Coronaproof naar de kustKoksijde

Tenen in het zand, het geluid van de golven, de zilte zeelucht… aan zee voel je de stress zo van je afglijden. De kust heeft een aantrekkingskracht waar we niet aan kunnen weerstaan. Zin in een dagje strand? Met deze tips hou je het coronaveilig!

Kies voor minder bekende plekjes

De Belgische kust is met zijn 66 km lang genoeg om ook op de drukste dagen rustige plekjes te bieden. Wandel tot net buiten het centrum van de populaire badplaatsen of kies voor een strandje tussen twee kustgemeenten in. Ook net achter de kustlijn valt heel wat te beleven. Onze tips voor de rustigste stranden aan zee en verborgen parels in het hinterland:

Het brede strand van Zeebrugge

Zeebrugge beschikt over één van de breedste stranden van de Belgische kust. Extra bijzonder om vanop het strand de grote schepen de haven in en uit te zien varen. Van het strand van Zeebrugge wandel je door de duinen of langs het strand helemaal tot in Blankenberge. Te moe om terug te keren? De kusttram brengt je terug. Even proeven van het hinterland? Het Zeebos ligt er net achter de kustlijn. Het is de ideale plek voor korte en lange wandelingen langs kreekrestanten, een speelbos en observatiehutten.

 

Strand zonder dijk in Bredene

Bredene is de enige Belgische kustgemeente waar je geen gebouwen en zelfs geen dijk aan het strand vindt. Het strand loopt er naadloos over in de duinen. Richting Oostende vind je wel een stukje dijk, de Spinoladijk. Deze brengt je tot op de Oosteroever (Oostende). Tip: Kom je met het openbaar vervoer, dan neem je de trein tot in Oostende om van hieruit verder te reizen met de kusttram. Neem je de wagen, dan kan je parkeren langs de kustbaan.

Kust met geschiedenis in Raversijde

Tussen Oostende en Middelkerke rij, fiets of wandel je met uitzicht op zee. Enkel hier lopen de tramsporen en de kustbaan langs de zeedijk. Het dorpje Raversijde telt amper 1500 inwoners. Het is een rustig en eindeloos stuk strand. Parkeren kan vlak bij het strand, aan de rand van de duinen. Wel opletten voor de auto’s en de kusttram als je de weg oversteekt!
Aan de andere kant van de kustbaan vind je het provinciedomein Raversyde. Naast het natuurpark bestaat dit domein ook uit Atlantikwall, waar je meer leert over de Wereldoorlogen, en Anno 1465, waar je alles ontdekt over het verdwenen middeleeuwse vissersdorp Walraversijde. Perfect om een strandwandeling te combineren met een museumbezoek!

 

Ravotten in de duinen aan de Westkust

De duinen aan de Westkust zijn een perfecte plek om te ravotten. De hoogste duin vind je in Koksijde: de Hoge Blekker torent 33 meter boven de zeespiegel uit. In De Panne waan je je door de enorme zandvlaktes in de Sahara. Het is het breedste stuk strand van onze kust. Je wandelt er over het strand tot de Franse grens. Natuurreservaat De Westhoek is het oudste natuurreservaat van onze kust. Bij hoogtij dringt het zeewater dit natuurgebied binnen, wat voor bijzondere fauna en flora zorgt.

 

Zo maak je een strandwandeling extra leuk

Je kids meetronen voor een lange strandwandeling? Verzamel schelpjes! Maak er een wedstrijdje van: wie verzamelt de meeste nonnetjes of kokkels, wie vindt de meest bijzondere schelpen en wie raapt de meeste verschillende soorten?

7 gouden regels voor een coronaproof uitstapje naar de kust

 1. Spreiding is deze paasvakantie het codewoord. Vertrek wat vroeger of net wat later om aan de massa te ontsnappen. Kom je met de trein, zet je reis dan verder met de kusttram of huur fietsen om de rust op te zoeken. Let wel, check voor vertrek via de website van de NMBS of het niet te druk is op trein. Kies indien nodig voor eigen vervoer. De capaciteit van de treinen naar de kust wordt beperkt van 3 t.e.m. 18 april. Reizigers mogen enkel plaatsnemen aan het raam, behalve kinderen onder 12 jaar. Zij mogen naast een begeleidende volwassene zitten.
 2. Een museum bezoeken of shoppen aan zee? Vergeet niet je bezoek op voorhand te reserveren!
 3. Picknick of take-away? Op de meeste plaatsen is afhalen perfect mogelijk. Bovendien steun je er de lokale ondernemers mee. Gooi je afval in de vuilnisbak of neem het mee naar huis.
 4. Op zoek naar een toilet? Download de HogeNood app voor Android of Apple.
  Hier vind je een overzicht van de openbare toiletten per gemeente:
  Knokke-Heist / Zeebrugge / Blankenberge / De Haan-Wenduine / Bredene / Oostende / Middelkerke-Westende / Nieuwpoort / Koksijde-Oostduinkerke / De Panne
 5. Check de druktebarometer voor vertrek. Kleurt de plek waar je naartoe wil oranje, kies dan liefst voor een alternatief.
 6. Respecteer de coronaregels: hou afstand, draag een mondmasker waar dit moet, ontsmet regelmatig je handen en blijf thuis als je je ziek voelt.
 7. En bovenal: geniet! Want een portie ‘vitamin sea’ doet goed voor gezondheid en gemoed.

Meer informatie over de coronamaatregelen aan zee vind je op deze website.

 

Vorig artikelGetest: Hyundai Tucson
Volgend artikelDit zijn de beste elektrische fietsen!