Corfu

Vergeet alle clichés over witte kerkjes met blauwe daken. Corfu is anders! Dit eiland combineert Griekse gastvrijheid met een streep Venetiaanse flair. Dit zijn de leukste tips om in drie dagen het eiland te ontdekken.

Dag 1

9u – Op grote hoogte

Waarom niet beginnen met een hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk? De Pantokrator steekt 906 meter boven de zeespiegel uit. Je rijgt de haarspeldbochten aan elkaar als je via de groene bergflank naar de top zigzagt. Daar kijk je uit over heel Corfu.

12u – Piepklein vissersdorp

Het kleine vissersdorpje Kouloura heeft een tiental bootjes en één restaurant. Meer is er niet, maar het oogt heel pittoresk. De perfecte stop voor een vers visje als lunch.

 

14u – Dramatische kliffen

De kliffen van Kaap Drastis ogen dramatisch. De steile witte rotswand steekt fel af tegen het azuurblauwe zeewater. In het dorpje Peroulades ligt een kleine weg naar de top van de kliffen. Het zicht is er werkelijk indrukwekkend. Bij zonsondergang kleuren de rotsen diep oranje. Wie dat schouwspel wil zien, moet dus wat later afzakken. Bar 7th Heaven bij Loggas Beach heeft er zijn handelsmerk van gemaakt en biedt bij een cocktail een wonderbaarlijk zicht op dit natuurspektakel.

16u – Paradijslijk strand

Wil je het thuisfront laten watertanden met Instagramwaardige foto’s, dan moet je naar Porto Timoni. Je parkeert je auto op de betaalparkings in Afionas en na twintig minuutjes wandelen ontvouwt zich een adembenemende postkaart. Tussen twee groene heuvels ligt een smalle landengte met aan beide kanten een paradijselijk strand. Let op, het afdalen en de klim terug omhoog zijn best pittig. Teenslippers laat je best achter in de wagen!

19u – Klooster vol bloemenpracht

Op een heuvel bij het plaatsje Palaiokastritsa ligt het Theotokosklooster dat je gratis kunt bezoeken. Rond de centrale kerk wonen nog zeven monniken in kleine witte huisjes die opgefleurd worden met bloemen in de meest diverse kleuren en geuren. Neem na je bezoek de weg naar Lakones. Even na de dorpskern ligt het uitzichtpunt Bella Vista dat zijn naam alle eer aandoet.

 

20u30 – De echte Griekse keuken

De lekkerste gerechten vind je in de kleine dorpjes in het binnenland. Bij Taverna O Dukas in Dukades geniet je onder een knoestige boom van de (h)eerlijke Griekse keuken op een gezellig pleintje.

Dag 2

9u – Vondsten uit de oudheid

Corfu stad, Kerkyra voor de inwoners, herbergt een klein maar modern archeologisch museum waar liefhebbers van oude vondsten hun hart kunnen ophalen. Alles wat hier tentoongesteld is, werd gevonden op het eiland zelf. Sommige stukken dateren zelfs uit de tijd dat Corfu nog vasthing aan het vasteland.

 

10u30 – Kuieren in Campiello

Campiello is het oude stadsgedeelte dat bruist van bedrijvigheid en erg gezellig aanvoelt. De gevels ogen heel Venetiaans, niet verwonderlijk aangezien de Venetiërs hier bijna vier eeuwen de plak zwaaiden. De smalle steegjes herbergen winkeltjes, kleine cafés en heel wat van de tachtig kerken die Corfu stad rijk is. De Mitropoli-kathedraal en de Sint-Spyridon-kerk zijn de meest indrukwekkende met prachtige plafondschilderingen. Slenter langs Liston, een gaanderij die gebouwd werd tijdens de Franse heerschappij. De terrasjes zijn er ontelbaar en kijken uit op het Spianadaplein, waar overdag vaak cricket wordt gespeeld, wat dan weer een overblijfsel is van de Britse overheersing.

14u – Zoet of hartig tussendoortje

Klein hongertje? Kies voor loukoumades, een soort oliebol in een zoete of hartige variant. Bij Stazei Meli maken ze er kleine kunstwerkjes van. Heer-lijk! Of ga naar de dagelijkse Laiki markt. Je vindt er verse groenten en vis en tussen de standjes serveren ze lekkere hapjes.

