Umbrië noemt zichzelf het groene hart van Italië. Op de toppen van die welvende heuvels vind je de mooiste stadjes vol verrassende plekken en mythische verhalen. Dit zijn onze vijf favorieten.

1. Gubbio

Het mooi intacte Gubbio vleit zich tegen de Monte Ingino en overschouwt zo zijn bezoekers, die zich tree na tree en steeg na steeg naar boven werken. Je klim wordt beloond op de Piazza della Signoria, waar je een fabelachtig uitzicht krijgt op de daken van de stad en de weide omgeving. Maar het kan nog hoger. De funivia, een ijzeren kooitjeslift waar je met een paar mensen in kunt staan, brengt je naar de Sant’Ubaldo basiliek, waar de Tre Ceri opgesteld staan, metershoge houten kaarsen die het symbool van de stad zijn en meteen ook het logo van Umbrië vormen.
Parkeertip: Parkeer bij het Teatro Romano.

2. Assisi

Uiteraard ken je Assisi als geboorteplaats van Franciscus van Assisi, patroonheilige van Italië. De stad trekt dan ook bedevaarders uit alle windrichtingen aan. En het moet gezegd, de eerste aanblik is meteen imponerend. Het silhouet van de stad wordt gedomineerd door de basiliek, die bestaat uit twee boven elkaar gebouwde kerken. Binnenin bewonder je prachtige fresco’s. Vanaf het voorplein leiden twee streepjesstraten de stad in. Dwaal rond en mis vooral de zonsondergang niet, wanneer Assisi poederroze kleurt. Een betoverende stad, ook als je niet gelovig bent.

3. Spello

Spello is misschien wel het meest kleurrijke plaatsje in Umbrië. Overal aan balkonnetjes, op trapjes en langs gevels bloeien planten. Tegelijk is het een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes in de regio. Dwaal door de geplaveide straatjes en je zult prachtige stillevens in honingkleur en toetsen groen ontdekken.

4. Orvieto

Ook Orvieto biedt veel verrassende hoekjes en fotogenieke plaatjes. Wie voldoende energie heeft, beklimt de Torre del Moro voor een schitterend uitzicht over de omgeving. Minstens even indrukwekkend is de ‘scenic walk’ langs de Via Ripa Medici en Vicolo Malcorini, dat je een mooi uitzicht biedt over het Umbrische landschap. Een leuk souvenir vind je hier vast ook. (Loop eens binnen bij Bottega Michelangeli!) Eindigen doe je bij de Duomo met zijn zebragestreepte flanken en schitterende façade.
Parkeertip: Parkeer op de Piazza della Pace, onder aan het station, waar een kabelbaantje je de stad in hijst.

5. Perugia

De geschiedenis van Umbriës hoofdstad is op z’n minst intrigerend te noemen. Gesticht door de Etrusken kwam Perugia in de zestiende eeuw onder de duim van paus Paulus III. Hij liet torens, huizen en gebouwen slopen voor de bouw van zijn Rocca Paolina. De machtige burcht, symbool van het pauselijke gezag, werd later door het volk verwoest, maar de middeleeuwse steegjes die onder het fort bedolven werden, kun je wel nog bewandelen. In deze ‘stad onder de stad’ worden nu vaak exposities en voorstellingen gehouden. Bovengronds vormt Piazza IV Novembre met de klaterende Fontana Maggiore het kloppende hart van de stad. De aanwezigheid van twee universiteiten houdt Perugia immer levendig.
Parkeertip: Kies parking Porta Nova aan de Piazzale Umbria Jazz en neem de minimetro. Via liften en roltrappen bereik je de stad.

Tip!

Combineer Umbrië met een citytrip Bologna. Ontdek hier waar je heerlijke pasta al ragù eet en andere tips!

Umbrië praktisch

Erheen Ryanair heeft vanuit Charleroi vluchten naar Perugia en Bologna. Vanuit Perugia rijd je een halfuur naar Assisi, vanuit Bologna drie uur.

Ter plaatse Wij huurden een auto bij Sunny Cars, bekend om zijn all-in formule en 24/7 Nederlandstalige support.

Rondreis Bij touroperator Caractère boek je de beleefreis ‘Kennismaking met Umbrië’, waarbij je hotels geregeld worden en je aan de hand van een roadbook zelf je dagplanning bepaalt.

Toeristische informatie umbriatourism.it

Vorig artikelGetest: Renault Captur
Volgend artikelElektrische steps: Parijs toont hoe het veiliger kan