Closeup van matroesjkapoppen

De tweede grootste stad van Rusland is een ideale citytrip voor wie de Londens en Romes van Europa al heeft bezocht.

Met haar 312 levensjaren is Sint-Petersburg relatief jong. De stad is niet ontsproten uit een klein stadscentrum, maar werd planmatig aangelegd met brede lanen en ruimte voor omvangrijke gebouwen.

1. De Hermitage

De Hermitage van Sint-Petersburg is een van ‘s werelds grootste kunstmusea ter wereld en een heuse publiekstrekker. Zowat alle grote meesters worden hier vertegenwoordigd. Heb je het meer voor moderne kunst? Dan ben je beter af in het Erarta Museum, met zijn vijf verdiepingen hedendaagse schilderijen en installaties.

www.hermitagemuseum.org

2. De metro van Sint-Petersburg

In deze grote stad is de metro niet enkel het ideale vervoersmiddel, maar ook een bezienswaardigheid. Vooral de rode lijn is een aaneenschakeling van majestueuze ondergrondse hallen

3. Peterhof

Wat Versailles is voor Parijs, is Peterhof voor Sint-Petersburg. Er werd een paleizencomplex gebouwd in opdracht van tsaar Peter de Grote en is het toppunt van bombast. Het kan er bijzonder druk worden, met lange files tot gevolg, maar het blijft een bezoekje waard. In de voormiddag is de toegang enkel mogelijk in een begeleide groep.

en.peterhofmuseum.ru

4. Eten

Voor de Russische keuken moet je in een pectopah zijn. Een klassieker is de rode bietensoep of borsjtsj, die wordt geserveerd met een kwakje zure room. Pannenkoeken zijn dan weer het lokale fastfood, en vind je in de keten ‘Теремок’ (spreek uit als teremok). Ga zeker eens iets drinken op één van de vele dakterrassen die de stad rijk is.

5. Grachten en bruggen

Vroeger was Sint-Petersburg moerassig gebied. Om het water af te voeren werden talloze grachten en kanalen aangelegd, met meer dan 300 bruggen. De inwoners noemen hun stad dan ook ‘het Venetië van het noorden’. Iets waar ze in Brugge ongetwijfeld anders over denken.

6. Russisch-Orthodoxe Kerken

Sint-Petersburg staat vol impressionante kerken voorzien van massa’s bladgoud. De kers op de taart is de Izaäkkathedraal en de Kerk van de Verlosser op het Bloed.

Praktisch

Erheen Brussels Airlines vliegt van eind maart tot oktober rechtstreeks naar Sint-Petersburg. Vergeet geen visum aan te vragen.

Overnachten VAB verbleef in het Sokos Olympia Garden hotel.

Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Rusland met de VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelHoe moet je reageren op prioritaire voertuigen?
Volgend artikelWarschau: 7 redenen voor een citytrip