Bijzonder logeren Grevelingenmeer

Logeren op een dam tussen zee en meer biedt iets unieks: aan de ene zijde geniet je van je eigen stukje strand, aan de andere kant wacht kilometers kust met tal van beachclubs en strandpaviljoens.

Op de grens van de provincies Zeeland en Zuid-Holland ligt de Grevelingen, een vroegere arm van de Noordzee. In het kader van de Deltawerken werd de zeearm in de jaren zestig en zeventig met de bouw van de Brouwersdam en Grevelingendam van de zee afgesloten, waardoor het Grevelingenmeer ontstond, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. En die smalle strook land heeft alles in huis voor een fantastische vakantie!

 

Op een zandbank

De gps geeft voorproefjes van de indrukwekkende opeenvolging van land en water: via de vijf kilometer langer Zeelandbrug steken we over naar Schouwen-Duiveland, waar in het noorden de Brouwersdam de hand reikt naar het eiland Goeree-Overflakkee. Halverwege de dam ligt de Kabbelaarsbank, een zandplaat die het tot natuurgebied schopte. In dit mooie stukje natuur liggen dertig tiny houses verscholen.

 

Water vol leven

Met de bolderkar rollen we onze bagage tot bij de cottage. Achter de terrasdeuren ligt een knusse woonkamer en keuken. Een ganzentrap leidt naar de vide onder het dak, het rijkdom van de kinderen. Aan de achterkant vinden we een slaapkamer met opklapbed (en smart-tv, die we enkel opzetten om het woordje uitleg dat gegeven wordt bij de voorzieningen). De kids blijken allang weer verdwenen. Ze staan tot kniehoog in het water, vissend naar kwalletjes, zwaardschedes en krabbenpoten. Een koppel ganzen blijft met kroost op veilige afstand.

 

Slim huis

Dit Roompot-park mag zichzelf terecht eco noemen. Zonnepanelen en warmtecollectoren op het dak maken de lodges zelfvoorzienend. Het afvalwater wordt gefilterd onder het huisje. En slimme technologie zorgt ervoor dat je minder verbruikt. Jouw brein werkt het best bij een temperatuur rond 19°C – ’t is maar dat je het weet. We nemen de barbecue, een flesje rosé en een snijplank vol groenten mee naar buiten en gaan aan de slag. De kinderen hebben intussen de hangmat opgehangen. Dit mag nog even duren…

 

Roompot Grevelingenmeer praktisch

De eco cottages zijn geschikt voor maximaal 4 personen. In sommige woningen is één hond toegestaan. Boeken kan via de website. Omdat het park in zijn eigen energie voorziet, sluit Roompot Grevelingenstrand van november tot en maart.

Tips in de omgeving

Eten als een zeehond

Aan de noordkant van het eiland Goeree-Overflakkee vind je zeehondenopvang A Seal. De dieren die hier worden binnengebracht, gaan eerst drie weken in quarantaine, zodat ze geen virussen kunnen overbrengen of zelf besmet raken. Vervolgens mogen ze naar een binnenbad om verder aan te sterken en weer zelfstandig te leren eten. Laatste wissel is een bad in de buitenlucht – en véél vis op het menu – met het oog op de terugkeer naar de natuur.

Zelf honger gekregen? Dan lonkt Zoet of Zout, vlak naast de zeehondenopvang. Kies een plekje op het ruime terras of in het fraai aangeklede restaurant en laat je verleiden door al het lekkers op de kaart.

 

Fotogeniek ei

Blikvanger die je absoluut niet mag missen – op twee kilometer van A Seal en Zoet of Zout – is Tij, het meest bijzondere vogelobservatorium dat je ooit gezien hebt. Het heeft de vorm van een gigantisch vogelei en omsluit je met een prachtig lijnenspel van houten balken. Via doorkijkjes krijg je een 360°-uitzicht op een kolonie van grote sterns en het achterliggende Haringvliet, ook een voormalige arm van de Noordzee.
Gratis toegankelijk.

Wie graag wandelt, raden we Kwade Hoek aan, een buitendijks gebied op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee waar de natuurkrachten vrij spel hebben. En dat zorgt voor unieke fauna en flora.

 

Lekker op het strand

Zoals het de Nederlandse kustlijn betaamt, heb je ook hier plek zat om je handdoek te spreiden en een ruime keuze uit tal van eetgelegenheden op het strand. Eén van die gemoedelijke paviljoens waar je van maandag tot en met zondag, van ’s morgens tot ‘s avonds terechtkunt, is beachclub Natural High. Zonsondergang, surfsfeertje, lekkers op je bord… meer moet dat niet zijn.
(Ruime parkeergelegenheid)

Alle toeristische informatie over het eiland Goeree-Overflakkee vind je op de website.

Vorig artikelGetest: Kia Sportage
Volgend artikelRegels milieuzone Parijs zijn strenger geworden