Een zonzekere winterbestemming op een kleine zes uur vliegen? Ziehier Dubai! Een emiraat met veel blingbling, maar nog zoveel meer. Met deze tips ontdek je in 72 uur dit veelzijdige emiraat.

Dag 1

9u – Op grote hoogte

Met 828 meter is de befaamde Burj Khalifa – nog even – het hoogste gebouw ter wereld. Dubai bezoeken en hem niet gezien hebben, is onmogelijk. Helemaal naar de top zoeven, is echter best duur. Daarom deze insidertip: neem een ‘decadence’ ontbijt bij restaurant Atmosphere. Je betaalt evenveel als een bezoek naar de top, maar krijgt er een ontbijt bovenop. Een eitje met truffel? Kreeft om de dag te starten? Hier kan het! Oké, je bent niet op de hoogste etage geweest, maar laat ons eerlijk zijn, qua uitzicht maakt het weinig verschil of je nu op de 132ste of op de 154ste verdieping staat.

11u – Zotte shoppingcentra

Shopper of niet, in Dubai moet je een mall bezoeken. In de wintermaanden is het er wat rustiger, maar ‘s hoogzomers is het te heet om buiten rond te lopen en dan trekken de inwoners massaal naar de koele shoppingcentra. Die halen dan weer alles uit de kast om bezoekers te lokken. Skiën midden in de woestijn? Geen probleem! In Mall of the Emirates kun je de piste op. Of wat dacht je van een aquarium gevuld met tien miljoen liter water vol exotische vissen? Dubai Mall heeft het.

15u – Architecturale hoogstandjes

Het zal je misschien verbazen, maar de economie van Dubai is slechts voor vijf procent afhankelijk van olie. De rest halen ze uit financiën, toerisme en… vastgoed. Ja, er staan best wat kitscherige gebouwen in Dubai, maar ook heel wat architecturale hoogstandjes. Het Opus van Zaha Hadid bijvoorbeeld, dat lijkt op een ijsblokje dat van binnenuit smelt, of het pas geopende Museum of the Future. Er is natuurlijk ook de Burj Al Arab, het gebouw waarmee Dubai zich een eerste keer op de kaart zette en volgens de legende het enige zevensterrenhotel ter wereld. Prachtige architectuur van Tom Wright, wiens strakke design aan de binnenkant helaas de nek werd omgewrongen door een kleurenpalet dat alle richtingen uitschiet.

18u – Proeven van de wereldkeuken

In Dubai wonen meer dan honderd verschillende nationaliteiten. Die hebben allemaal hun nationale keuken meegenomen. Een Food Tour is dan ook de ideale manier om van die culinaire diversiteit te proeven. Er zijn verschillende tours, van Aziatisch tot Midden-Oosters, met een vijftal stops waar je verschillende gerechten kunt proeven en telkens de achtergrond van het gerecht uitgelegd krijgt. Een aanrader! Je kunt zo’n tour volgen vanaf 2 personen of, goedkoper, aansluiten bij een groep.

Dag 1

10u – Parels en geuren

Dubai zette zich initieel op de kaart met de parelindustrie en de visserij. Die geschiedenis wordt uit de doeken gedaan in het Al Shindagha Museum. Loop daarna door naar het aangrenzende Perfume House. Emirati zijn namelijk verzot op parfum. Eender welk groot gebouw je binnengaat, het ruikt er altijd lekker. Elke zichzelf respecterende landeigenaar laat namelijk een eigen huisparfum ontwikkelen. In het parfummuseum leer je waar geuren vandaan komen en hoe mengelingen ontstaan.

15u – De pracht van zand

In Dubai zit je zo in de woestijn. Wij boekten een jeepsafari bij Platinum Heritage, dat een heleboel Land Rovers uit de jaren 50 heeft die het Britse leger er achterliet. Het uitzicht over de woeste duinen is werkelijk spectaculair, zeker bij zonsondergang, wanneer je ook nog eens getrakteerd wordt op een valkenshow. Wie niet genoeg krijgt van de woestijn kan zichzelf verwennen met een diner in een nagebouwd bedoeïenenkamp. Je proeft er traditionele gerechten, zoals een stoofpotje van kamelenvlees. Ook een overnachting in zo’n kamp is mogelijk. Bij een kampvuurtje naar een onbelemmerde sterrenhemel turen; het maakt je nietig.

Dag 3

5u – Vogelperspectief

Om met een luchtballon de zonsopgang tegemoet te varen, sta je met plezier vroeg op. In het schemerdonker worden tientallen ballonnen met warme lucht gevuld, een visueel spektakel an sich. Onder je lopen kamelen gezapig door de zandvlakte en trekt een kudde gemzen een sprintje. Na de landing ontbijt je uitgebreid in een bedoeïenenkamp.

11u – Het andere Dubai

Je hebt het moderne Dubai, maar er is ook de oude stad: El Fahidi. Een gezellige wirwar van straatjes met kleine galerijen, winkeltjes en cafés. Hier vind je ook de soeks waar “Hello sir, I make you special price” je rond de oren vliegen. De smalle straten zijn overdekt met zonnedoeken en dus aangenaam om door te wandelen. Aan de oever van de kreek neemt een bootje je mee naar de wijk Deira aan de overkant, waar je nog soeks kunt vinden, zoals de Gold Souk met meer dan driehonderd juweliers.

15u – Even zonnebaden

Bij 45 graden gaat er natuurlijk geen hond naar het strand, maar tussen half oktober en half april is het hier een aangename 30 graden. Heerlijk dus om even languit met de voetjes in het zand te liggen. Er zijn talloze beachclubs, zoals La Mer, waar je een plekje op een ligbed kunt huren, maar er zijn ook heel wat vrije stranden, zoals het wat drukkere Kite Beach of Al Sufouh en Nessnass Beach, waar de inwoners van Dubai hun handdoekjes spreiden.

19u – Lekker vegetarisch

Lekker dineren op een gezellige binnenplaats kan bij XVA in de oude stad. Dit restaurant is gespecialiseerd in vegetarische gerechten en combineert al dat lekkers met een kunstgalerij.

Praktisch

Erheen Emirates vliegt dagelijks van Brussels Airport naar Dubai in zo’n 6u30min.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het Al Seef Heritage Hotel, gebouwd in de stijl van de oude stad. De ruime kamers ademen een Midden-Oosterse sfeer en liggen verspreid over verschillende traditionele bayts, waardoor je het gevoel hebt in een dorp te logeren.

Ter plaatse Dubai heeft een beperkt metronetwerk, maar de meeste bezienswaardigheden liggen wel in de buurt van de drie metrolijnen. Taxi’s zijn een veel gekozen tweede optie.

Documenten Om Dubai te bezoeken heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is.

Munteenheid VAE-dirham (AED)

Toeristische informatie visitdubai.com/nl

Goed verzekerd Bescherm jezelf het hele jaar door tegen torenhoge ziekenhuisfacturen in het buitenland met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelEerste hulp bij autobanden: welke banden kies ik?
Volgend artikelVraag aan de piloot: hoe automatisch is de automatische piloot?