Bologna

La Rossa, La Grassa, La Dotta. Dat zijn de drie bijnamen van Bologna. De rode, de vette, de geleerde – een kleurrijke en smakelijke ontdekking van de Italiaanse universiteitsstad.

Middeleeuws Manhattan

Sommigen dichten de stad ook de bijnaam ‘La Turrita’ toe, de getorende. Ooit bezat de stad meer dan honderd torens, een soort middeleeuws Manhattan. Nu kun je de Torre degli Asinelli beklimmen, die pal in het centrum naast zijn scheve broertje staat. Slechts 498 trappen voor een mooi uitzicht op de rode stad.
Tickets voor de voor de beklimming van Torre degli Asinelli koop je bij het infocenter Bologna Welcome op Piazza Maggiore of online (€ 5).

In de schaduw van de porticos

Bologna lijkt wel een aaneenschakeling van arcades. Veertig kilometer om precies te zijn, goed voor een plaatsje op de Unesco Werelderfgoedlijst. Sommige met vloeren glimmend van de was, andere met afbladderende verf of graffiti. Hoe dan ook is het een fijne manier om de stad te verkennen. De zuilengangen bieden beschutting tegen zon en regen en houden je weg van het drukke verkeer.

In geuren en kleuren

In de middeleeuwen vond je in de Quadrilatero-wijk de gilden van de belangrijkste ambachten, zoals de goudsmeden, slagers, vissers, zouters en bontwerkers. Nu nog worden de smalle steegjes gevuld met kramen vol bont koopwaar, dat een mengeling van geuren verspreidt, en ook de winkels zijn tot de nok toe gevuld met allerlei verleidelijks. Perfecte plek om, gewapend met een glas wijn en een bord ham, de stroom bezoekers gade te slaan. Hoog ‘Rue des Bouchers’ gevoel.

Bestel géén spaghetti bolognese

Want dan kijken ze jou scheef aan. Ragù is het magische woord, en daarvoor schuif je geduldig aan bij Sfoglia Rina, een zaak waar de liefde voor verse pasta met de paplepel werd doorgegeven. In de shop annex restaurant worden de deegwaren met de hand gevormd en aan de lopende band verkocht via de toog of aan tafel geserveerd.

Logeertip: Palazzo di Varignana

Wil je liever buiten de stad logeren en tegelijk een glimp van het platteland opvangen? Palazzo di Varignana is een luxueus resort gebouwd rond een achttiende-eeuwse villa, met een grote spa en verschillende zwembaden. In een halfuurtje ben je met de auto in Bologna.

Bologna praktisch

Erheen Ryanair vliegt vanuit Charleroi naar Bologna. Vanaf de luchthaven vertrekt elke elf minuten een Aerobus richting stadscentrum.

Ter plaatse Wij huurden een auto bij Sunny Cars, bekend om zijn all-in formule en 24/7 Nederlandstalige support.

Rondreis Bij touroperator Caractère boek je de beleefreis ‘Proeven van Emilia-Romagna’, waarbij je hotels geregeld worden en je aan de hand van een roadbook zelf je dagplanning bepaalt.

Toeristische informatie bolognawelcome.com

Tip Met een Bologna Welcome Card krijg je toegang tot verschillende monumenten, musea en ‘guided tours’.

Vorig artikelKind vergeten op de achterbank? Deze auto waarschuwt je!
Volgend artikelGetest: BMW 1