Boomtent Wildpark Domein van de Grotten van Han Han-sur-LesseJe boomtent biedt een exclusief uitzicht op het Wildpark. © Sofie Roth

Hoog in de bomen waken acht tenten over het Wildpark op het Domein van de Grotten van Han. Wanneer alle toeristen huiswaarts keren, maken wij ons klaar om in slaap te dommelen met het burlen van de herten en ontelbaar veel sterren aan de hemel.

Boomtent with a view

De stilte valt over de vallei van Han-sur-Lesse wanneer de ranger ons samen met de andere kampeerders het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han in begeleidt. In een afgebakend stuk bos krijgt elk gezin een tent toegewezen, die op enkele meters van de grond tussen de bomen werd opgehangen. Binnenin vult een gigantische matras van 2m20 op 2m de volledige boomtent. Een heus familiebed! Andere benodigdheden krijg je netjes aangereikt in een avontuurlijke rugzak: een koplamp, verrekijker en sfeerlichtje op zonne-energie. Vanuit het bed spotten we reeën, oerossen en przewalskipaarden, grazend op de open vlakte. Tijdens een avondwandeling vertelt de ranger hoe deze wilde paarden uit Mongolië een aantal jaren hier blijven om daarna opnieuw geïntegreerd te worden in Mongolië of China.

“Vanuit het bed spotten we reeën, oerossen en przewalskipaarden, grazend in de vallei.”

Het basecamp

Terug in het basecamp wordt zowel de barbecue als het kampvuur aangestoken. De worstjes worden gegrild en de lokale biertjes soldaat gemaakt. Er wordt verbroederd tussen tenten en gezinnen, iedereen hokt samen rond de tafel en het vuur. Naarmate het licht vervaagt, verdwijnen steeds meer groepjes terug naar de boomtent. Om vanop het platform nog snel de laatste dieren in het vizier te krijgen en zo veel mogelijk sterrenbeelden te herkennen. De nacht brengt verkoeling en doet je gehoor aanscherpen. Zijn het herten die burlen, wolven die huilen of toch gewoon een uil die roept?

“Er wordt verbroederd tussen tenten en gezinnen, iedereen hokt samen rond de tafel en het vuur.”

Praktisch

Adres

Domein van de Grotten van Han, Han-sur-Lesse

Prijs

€ 120 per volwassene, € 75 per kind (4-11 jaar)

In de prijs: één overnachting, korte wandeling door het Wildpark, barbecue met drank, ontbijt en toegang tot de Grotten van Han, het Wildpark en twee musea voor of na je verblijf.

Reserveren

Meer weten of reserveren? Klik hier.

Wat kun je er nog meer doen?

Het Wildpark grondiger bezoeken

Naast een nachtje in de boomtent zijn er twee manieren om het Wildpark te bezoeken: met de safaricar of te voet. Heb je weinig tijd, dan is de safaricar een handige manier om snel een goed overzicht van het park te krijgen. Heb je wel tijd, dan raden we je aan om het wandelparcours te volgen. Je ziet de dieren veel beter en kunt ten volle van de knappe omgeving genieten. Wolven, beren, lynxen, veelvraten, wilde katten, gieren, ze kruisen allemaal je pad. De wandeling is 5,5 km lang – inkorten tot 2,7 km is een optie – en brengt je door het bos langs uitkijkpunten, een schommelende wandelbrug en twee eetplekken.

De Grotten van Han in duiken

Een oud, piepend treintje brengt je tot aan de ingang van deze beroemde grotten. Over een parcours van 2 kilometer met 508 trappen openbaart zich een wereld van kalksteen, vleermuizen, stalagmieten en stalactieten. Het lijkt wel of de zalen steeds indrukwekkender worden, met als hoogtepunt een permanente klank- en lichtshow van Luc Petit in één van de grootste ruimtes. Een spektakel zoals je nog niet vaak zag!

Terug in de tijd gaan

Met je PassHan krijg je ook toegang tot twee musea in Han-sur-Lesse. PrehistoHan toont de geschiedenis van de grot en een hele hoop eeuwenoude voorwerpen die doorheen de jaren werden gevonden in de grot en de Lesse die erdoorheen stroomt. Denk maar aan Romeinse munten, goud, fossielen en juwelen. Ook vandaag wordt er nog steeds naar voorwerpen gezocht. In Han 1900 wordt dan weer het dagelijkse leven uit de vorige eeuw geënsceneerd. Levensechte poppen en onnoemelijk veel attributen tonen de beroepen van toen.

Vorig artikelDe ene koplamp is de andere niet
Volgend artikelSterrenkijken op de Waddeneilanden