 

15u – Op de vesting

Corfu stad heeft twee imposante versterkte vestingen, een oude en een nieuwe. Al is nieuw relatief, want ook die stamt uit de 16de eeuw. Hoewel de toegang tot het nieuwe fort gratis is en het zicht op de stad mooier, is het oude indrukwekkender. Er zijn sporen dat er al in de 6de eeuw een versterkte burcht stond, al stamt het meeste wat je ziet uit de 15de eeuw en later, want er werd flink bijgebouwd. Na een stevige klim naar de vuurtoren op de top wacht een fraai zicht als beloning. Wandel na het bezoek aan de vesting naar Faliraki, waar je een koffietje drinkt bij En Plo. Wat prijziger, maar de prachtige blik op het oude fort krijg je er gratis bij.

19u – Verse vangst

Zin in een vers visje? Restaurant Fishalida heeft een eigen vissersboot en de vis proeft alsof hij recht uit de zee op je bord is gesprongen. Voor het uitzicht moet je het niet doen, maar als je weet dat het restaurant druk bezocht wordt door de lokale bevolking, dan weet je het wel.

Dag 3

10u – Lekker luieren

De laatste dag is uitblazen en dat kan perfect op de zuidelijke kant van Corfu. Rij bijvoorbeeld eens langs het vissersdorpje Petriti. De kustweg erheen biedt fraaie zichten. Ook heel mooi is het Korissionmeer, een natuurgebied waar soms flamingo’s neerstrijken. Het meer wordt van de zee gescheiden door een smalle strook met aan zeezijde een kilometerslang zandstrand waar je heerlijk rustig je handdoekje kunt ontvouwen. Rij je via het noorden, dan kun je afzakken naar de Tayo Beach Bar, waar een hoog Ibizasfeertje hangt.

 

15u – Griekse wijn en olijfolie

Van al dat liggen krijg je dorst en honger. Beide worden miraculeus gestild bij Theotoky Estate. Hier bottelen ze de enige biologische wijn op Corfu. Naast wijnproeven kun je er ook een degustatiebord bestellen met feta, olijven, salami en heerlijke tomaten overgoten met glimmende olie, geperst uit de olijven van de vierduizend olijfbomen op het domein. Reserveren is aangeraden.

18u – Pittoresk klooster

Even buiten Corfu stad ligt een lieflijk piepklein oud klooster met daarachter het al even kleine Pontikonisi, ook bekend als Muizeneiland. Liefhebbers van het œuvre van Homerus horen een belletje rinkelen, want een stuk uit zijn ‘Odyssee’ speelt zich hier af. Met een bootje raak je er voor € 2,50. Een leuke plek, zeker tegen zonsondergang. Vliegtuigspotters krijgen hier trouwens flapperende oren, want het klooster ligt net aan de aanvliegroute van de luchthaven.

 

20u – Lekker afsluiten

Op de laatste avond mag het al eens ietsje meer zijn. Laat je culinair verwennen bij Rex of kies het goedkopere Ta Kokoria, ietwat verscholen maar erg lekker. Mezze eet je bij Bakalogatos of To Tsipouradiko, allemaal favorieten van de lokale bevolking.

 

 

Praktisch

Erheen Verschillende maatschappijen vliegen tijdens het zomerseizoen rechtstreeks vanuit Zaventem of Charleroi naar Corfu.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in Hotel Corfu Palace. Een kraaknet klassiek hotel met statig interieur. De dinerservice is bijzonder lekker én met zicht op zee.

Ter plaatse Corfu stad beschikt over een goed busaanbod, maar de belangrijkste bezienswaardigheden kun je makkelijk te voet bereiken. Voor uitstapjes buiten de stad heb je een huurwagen nodig.

Roaming Corfu ligt op sommige punten zo dicht bij Albanië dat je telefoon soms een Albanees netwerk overneemt en die roaming is betalend. Opletten dus als je op internet surft of bestanden gaat downloaden.

Toeristische info visit.corfu.gr, www.visitgreece.gr

Goed verzekerd Met een VAB-Reisbijstand vertrek je zorgeloos naar Corfu.

Previous article5x origineel picknicken
Next articleGetest: de elektrische MG5