Kies mee de mooiste wandeling van het land

Tien provincies, tien wandelroutes. Trek je stoute stapschoenen aan en ga op verkenning! Maar laat ons vooral weten welke je de mooiste wandeling vindt. Stemmen op jouw favoriete wandelroute kan tot eind juli.

De redactie van VAB-Magazine selecteerde tien wandelroutes, één per provincie. Misschien heb jij ze al gestapt, of sta je te popelen om op pad te gaan. Laat via het stemformulier onderaan deze pagina weten wat volgens jou de mooiste wandeling is! De drie mooiste wandeltochten worden gepubliceerd in de september-oktober editie van VAB-Magazine en uiteraard ook hier.

1. Antwerpen

Keiheuvelwandeling – 11,6 km

Je stapt door een weids landschap met spectaculaire zandvlakten, vennen en duingraslanden. Insecten en vogels, van de boomleeuwerik tot de nachtzwaluw, voelen zich hier thuis. Geniet van een zee van purperen heidebloempjes en snuif de gezonde boslucht van de geurende dennenbomen op. Na een ommetje langs het Kanaal naar Beverlo wandel je richting De Most. Deze drassige vallei contrasteert mooi met de hoge en droge Keiheuvel. Het resultaat is een uitzonderlijk gevarieerd natuurgebied van 540 hectare. Ben je toe aan wat verpozing? Huur dan een hangmat en blaas even uit op een van de stille plekjes. De Keiheuvelwandeling in Balen is onlangs verkozen tot ‘wandeling van het jaar’ in de Provincie Antwerpen.

 • Startpunt: Recreatie- en natuurpark Keiheuvel (17de Esc. Licht Vliegwezenlaan 14, Balen)
 • Bewegwijzering: rechthoekige rood-witte borden met knooppunten. Je kunt de route inkorten tot 5 km
 • Meer info

2. Henegouwen

In de voetsporen van Monique – 10,7 km

Tijdens deze wandeling volg je Henriette Hanotte, een jonge vrouw die tijdens WOII, onder de oorlogsnaam Monique, 135 geallieerde piloten de grens tussen België en Frankrijk hielp oversteken. Je ontdekt een van de ontsnappingsroutes van het netwerk ‘Comète’, waar Monique haar steentje aan bijdroeg. Amerikaanse, Engelse, Australische, Canadese, Poolse, Franse en Belgische piloten gebruikten deze clandestiene route tussen Rumes en Bachy om te ontsnappen. Vandaag geniet je van een authentiek stukje platteland met landschappen van kleibodems die haast ongerept zijn gebleven.

 • Startpunt: Place Roosevelt, Rumes
 • Bewegwijzering: groene bordjes
 • Meer info

3. Limburg

Greenspot Zammelen – 6,4 km

Het pittoreske dorpje Zammelen, een deelgemeente van Kortessem, regeert aan de rand van het Haspengouws leemplateau over de vallei van de kronkelende Mombeek. Deze korte wandeling dompelt je onder in een waardevol, vochtig natuurgebied, dat typisch is voor Haspengouw. Je vindt er een unieke combinatie van water, leem, kalk en zand. Beemden, hooilanden, mysterieuze moerassen en broekbosjes wisselen elkaar af. Een perfecte habitat voor zeldzame plant- en diersoorten.

 • Startpunt: Sint-Amandusstraat 7, Kortessem
 • Bewegwijzering: oranje bordjes
 • Meer info

4. Luik

Het bos van de Hertogen – 8 km

Deze wandeling door het hart van het Hertogenwald is natuurliefhebbers en rustzoekers op het lijf geschreven. Het immense, Ardense woud maakt deel uit van het grensoverschrijdende Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Starten doe je aan het Natuurcentrum Huis Ternell. Het was in de 17de eeuw het jachthuis van een wolhandelaar uit Monschau. Je stapt door wat wel een oneindig bos lijkt, langs de oevers van de Hill, en waant je alleen op de wereld. Het beekje wordt steeds breder en vloeit iets verderop samen met de Vesder. Terugkeren naar Ternell doe je via een andere beek, de Getzbach.

 • Start: Natuurcentrum Huis Ternell – Monschauer Straße – Ternell 2-3 – Eupen
 • Bewegwijzering: groen kruis
 • Meer info

5. Luxemburg

In de intimiteit van een bos – 15 km

De streek rond Habay-la-Neuve was dankzij de ijzersmelterijen ooit een rijke regio. Dat merk je aan de idyllische kastelen en weelderige huizen. Je bevindt je op de grens tussen de Gaume en de Ardennen, aan het zuidelijke punt van het Woud van Anlier, met zijn 7000 hectare één van de grootste bossen van België. Je wandelt langs de ruïnes van smederij Forges du Prince en de vallei van het kabbelend riviertje Rulles tot aan Château du Pont d’Oye. Dit domein werd in 1932 gekocht door de Franse dichter en senator Pierre Nothomb, grootvader van Amélie Nothomb. Hij organiseerde er literaire avonden en maakte van het kasteel een culturele ontmoetingsplaats voor kunstenaars en politici.

