“De stilte is een zegen.” Dat zijn niet onze woorden, maar die van zanger Helmut Lotti, die jaren terug definitief verhuisde naar zijn woning in Heyd. In diezelfde uithoek van Durbuy viel ons oog op vakantiewoning La Goutte. Op naar een weekend rust, ruisend water en onversneden Ardense charme.

De plaatsnaam Heyd doet misschien geen belletje rinkelen, maar als deelgemeente van Durbuy heeft het een geprivilegieerde positie: op een kwartier van het bruisende Durbuy en tegelijk heerlijk solitair. Het soort Ardens gehucht dat zich in een stilleven hult. Vakantiewoning La Goutte ligt aan het einde van een slingerend baantje dat doodloopt op de Aisne, een zijrivier van de Ourthe.

 

Troeven

La Goutte is eigenlijk een twee-in-één. Het grote woonhuis – op maat van zes personen – pakt onder meer uit met een ingerichte zolderverdieping (het rijk-alleen voor de kids) en een houten aanbouw met uitzicht op de grootste troeven: een diepe tuin met een zwemvijver én sauna. Het charmante pandje naast ‘La Grande Goutte’ kan twee personen herbergen en biedt twee terrassen die uitgeven op de rivier. Ga je logeren met een groter gezelschap, dan kun je de twee woningen samen huren.

 

Waterlijn

Bij de overstromingen in juli 2021 kwamen vooral Pepinster en de Vesder in het nieuws, maar ook de Aisne trad buiten haar oevers. Getuige daarvan de lijn die zich aftekent op de houten lambrisering in de woning, bijna anderhalve meter hoog. Gelukkig is het kabbelende water nu niet meer of minder dan een lieftallige constante die vlak naast de tuin passeert.

 

Op de voute

Binnen werden authentieke elementen gecombineerd met moderne materialen. Hout en leem zorgen in combinatie met zachte tinten voor een intieme sfeer. De kleine ramen in de slaapkamers laten spaarzaam het zonlicht binnen. Nachtbrakers en vroege vogels laten zich verraden door de krakende plankenvloeren. Ook al omdat één van de slaapkamers op de voute ligt. Maar dat nodigt dan weer uit tot late avonden samen in de sofa of de tuin en uitgesponnen ochtenden aan de ontbijttafel. Met de rivier als achtergrondgeluid.

La Goutte praktisch

Prijs Je huurt ‘La Grande Goutte’ vanaf € 500 voor een weekend (2 nachten), het bijhuis voor € 230 voor een weekend.
Ligging Aisne 81, Heyd (Durbuy)
Meer info via de website.

 

Onze tips in de buurt van La Goutte

De charmes van Durbuy

Als je in de buurt bent, kun je moeilijk aan de bekoringen van Durbuy weerstaan. Favoriete bezigheden: door straatjes kuieren en in winkeltjes snuisteren. Bij Om Cosmos bijvoorbeeld, een charmant boetiekje op de hoek van rue de Récollectines, volgestouwd met design en vintage handgemaakte items. Bij Taste-Tea ga je langs voor thee, koffie, honing en chocolade, bij Confiturerie Saint-Amour voor huisgemaakte confituren en zelfs verzorgingsproducten. En zo bulkt het van de bijzondere adresjes in ’s lands kleinste stadje.

Tip: Meer favoriete adresjes in Durbuy verklappen we hier!

 

Oog- en tongstrelend

Laat je gerust verleiden om wat langer in Durbuy te blijven, want ook lekkere en gezellige eetadressen vind je hier volop. Ons oog viel op Le Victoria, pal in het hart van de stad. Dit restaurant, dat onderdeel is van Maison Cardinael, serveert houtgestookte grillades en bistronomische gerechten in een stemmig kader. Bij mooi weer gaan de deuren naar de tuin en het terras open.

 

Burcht van Logne

Op een twintig minuutjes rijden van La Goutte ligt Domaine de Palogne. De verleiding is mogelijk groot om bij de taverne en de speeltuin vlak bij de parking te blijven steken, maar het loont de moeite om de korte, pittige klim tot de Burcht van Logne te maken. Je dwaalt er rond in de ruïnes van de versterkte vestiging, hoog op een rots in de Ourthevallei. Het adembenemende uitzicht krijg je er zomaar bij. Voor de kids is er een schattenzoektocht. Wat er nog meer te beleven valt, ontdek je op de website.

Meer tips vind je op de website van Visit Wallonia. Met een Visit Wallonia Pass geniet je heel wat voordelen.

Vorig artikelWaarom veroudert de batterij van een elektrische wagen en hoe voorkom je het?
Volgend artikelGetest: SsangYong Torres