuis van cosmetica-tycoon Helena Rubinstein en kraampjes die keppeltjes en kandelaars verkopen.

Plac Nowy is een rommelig marktplein vol bedrijvigheid, waar je de typische zapiekanki kunt eten, een soort belegd pizzabrood. In de straten rondom kom je kleurige bars, trendy cafés, eethuisjes of vintage winkels als Miejsce tegen. Benieuwd waar Steven Spielberg de scènes in het Joodse getto voor zijn film ‘Schindler’s List’ draaide? Zoek dan de binnenkoer tussen de Meiselsa en Józefa-straat.

9. Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Over de rivier vind je nog sporen van het oorlogsverleden. Hoewel de stad zelf zo goed als gespaard bleef, werd de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal uitgeroeid. De bronzen stoelen op het Bohaterow Getta-plein (helden van het getto) herdenken de slachtoffers. Als je door het ‘Auschwitz-tunneltje’ wandelt, dan kom je even verder aan een eigentijds en beklijvend herdenkingsmuseum op de plek waar de fabriek van Oskar Schindler lag. Wie een hart voor hedendaagse kunst heeft, kan daarnaast nog naar het Mocak-museum.

10. Voetgangersbrug

De nieuwe wandelbrug, die naar Parijs’ voorbeeld vol liefdesslotjes hangt, zorgde ervoor dat de aanpalende straten volop boomen. Vooral in de Józefinska- en Mostowa-straat vind je veel cafés en eethuizen: van artistieke bars tot trendy bistro’s en chique restaurants, zoals Tao. Of maak het gezellig aan de oevers van de rivier.

Krakau praktisch

Erheen Vanuit Charleroi vlieg je goedkoop en rechtstreeks naar Krakau met Ryanair of Wizz Air.
Overnachten Het Pink Panther’s Hostel is vrolijk, eigentijds ingericht en brandschoon. Ze hebben ook enkele privékamers voor twee, met sanitair op de gang.
Munteenheid Poolse zloty
Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Polen met een VAB-Reisbijstand.
Toeristische info www.polen.travel/nl – www.krakow.pl/english

Tip

Ontdek ook Warschau met onze tips!

Vorig artikelDe 7 musts van Milaan
Volgend artikelGetest: Renault Espace