 • Startpunt: Place Pierre Nothomb, Habay-La-Neuve. Wandel naar rechts rond de kerk en neem dan de trappen tussen huisnummers 42 en 44. Je kunt de wandeling op verschillende punten inkorten.
 • Bewegwijzering: geen
 • Meer info (nr. 4)

6. Namen

Burcht en Vallei  – 9,5 km

Deze gevarieerde wandeling heeft heel wat troeven: typisch Ardense landschappen, historische grotten, valleien en mysterieuze kastelen. Starten doe je in Falaën, een van de mooiste dorpen van Wallonië. Je verlaat het dorp via de Kasteelhoeve. Een kronkelend wegje brengt je naar Flun. Daarna volg je op een bospad de meanders van de Flavion. Hoogtepunt op deze wandeling is de ruïne van het kasteel van Montaigle, gelegen op een steile rots aan de samenvloeiing van de Molignée en Flavion. Het is geklasseerd als ‘Uitzonderlijk Waals Patrimonium’.

 • Startpunt: kerk van Falaën
 • Bewegwijzering: groen-wit-groen
 • Meer info

7. Oost-Vlaanderen

Ooidonkwandelroute – 7,5 km

Na een korte verkenning van Bachte-Maria-Leerne wandel je onder de Blauwe Poort door naar de schilderachtige dreef van het Kasteel van Ooidonk, één van ‘s lands mooiste kastelen. Het ligt fraai verscholen in een oude Leiemeander. Je kunt de tuinen het hele jaar door bezoeken. De verhoogde Maaigemdijk biedt een mooi uitzicht op de oude Leiearm en Leievallei. Het loont zeker de moeite om een ommetje te maken naar het Sas van Astene. De beschermde ophaalbrug over de Leie wordt nog steeds manueel bediend. Een plek die heel wat kunstenaars inspireerde. In de Vosselare Put kan je een frisse duik nemen, zelfs in de winter.

 • Startpunt: Parochiekerk, Ooidonkdreef, Sint-Maria-Leerne
 • Bewegwijzering: zeshoekige borden
 • Meer info

8. Vlaams-Brabant

Laar- en Listwandeling – 8,3 km

Je start in het landelijke Nederokkerzeel en wandelt de Grevelberg op tot aan het moeras van Torfbroek, het oudste natuurgebied van Vlaanderen. Het bestaat vooral uit vijvers en natte graslanden met bijzondere planten. Toch heeft deze wandeling meer te bieden dan natuur alleen. Bij Brouwerij Van Campenhout kun je terecht om een biertje te degusteren. Men brouwt er twee ambachtelijke bieren: Witlov 6 en Witlov 9. De naam verwijst zowel naar de streek als naar de manier waarop het bier gemaakt is: met veel liefde. Ook in Ezelboerderij Kampenhoeve in Berg wordt met liefde gewerkt. De perfecte locatie voor een wandeling met een ezel.

 • Startpunt: Sint-Stefanuskerk in Nederokkerzeel
 • Bewegwijzering: Rechthoekig bord met rode opdruk (knooppunten: 100-101-19-18-17-103-104-105- 106-107-100)
 • Meer info

9. Waals-Brabant

Balade du Bois des Rêves  – 8 km

Deze wandeling dompelt je onder in een ongekend stukje Waals-Brabant. Je start aan het Provinciaal Domein Bois des Rêves. Dat is ongeveer 67 hectare groot en bestaat voornamelijk uit bossen. Toch is deze waterrijke omgeving ook een walhalla voor wilde flora en fauna. Na een tijdje kom je aan het meer van Louvain-la-Neuve. Het werd in 1984 aangelegd als regenwaterbekken en visvijver. Het is een uitgelezen plek voor migrerende vogelsoorten en bijzondere amfibiesoorten. Maar ook vissers komen er aan hun trekken. Via het centrum van Louvain-la-Neuve kom je terug in het Bois des Rêves.

 • Startpunt: Allée du Bois des Rêves 1, Ottignies (Louvain-la-Neuve)
 • Bewegwijzering: geen bewegwijzering, maar je kan zonder problemen het plannetje van de website volgen
 • Meer info

10. West-Vlaanderen

Stiltepad in Heuvelland – 12,9 km

Het Stiltepad in de Westhoek is niet zomaar een wandelpad. Het nodigt je uit om stil te worden, te luisteren naar je ademhaling, het ruisen van de bomen, het fluiten van de vogels, het kabbelen van een beekje… Het Stiltepad ligt grotendeels op het wandelnetwerk Heuvelland. Het doorkruist vijf natuurgebieden, afgewisseld met enkele mooie vergezichten. Je flirt ongemerkt met de Franse grens. Op enkele bijzondere plekken zijn er hangmatten, ligzetels en zitbanken. Poëzieliefhebbers kunnen genieten van de haiku’s van dichter Geert De Kockere.

 • Startpunt: Dorp Westouter
 • Bewegwijzering: knooppunten 1-2-59-3-4-5-9-8-14-13-62-61-60-43-37-36-35-33-32-31-27-29-28-13-12-18-17-19-1
 • Meer info

Wat vind jij de mooiste wandeling?

Dit zijn de mooiste fietsroutes van het land

In het voorjaar stemden jullie massaal op jullie favoriete fietsroute in eigen land. Deze drie werden als winnaar bekroond!

Vorig artikelManoeuvreren met een aanhangwagen? Kinderspel!
Volgend artikelNieuw: Ford Puma, inclusief snufjes