hippe wijken

Nog snel een bucketlist om mee te nemen in het nieuwe jaar? Ga bij je volgende citytrip eens weg van de platgetreden paden. Dit zijn Europa’s hipste buurten.

Waar trek je naartoe tijdens je volgende citytrip als je niet in het voetspoor van ontelbare medereizigers wilt sloffen? En misschien ook wel niet al te duur wilt overnachten? Duik in Europa’s meest hippe wijken.

Amsterdam: Noord

Een boottripje over het IJ en je bevindt je in de hipste buurt van de stad, geliefd om zijn bijzondere industriële sfeer.
Tien jaar geleden had je in Noord niks te zoeken. ‘Boven het IJ hoor je er niet bij’, was lang de mening van veel Amsterdammers. Tijden zijn veranderd. Tegenwoordig varen de pontjes ladingen hippe figuren naar het noorden. Daar moet je zijn voor de grootste rommelmarkt van Europa, filmmuseum EYE, industrieel ingerichte cafés, restaurants en vintage woonwinkels. In het Brooklyn van Amsterdam kun je nog buiten de lijntjes kleuren. Hier geen nette terrasjes, maar complete tuinen en stranden waar je geen last hebt van horden toeristen en voorbijrazende trams.

Parijs: Belleville en Ménilmontant

Een jonge, opkomende buurt met veel gezellige cafés en winkels. Je vindt hier hippe biologische restaurants en mooie parken.
Voor veel locals zijn dit de gezelligste wijken, met de meeste betaalbare cafés en restaurants. De buurt is volop in ontwikkeling en hier vind je altijd wel iets nieuws. Er zijn veel pop-upstores en kleine shops. Bij mooi weer zit jong Parijs lang het Canal Saint-Martin te picknicken. In het Parc des Buttes-Chaumont kijk je uit op de Sacré-Coeur en op de arbeiderswijk Belleville. Het Parc de Belleville biedt uitzicht op de Eiffeltoren. In Ménilmontant ligt de beroemde begraafplaats Père-Lachaise.

Londen: Clerkenwell

Een trendy buurt vol goede restaurants en gastropubs waar je schouder aan schouder zit met lokale loftbewoners en creatievelingen.
Clerkenwell is een historische wijk vol oude pakhuizen en fabriekspanden waarin sinds enkele jaren mediabedrijven en creatieve bureautjes hun intrek hebben genomen. In deze buurt valt vooral op culinair gebied veel te beleven. Met name rondom Farringdon en Exmouth Market zijn veel goede restaurants en (gastro)pubs te vinden. Op Smithfield Market wordt al achthonderd jaar vlees verhandeld. Wie deze markt in volle actie wil zien, moet er vroeg bij zijn – het liefst voor 7u.

Berlijn: Wedding

Zoekende kunstenaars en arme studenten trekken steeds meer naar deze wijk in opkomst. De leuke barretjes en kunstinitiatieven volgen.
Voor de oorlog was Wedding een arbeiderswijk als Prenzlauer Berg. Na de deling van de stad moesten de in het Westen liggende arbeidershuizen, bij gebrek aan ruimte door de muur, plaatsmaken voor goedkope hoogbouw om de woningnood het hoofd te bieden. Lange tijd was Wedding een wijk waar je liever niet naartoe ging, maar tegenwoordig is de buurt echt in opkomst. Kunstenaars en studenten trekken vanwege de lage huurprijzen de wijk in en met hen de pop-up restaurants, koffiebars en experimentele kunstinitiatieven.

Barcelona: El Poblenou

Ontdek hoe deze oude industriewijk werd omgetoverd tot hightechdistrict, compleet met moderne architectonische hoogstandjes.
El Poblenou (letterlijk ‘het nieuwe dorp’) is ontstaan tijdens de industrialisatie van Barcelona en was vroeger een wijk van fabrieken en arbeiderswoningen. Tegenwoordig worden de voormalige fabriekshallen gebruikt door innovatieve bedrijven en door kunstenaars en galeriehouders. De Rambla del Poblenou is favoriet bij de locals. Ook staan er de nodige moderne gebouwen, die veel architectuurliefhebbers trekken. De ligging vlak bij het strand maakt van El Poblenou een interessant alternatief voor toeristen die niet van drukte houden.

Milaan: Porta Nuova en Isola

Porta Nuova en Isola zijn opkomende, dynamische buurten met toonaangevende architectuur en hippe eettentjes.
De wijk Isola (eiland) ontleent zijn naam aan de voorheen geïsoleerde ligging aan de andere kant van het spoor. Dankzij de recente aanleg van de wijk Porta Nuova is Isola nu verbonden met de stad. Het is de meest innovatieve en dynamische buurt van Milaan geworden, met toonaangevende architectuur, leuke eettentjes en creatieve winkels. In dit deel van de stad is ook de beroemde Corso Como, met dure boetieks, designwinkels en trendy discotheken. Op het Piazza XXV Aprile bevindt zich de oude stadspoort Porta Garibaldi. En hier is dé zaak voor Italiaans eten en drinken, Eataly, een must.

Wenen: Karmeliterviertel

In het opkomende Karmeliterviertel, een van oudsher Joodse wijk, vind je een gezellige markt en veel trendy (bio)restaurantjes.
Aan het Donaukanaal ligt het bij hippe Weners geliefde Karmeliterviertel, dat zijn naam dankt aan de kerk op het plein. In deze wijk zie je veel orthodox-joodse bewoners. De Karmelitermarkt is een hotspot. Tussen de kramen zijn veel eettentjes en rondom de markt vind je leuke winkeltjes. Op zaterdagochtend verkopen boeren uit de omgeving er hun kazen, wijn en honing. Om de hoek ligt de Augarten, een uitgestrekt park dat opvalt door de reusachtige luchtafweertorens. Ook in de Prater, bekend om het reuzenrad, is het goed toeven. Ooit was dit een keizerlijk jachtgebied, nu een speeltuin voor iedereen.

Kopenhagen: Vesterbro

Vesterbro is een voormalige arbeiderswijk, maar nu hip en happening, met Kødbyen als het nieuwe uitgaanscentrum.
Vesterbro, van oorsprong een arbeiderswijk, is het laatste decennium uitgegroeid tot een van de hipste wijken van Kopenhagen. Waar vroeger het straatbeeld vooral werd bepaald door dronkaards, vervallen gebouwen en prostituees, is de wijk nu totaal getransformeerd. Steeds meer jonge mensen trokken naar de wijk en de straten en panden zijn rigoureus opgeknapt. Nu zijn Istegade, Vesterbrogade en Sønder Boulevard gezellige en aantrekkelijke straten vol mooie winkels, goede restaurants en hippe designboetieks. Daarnaast is Kødbyen, een voormalig industriegebied, het nieuwe uitgaanshart van Kopenhagen.

Bron: time to momo

Vorig artikelAlles wat je wilt weten over nummerplaten
Volgend artikel39 dagen vrij met 19 vakantiedagen? Zo doe je dat!