Wandelen in Tirol Kaisertal

De Oostenrijkse regio Tirol wil ook een bestemming zijn voor wandelaars. Dat doen ze met goede bewegwijzering, afwisselende wandelroutes en originele formules om te wandelen. En die wilden wij weleens testen!

Seefeld in Tirol

Op een halfuur rijden van Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, verschaft de Olympiaregion Seefeld alles wat een winterliefhebber kan wensen. Van klassieke wintersporten als skiën en langlaufen tot tochten van één of meerdere dagen wandelen. Tijdens het jaarlijkse Snow Festival in januari strijden beeldhouwers om de prijs voor het mooiste sneeuwsculptuur, en dit jaar mag Seefeld voor de tweede keer de Wereldkampioenschappen Noordse Combinatie organiseren.

Langeafstandswandeling

Naast de vele opties voor een dagtocht, biedt de regio Seefeld nu ook een meerdaagse wandeltocht aan. Vier dagen wandelen door dit wondermooie sneeuwdecor, met trajecten van 9,4 tot 15 kilometer, bagageservice van hut naar hut en niet anders in gedachten dan het inademen van de zuiverste Alpenlucht.

Wij legden het tweede traject van 11 kilometer af, van Leutasch tot Mösern. Een route langs enkele ‘tijdelijke meren’ als de Wildmoossee en Lottensee, zo vertelt gids Walter. “Soms staan ze jaren leeg, dan zit er plots weer water in. We hebben nu wel genoeg sneeuw, dus hopelijk zal er dit jaar opnieuw een meer te zien zijn.” Er ligt zelfs zoveel dat het wandelpad begrensd wordt door een metershoge muur van opgestapelde sneeuw. Lunchen doen we met een Kaspressknödelsuppe en Kaiserschmarrn in de Lottenseehütte. In de zomer (misschien) met uitzicht over het meer, nu kijkend naar enkele sportieve langlaufers.

Wandelen met alpaca’s

Enkele jaren geleden begonnen Florian en zijn vrouw met een kleine alpacaboerderij, vijf tot tien dieren, als hobby. Maar deze knuffelbare beesten hadden veel succes, en de alpacawandelingen waren al snel een feit. Voor we onze eigen alpaca toegewezen krijgen, leert Florian ons nog dat je een alpaca niet mag wassen, dat je niet allergisch voor hun wol kunt zijn en dat het vlees niet te eten is. En dan volgt de selectieprocedure. “Joggl moet zeker mee wandelen, hij is de leider van de groep. De rest zal hem volgen.” Voorts krijgen ook Eisack (genoemd naar de rivier), König Laurin, Wendelin en Peter Haspinger (de Tiroolse vrijheidsstrijder) een plekje in onze groep. Off we go!

Uiteten in Seefeld

Kracherle Moos

Gevestigd in een meer dan 400 jaar oude hoeve biedt ook deze Stube die hoeveelheid charme die Tirol zo typeert. En de porties zijn navenant. Ik krijg een schotel Kasspatzln voorgeschoteld waar ik gerust nog een week op kan teren.

Ontwaken met een panorama

Niet voor niets noemt het Inntalerhof zich een panoramahotel. Koos je een kamer aan de goede kant, dan ben je gezegend met een uitzicht om u tegen te zeggen. En na die winterwandeling door de sneeuw duik je simpelweg de sauna in voor een zoutpeeling. Want soms kan een hotel deugd doen!

Kufstein

Vlak bij de grens met Duitsland waakt Kufstein stilletjes aan de oevers van de Inn. Met om de hoek enkele indrukwekkende valleien en bergtoppen als de Wilder Kaiser is dit vestingstadje de ideale uitvalsbasis om te gaan wandelen.

Het Kaisertal bij zonsopgang

Je moet er vroeg voor uit de veren, maar dat is de moeite meer dan waard. Iets voor 6 uur wagen we ons aan de klim naar het Kaisertal, eind vorig jaar nog benoemd tot ‘het mooiste plekje van Oostenrijk’. Het is nog pikdonker en onze hoofdlampen wijzen voorlopig nog de weg. Gids Harald heeft voor wandelstokken gezorgd, en die komen van pas, zo blijkt. Terwijl het stilaan lichter wordt, doemt de Wilder Kaiser voor ons op, en tegen dat we aan de Antoniuskapel staan, blaken de toppen in het licht.

Fakkelwandeling rond de Thiersee

Ook nu is het donker wanneer we onze fakkelwandeling rond het meer van Thiersee inzetten. Thiersee ligt op slechts enkele kilometers van Kufstein, en aan de villa’s rond het meer te zien, wonen hier de iets beter bedeelden. We eindigen onze avondwandeling bij Bienenalm, een biologische bijenboerderij, met een kopje warme honingglühwein.

Uiteten in Kufstein

Restaurant Alpenrose biedt verfijnde gerechten, met vlees en groenten uit eigen boerderij. Ook het brood op tafel is huisbereid. Chef Markus Heimann kreeg van GaultMillau een Haube voor zijn elegante keuken. Leuk om weten: de wijnglazen van Riedel worden op zo’n 150 meter van het restaurant gefabriceerd. Over lokaal gesproken.

Hip stadshotel

Niet je klassieke, Oostenrijkse charme, maar een strak en functioneel stadshotel. Het arte Hotel is ideaal gelegen in het stadscentrum, om de hoek van Kufsteins vesting en de historische Römerhofgasse.

Praktisch

Erheen Vanuit Antwerpen rijd je een kleine 900 kilometer tot in Tirol. Vergeet niet op voorhand je snelwegvignet voor Oostenrijk aan te kopen.

Toeristische info visittirol.nlseefeld.com/nlkufstein.com

Goed verzekerd Trek zorgeloos naar de sneeuw met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per jaar of € 111 voor het hele gezin.

Lees ook

Design spotten in Oostenrijk.

Met de auto op wintersport? Oostenrijk is het goedkoopste land.

Vorig artikelHoe vlot parkeert je auto zichzelf?
Volgend artikelIJsberen gespot op Schiphol!