Tiny house Onze favoriete tiny houses in België en Nederland

Ook de redactie van VAB-Magazine deed de afgelopen twee jaar aan staycation en ging op zoek naar unieke logeeradressen, zoals een tiny house. Dit zijn onze 7 favorieten in eigen land en net over de grens!

Tot rust komen in een Slow Cabin

In tijden van fomo* en burn-outs kan de natuur een handje helpen. En dat hebben ze bij Slow Cabins helemaal begrepen. Het principe is simpel. Je verblijft minstens twee nachten in een ecologisch tiny house op een geheime locatie in de natuur. De Slow Cabin is volledig zelfvoorzienend. Energie wordt opgewekt door zonnepanelen en opgeslagen in een batterij en het regenwater wordt gefilterd en hergebruikt om mee te douchen en af te wassen (niet om te drinken). Dankzij het droogtoilet heb je echter niet zoveel water nodig. Op koude dagen brengt de houtkachel soelaas. Door simpel te leven kun je het best met wat minder doen. De smartphones verdwijnen in een opbergdoosje op tafel. Met niets of niemand in de nabije omgeving kun je eindelijk tijd maken voor jezelf of voor elkaar. Leve de digitale detox en jomo**!

*fear of missing out / ** joy of missing out

 

Logeren in een Wikkelhouse van karton

Aan de rand van het Nationaal Park De Biesbosch presenteert Stayokay Dordrecht naast een hostel en camping ook vier Wikkelhouses. Je zou het niet meteen zeggen, maar het Wikkelhouse werd gebouwd met vele lagen samengeperst, gerecycleerd karton en afgewerkt met hout. En hoewel dat verrassend goed isoleert, is er voor de koukleumen ook verwarming voorzien. Het tiny house is niet groot, maar voorziet in al het comfort dat je nodig hebt en is praktisch ingedeeld. Genoeg plek voor een gezin van vier, inclusief stapelbed voor de kids en picknicktafel naast de rivier. In het compacte keukentje kun je je eigen potje klaarmaken, ontbijten doe je aan het buffet in het hoofdgebouw van Stayokay.

 

Tiny Lodge: eindeloos turen naar de polders van het Meetjesland

Met eigen handen bouwden schrijnwerker Sander en vrouwlief Steffy The Tiny Lodge, een volledig zelfvoorzienend tiny house, dat ze eender waar konden plaatsen, maar ze kozen toch voor hun thuishaven: het Meetjesland. Zes zonnepanelen op het dak leveren vier batterijen de nodige energie. Het waterfiltersysteem zuivert het regenwater tot proper drinkwater, en dat zonder chemicaliën toe te voegen. In het droogtoilet hoef je geen kostbaar water door te spoelen, en het slimme afsluitsysteem houdt vieze geurtjes buiten. Het tiny house werd gebouwd op een aanhangwagen, zodat je het eender waar kunt plaatsen. Wij logeerden tussen de schapen in Watervliet.

 

Heerlijk wakker worden in een strandhuisje

Strandslaaphuisjes vind je langs heel de Nederlandse kust in verschillende gedaanten. Wat de accommodaties van Strandweelde in Nieuwvliet-Bad zo bijzonder maakt, behalve hun opvallende vorm, is het panoramische uitzicht dankzij de grote glaspartijen en de hoog gelegen slaapkamer. Bovendien hebben de huisjes twee terrassen: één aan de zeekant en één aan de duinkant, zodat je optimaal kunt profiteren van de zon. Je zit op de eerste rij om de zonsondergang te aanschouwen en valt in slaap met het ruisen van de golven. ’s Morgens hoef je niet eens het bed uit om opnieuw te genieten van dat unieke uitzicht. Hier beleef je de etmalen intenser dan elders.

 

Compact genieten in het Black Tiny House van Woodhouse

Op een groene glooiende heuvelhelling tussen de Voerstreek en het Land van Herve liggen de vier knusse houten blokjes van Woodhouse, perfect voor een stressloze vakantie. Alle vier hebben ze een eigen karakter en een specifieke accentkleur waaraan ze hun naam danken: Golden, White, Green en Black. Die laatste ligt boven op de helling. De hoogste klim, maar meteen ook de meeste privacy. De tiny houses zijn heel doordacht ingericht, met veel hout. Hoewel ze compact zijn, bieden ze alle comfort en voelen ze ruimtelijk aan. Je hoeft dus niet over mekaar heen te klauteren om ergens te geraken. Om optimaal van de omgeving te kunnen genieten, heeft elk huisje een andere oriëntatie. Boven op de heuvel ligt een gemeenschappelijk terras om vitamine D te tanken en eindeloos in de verte te turen.

 

Hutstuf, jouw uitkijk in La Roche

Hutstuf is het ontwerp van twee Vlaamse architecten, Francis Belaen en Toon De Keyser, die tegen een steile helling aan de invalsweg naar La Roche twee cabins optrokken. De dominante buitenwanden omhullen een warm interieur met Ardens dennenhout en groen marmer dat naadloos overgaat in zacht wuivende takken achter de panoramische ramen. Beide cabins, ‘The Owl’ en ‘The Fox’, zweven als het ware boven de grond. Door de helling heb je geen tuin rondom, maar je kunt wel je actieterrein verdelen over drie verdiepingen. Helemaal onderaan vind je een gemeenschappelijk terras met lange tafel. In het midden zit het eigenlijke verblijf, waar in de woonkamer het kamerhoge en -brede raam de aandacht steelt. Een buitentrap leidt naar het Hutstuf-wallhalla: de rooftop sauna.

 

Zuivere lucht happen in een Bos ‘t Huisje

Op een open plek tussen de Zoerselse bomen timmerden Veerle en Yves het Bos ’t Huisje in mekaar. De houten wanden geven bij het binnenstappen meteen een huiselijke indruk en door de grote ramen glijdt de natuur het huisje binnen. Dit tiny house heeft een knusse zithoek, een ruime keuken, twee slaapkamers en een binnen- en buitendouche. Die laatste is bruikbaar zolang het weer dat toelaat. Wie dat wenst, kan ’s morgens een gevarieerde ontbijtbox laten leveren. Onthaasten in een natuurlijk kader!

 

Liever een boomhut of cabane dan een tiny house?

In deze 7 boomhutten en cabanes wil je vast ook eens logeren!

Vorig artikelHoe Amsterdam het walhalla van de laadpalen werd
Volgend artikelHelft van de Vlamingen stelt aankoop van nieuwe wagen uit