Bristol

Bye bye Londen, hello Bristol! In deze studentenstad met rebels kantje zijn nog niet alle paden platgetreden. Tips voor een alternatieve citytrip.

1. Streetart spotten en maken

Bristol is één groot openluchtmuseum voor wie houdt van straatkunst. Je kunt op eigen houtje op zoek naar coole muurschilderingen, maar het wordt een stuk interessanter met een streetart tour. In Nelson Street wandel je langs torenhoge kunstwerken en rond The Bearpit wemelt het van skaters en hippe vogels. Zelf aan de slag kan in The Island, een voormalige politiekazerne. Tijdens een workshop graffiti leer je hoe je een spuitbus hanteert. Creëer je eigen stijl en laat je volledig gaan op jouw stuk muur. Moeilijker dan je denkt!

2. Snuisteren op de St Nicholas Market

De overdekte St Nicholas Market is dé plek voor wie graag zigzagt tussen kraampjes met juwelen, kleding, boeken, bloemen… Tal van drank- en eetstandjes versterken de innerlijke mens. Niet open op zondag.

3. Heerlijk goedkoop eten

The Canteen ligt in de hippe buurt Stokes Croft. Je eet er heerlijk voor weinig geld en vanop het terras kijk je naar een echte Banksy. Verrukkelijk Indiaas eten doe je bij bij Thali, dat ondertussen vijf zaken in de stad heeft.

4. Graaien in vinylbakken

In de jaren 90 was Bristol één van de muzikale hotspots van Groot-Brittannië, met als vaandeldragers Massive Attack, Tricky en Portishead. In Plastic Wax Records en Wanted Records kunnen muziekfreaks nog in de vinylbakken grasduinen.

5. Bristol by night

In een Britse stad móet je naar de pub, dus ook in Bristol. The Old Duke serveert elke avond livejazz. The Hatchet Inn voorziet de dorstige Bristolians al sinds 1606 van drank. Mijn favoriet is Bag of Nails waar dertien katten integraal deel uitmaken van het interieur. Je drinkt er je pint of lager terwijl Rusty op de toog een uiltje knapt.

6. Clifton

In de chiquere buurt Clifton vullen boetieks en theehuizen de straten. Op een steenworp ligt de Clifton Suspension Bridge, de bekendste brug van Bristol. Wie geen hoogtevrees heeft, kan de oversteek van 74 meter boven de rivier Avon te voet maken.

7. Het leven op een schip

De trots van Bristol is de SS Great Britain, een oceaanstomer die hier in 1845 de haven verliet. Nu ligt het in een droogdok, maar door een ingenieus, glazen plafond lijkt ze nog steeds op het water te drijven. Aan boord wordt op een bevattelijke manier het leven op een schip in de Victoriaanse tijd uitgebeeld. Een aanrader voor jong en oud.

8. De geschiedenis van Bristol

M Shed is Bristol in een notendop. Je leert op een aangename en visuele manier alles over de geschiedenis van de stad. Dat Bristol rijk werd door slavenhandel wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Dat is in steden als Bordeaux wel even anders.

Praktisch

Erheen Vliegen hoeft niet. Neem de Eurostar naar Londen en spoor met Great Western Railways verder door naar Bristol.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het gezellige Brooks Guesthouse, een boetiekhotel tegenover St Nicholas Market.

Munteenheid Britse Pond. Wie met kaart afrekent, moet bij kleine bedragen soms een supplement betalen.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Bristol met een VAB-Reisbijstand.

Tip

Bezoek ook eens Dublin of Edinburgh!

Previous articleDe 10 musts van Rotterdam
Next articleIn Vervoering: Peugeot 404