De skyline van Warschau met wolkenkrabbers en het Paleis van Cultuur en Wetenschap

Warschau overdondert met een hypermodern, kosmopolitisch grootstadgevoel. Een mierenhoop van mensen tegen een opvallende skyline.

1. Cultuurpaleis van Warschau

Het dominante Paleis van Cultuur en Wetenschap was een ‘cadeau’ van Stalin aan het Poolse volk. Een sterk staaltje van megalomanie met meer dan 3000 ruimtes, 4 theaterzalen, een bioscoop, museum en congreshal, waar ‘The Rolling Stones’ ooit als eerste groep achter het IJzeren Gordijn optraden. Café Kulturalna is de place to be om iets drinken of iets kleins te eten.

Paleis van Cultuur en Wetenschap, Plac Defilad

Café Kulturalna, in het Paleis van Cultuur en Wetenschap

2. Over de boulevard

Deze wandeling van zo’n vier kilometer geeft je een goed beeld van Warschau. Neem aan het Koninklijk Paleis in de oude stad de brede boulevard Krakowskie Przedmieście, ook gewoon ‘Krakaustraat’ genoemd. Deze laan staat vol imposante gebouwen en iconen: het presidentieel paleis, de universiteit, het theater, de kunstacademie, kerken, een standbeeld van Copernicus.

Uiteindelijk kom je – desnoods met de bus – aan het prachtige Łazienkipark. Dit park is 77 hectare groot en huistvest een orangerie, een museum, een paleis, een oud badhuis, een Chopin-monument. Het is ook het thuis van een handvol herten, vossen, pauwen en eekhoorns. Tijdens de zomer zijn er op zondag gratis klassieke concerten.

www.lazienki-krolewskie.pl/en

3. Universitair groen

Op zoek naar rust? In de buurt van de universiteit vind je twee groene oases:

Eén van de mooiste en grootste daktuinen van Europa ligt op de universiteitsbibliotheek. Hier kun je zalig picknicken met een mooi uitzicht op de Wisła-rivier.

In de schaduw van de universitaire campus, ligt het heerlijke Café Kafka verscholen. Een fijne plek voor een hapje of drankje tussen de boeken. Op milde dagen staan de ligstoelen op het grasperk aan de overkant klaar.

Universiteitsbibliotheek, ul. Dobra 56/66

Café Kafka, ul. Obozna 3

4. Place m’as-tu-vu

Vanaf zonsondergang trekken hippe Warschauers naar het ronde Zbawicielaplein. Trendy koffiehuizen, wijnbars, bistro’s, exotische restaurants … Je hebt de terrasjes er voor het uitkiezen.

5. Shoppen & lunchen in Warschau

Warschau heeft geen typische winkelstraat. Maar rond Foksal en Chmielna vind je een goede buurt met leuke boetieks, vlotte lunchadressen en gezellige terrasjes. Blaas even uit in Słoik, een eethuis én cocktailbar, dat van de oer-Poolse inmaakbokalen een decoratiethema heeft gemaakt. Je proeft er salades, deegbereidingen en andere specialiteiten in een modern jasje.

Słoik, ul. Złota 11

6. Design

Creatievelingen nemen stilaan hun intrek in oude fabriekspanden van Praga die aan de overkant van de Wisła-rivier liggen en dus niet werden vernietigd tijdens de oorlog. Hier vang je een glimp op van het oorspronkelijke Warschau, met aftandse én fraai gerenoveerde panden. De eerste hotspot is Soho Factory, een voormalige munitie- en motorfietsfabriek. Nu bestaat die uit lofts en winkels van jonge Poolse designers, en het Neon Museum, vol lichtreclame uit de tijd van de Koude Oorlog.

Soho Factory, Minska 25

7. Warschau en de oorlog

In Fotoplastikon vang je een glimp op van het Warschau voor en tijdens de oorlog. Met een fotoplastikon kijk je met verschillende mensen tegelijk naar stereoscopische foto’s. In een straatje vlak bij het Paleis van Cultuur en Wetenschap kun je in zo’n oud, houten ding nog naar duizenden foto’s van 1895 tot de jaren 60 kijken.
Fotoplastikon, al. Jerozolimskie 51

In het Koninklijk Kasteel toont de permanente tentoonstelling de film ‘The Royal Castle, from destruction to reconstruction’ met beelden van vooroorlogs Warschau.
www.zamek-krolewski.pl/en

Op het grote, kale Piłsudskiplein ligt het graf van de onbekende soldaat in een restje arcade van wat ooit het indrukwekkende Saksische Paleis uit de 17e eeuw was.

Het monument op het Krasinskiplein herdenkt de Opstand van Warschau, waarbij verzetsstrijders duizenden mensen via de ondergrondse kanalen hebben gered.

Tip

Ook Krakau, de vroegere hoofdstad van Polen is de moeite voor een citytrip. Ontdek onze 11 favoriete adresjes in Krakau.

Praktisch

Erheen Vanuit Charleroi vlieg je goedkoop en rechtstreeks naar Warschau met Ryanair of Wizz Air. Vanuit Zaventem kun je met Brussels Airlines en Lot Polish Airlines naar Warschau vliegen.
Overnachten Castle Inn is ondergebracht in een gebouw pal in het historisch, heropgebouwde stukje van de stad. Uitstekende themakamers met verschillende inrichting.
Munteenheid Poolse zloty
Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Polen met een VAB-Reisbijstand.
Toeristische info www.polen.travel/nlwww.warsawtour.pl/en

Vorig artikel6 musts in Sint-Petersburg
Volgend artikelGetest: Honda Jazz