Madrid

Madrid heeft ingrijpende maatregelen genomen om het verkeer in het historische centrum aan banden te leggen, zodat je de toppers nu nog beter te voet kunt ontdekken. Loop zeker langs deze locaties!

Puerta del Sol

Geen beter vertrekpunt om Madrid te verkennen dan de Puerta del Sol, het meest centrale plein van de stad. In het trottoir voor het oude postgebouw markeert een tegel het kilometernulpunt van het land. De klokkentoren heb je misschien al eens op televisie gezien, want hier wordt het nieuwe jaar ingeluid door bij elke klokslag een druif te eten. Dat brengt geluk!

Het koninklijk paleis

Het Palacio Real werd in de 18de eeuw na een brand heropgebouwd in de stijl van Versailles. Toppers zijn de wapenkamer en Stradivariuszaal met een kostbare collectie van cello’s en violen, en natuurlijk de schilderijen van Velázquez, Goya en Caravaggio.

De Príncipe Pío-berg

Na wat klimwerk op de Príncipe Pío-berg kom je uit op de intrigerende Templo de Debod, een Egyptische tempel uit de 2de eeuw voor Christus. Die stond oorspronkelijk in de Nijlvallei, maar werd steen voor steen afgebroken, naar Spanje verzonden en weer opgebouwd. Langs de andere kant daal je af naar de rivier Manzanares. Hier werd de drukke ringweg rond Madrid ondertunneld, en op het dak ligt nu een langgerekt rivierpark. Winst: een enorm recreatiegebied met wandel- en fietspaden, speelpleinen en sportfaciliteiten. En gezonde lucht.

Mercado de San Miguel

Niet ver van de Plaza Mayor, het kloppende hart van de stad, vind je de Mercado de San Miguel tegen. De overdekte gastronomische markt is een indrukwekkende constructie van glas en staal in beaux-artsstijl. Proef schouder aan schouder met Madrilenen de kraakverse tapas van oesters, chorizo en jamón. De prijzen liggen hier wel iets hoger dan in de rest van Madrid.

Het beste uitzicht over Madrid

De toegang tot de bovenste verdieping van de Círculo de Bellas Artes kost 4 euro. Laat dat je niet tegenhouden, want in ruil geniet je in de loungebar van een spectaculair uitzicht over de stad. Ideaal bij zonsondergang. Eten kan in het restaurant op de begane grond.

Retiropark

Het Retiropark is de perfecte locatie om aan het stadsrumoer te ontsnappen én om enkele opmerkelijke architectuurpareltjes te spotten, zoals het glazen Palacio de Cristal en het Palacio de Velázquez. In de grote vijver verderop roeien toeristen aan en af, in de gaten gehouden door het bronzen ruiterstandbeeld van Alfonso XII in het midden van de zuilengalerij.

Topmusea

In de Paseo del Arte-wijk vind je op korte afstand drie musea van wereldniveau: het Museo del Prado, het museum Thyssen-Bornemisza en het Reina Sofíamuseum. Wij kozen voor het Pradomuseum met een schitterende collectie van Velázquez en werken van Rubens, Rembrandt, El Greco, enzovoort.

Madrid praktisch

Erheen Zowel de lagekostenluchtvaartmaatschappijen als Brussels Airlines en Iberia vliegen dagelijks naar Madrid. Vanuit de luchthaven bereik je het centrum met metro of taxi in drie kwartier.

Verblijf Wij verbleven in het centraal gelegen Hotel Catalonia Gran Vía.

Ter plaatse De historische binnenstad verken je makkelijk te voet. Voorts heeft Madrid een uitstekend metronetwerk en uitgebreid deelfietsensysteem, waar je je ook voor enkele dagen op kunt inschrijven. Het zijn e-bikes met trapondersteuning, behoorlijk handig in zo’n heuvelachtige stad.

Toeristische informatie esmadrid.com/en

Goed verzekerd Geniet zorgeloos van de Spaanse hoofdstad met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per persoon of € 111 voor het hele gezin.

Vorig artikelGetest: Honda CR-V
Volgend artikelWat mag je wel/niet meenemen uit je hotelkamer?