Montenegro

Montenegro is even groot als Vlaanderen, maar stelt het met tien keer minder inwoners. Ruimte te over voor vijf nationale parken, in afwachting van aanbidders voor zoveel schoons. In tegenwijzerzin het land rond.

1. Kennismaken met Montenegro in Budva

Binnen de oude stadsmuren van Budva, in het zuiden van Montenegro, is het heerlijk toeven, vooral bij valavond, wanneer zachtgeel schijnsel de straten verlicht. Onder een passerelle ontdek je familierestaurant Konoba Portun. Met slechts drie tafeltjes buiten en drie binnen is het of geluk of een reservatie hebben. Een aanrader is de inktvis ‘under the belt’ –  eerst gegrild en erna onder een deksel verder gegaard in de houtoven.

 

2. Unieke pelikanen en dito druiven

Het Skadar-meer vormt de gedeelde grens met Albanië. In het moeras huist de kroeskoppelikaan, een bedreigde diersoort die in het nationaal park succesvol voor nakomelingen zorgt. En de regio werpt nog meer vruchten af. Tussen het meer en hoofdstad Podgorica strekt zich ’s lands grootste wijndomein uit, tevens één van de grootste van Europa. Plantaže verbouwt de oude variëteit vranac (‘zwarte hengst’) en gaat er prat op in wit de enige producent te zijn van de krstač-druif. Geen nood als je niet de kans ziet het wijndomein te bezoeken, het is een vaste naam op menukaarten.

3. De mooie Mrtvica-canyon

De wandeling door de Mrtvica-canyon is een uitdaging omwille van de slechte markering, maar laat je daar niet door afschrikken, want de tocht is betoverend mooi. Onderweg kom je haast geen levende ziel tegen, enkel het constante ruisen van de rivier als leidraad. Op het einde wacht de apotheose: de ‘Gate of Wishes’, een door rotsen gevormde poort met in de diepte een glinsterende, azuurblauwe poel. Verzamel onderweg al een paar keien, zodat je ter plekke je wensen in het water kunt mikken.

4. Op zoek naar gletsjermeren

Je zou niet zeggen dat Biogradska Gora het kleinste nationaal park van Montenegro is. Diep in de bossen ligt een handvol gletsjermeren, maar neem zeker stapschoenen mee en ga op een heldere dag. Het wordt afgeraden om te gaan wandelen bij mistig weer. Het ontbreekt in Montenegro immers nog vaak aan infoborden, plannetjes, uitgestippelde routes. Wie geen zin heeft in een stevige wandeltocht vindt bij de ingang van het park het meer Biogradska Jezero.

Tip: Op een halfuur rijden van Biogradska Gora, even buiten Mojkovac, wacht de weldadige warmte van restaurant Kozak. Met de architectuur van een traditionele berghut – lage muren en een conisch dak – lijkt de herberg wel een uit de kluiten gewassen kabouterhuis. ’s Zomers biedt het terras een knap panorama, ’s winters lokt het knetterend vuur. Verwacht je aan stevige kost, die je bestelt middels gebarentaal.

5. Het hoogtepunt van Montenegro

De Tara-kloof is het letterlijke hoogtepunt van Montenegro. Met zijn 78 kilometer lengte en 1300 meter diepte de grootste kloof van Europa en na de Grand Canyon zelfs ’s werelds tweede grootste. De grootsheid van deze brok natuur ervaar je het best van beneden uit, via een raftingtocht. Of net vanuit vogelperspectief, aan een zipline. Bij de befaamde Đjurđevića-brug vind je alle aanbieders van een brok adrenaline.

6. Overstekend vee

De lange rit van Žabljak tot de kust zal je landschappelijk allerminst op je honger laten zitten. Een pastorale ontvouwt zich voor je wielen. Geelgroen grasland, kalkstenen creaturen, blozende bergflanken. De weidsheid is indrukwekkend, de variatie groot. Let wel op voor overstekend vee, want dat kan zich hier onaangekondigd op de nationale weg wagen.

7. Baai van Kotor

De Baai van Kotor ligt als een traktatie aan het einde van de rit. In Perast lijkt het alsof je in een ander land terechtkomt – een reflectie van overbuur Italië. Én een ander klimaat. De kust is duidelijk milder gestemd. Kotor zelf is drukker bevolkt dan de vorige stops samen. In de oude stad is het heerlijk steegjes induiken en zien waar ze toe leiden. Pleinen, paleizen en kerken genoeg te ontdekken. Tegen de achterliggende heuvel aan ligt het Sint-John fort. Met het juiste schoeisel kun je je wagen aan de 1350 treden die als een lint naar de burcht leiden.

8. Onbetaalbare rust

Maak een omweg langs het schiereiland Luštica, dat de baai afscheidt van de Adriatische Zee. Smalle baantjes rijgen woonsten, ommuurde velden, olijfbomen en bessenstruiken. Helemaal op het uiterste punt, aan het einde van een weg die je vele haarspeldbochten in spanning houdt, ligt het piepkleine vissersdorpje Rose, roerloos stil aan het water. Als je een gedroomde plek zoekt voor een aperitief, dan is het hier wel. Het panorama op de baai is magnifiek, de rust onbetaalbaar.

 

9. Chique finale in Porto Montenegro

Het contrast met Porto Montenegro in Tivat is groot. In de jachthaven – met ligplaatsen tot 250 meter – ligt een fortuin te dobberen. Chique, verlichte loungebars hebben voor hun gasten zachte dekentjes klaarliggen. Je kunt helikoptertours boeken, en zelfs Dries Van Noten heeft hier een shop. Midden in dit mondaine plaatje ligt Hotel Regent, waar je je in een Venetiaanse palazzo waant. Laat je culinair verwennen terwijl de avondzon een gouden gloed op de baai werpt. Eindigen in schoonheid!

Montenegro praktisch

Rondreis VAB-Magazine reisde met Caractère naar Montenegro. De rondreis ‘Hoogtepunten van Montenegro’ leidt je in 12 dagen het land rond. Je logeert in vier- en vijfsterrenhotels.

Erheen TUI fly vliegt vanaf eind april tot eind september naar Tivat, telkens op maandag en vrijdag.

Huurwagen Montenegro ontdek je het best per huurauto. Wij kozen voor Sunny Cars, dat bekendstaat om zijn all-in formule. Bovendien kun je in geval van nood steeds terecht bij een 24/7 Nederlandstalig nummer.

Munteenheid Euro

Goed verzekerd Vertrek met een gerust hart dankzij VAB-Reisbijstand, vanaf € 86 per jaar of € 109 voor het hele gezin.

 

Tip

Fan van de Balkan? Ook Slovenië leent zich perfect voor een roadtrip!

Vorig artikelWaar vind je de goedkoopste vliegtickets?
Volgend artikelToyota Auris wordt weer Corolla