Glazen bokalen met snoep

Samen vormden ze tijdens de middeleeuwen een verband van handelaren. Het was een voorrecht om er deel van uit te maken. Op ontdekking in de Nederlandse Hanzesteden!

Dag 1

10u – Nieuwe functie voor de kerk

De kerk loopt leeg? Dan geef je haar toch een nieuwe functie. In de voormalige kerk ‘Waanders in de Broeren’ in Zwolle huist een boekwinkel en brasserie, met het orgel als pronkstuk.
www.waandersindebroeren.nl

11u – Kunst in de Nederlandse Hanzesteden

Wil je kunst zien? Zoek dan het gigantische ei van duizenden mozaïekjes op het Museum de Fundatie. Het museum in het voormalige justitiepaleis wisselt elke drie maanden van tentoonstelling.
www.museumdefundatie.nl

13u – Hanzehuis van Zwolle

In het Hanzehuis kom je te weten welke producten werden verhandeld of geproduceerd tijdens de glorieuze Hanzetijd. Denk maar aan thee, snoep, wijn, shampoo en tandpasta.
www.hethanzehuis.nl

14u30 – Hasselt

In het gezellige en naburige Hasselt kent iedereen elkaar. Het dorp is trouwens verbonden met de Belgische stad Hasselt. Wist je dat in 1725 op dezelfde dag in beide plaatsen de bliksem insloeg op de toren van de kerk?
www.historischevereniginghasselt.nl

16u – Reclame in Kampen

De derde en laatste Hanzestad voor vandaag is Kampen. We wandelen langs de 41 oude, geschilderde muurreclames doorheen de stad, die door de Kampenaren ook weleens de ‘fresco’s van de middenstand’ worden genoemd.

18u – Eten in de Nederlandse Hanzesteden

Onze honger stillen we in Herberg De Bonte Os met een sappige biefstuk, zonder al te veel poespas. Liever geen te grote portie? Vraag naar de ‘Lady Steak’!
www.herbergdebonteos.nl

Dag 2

11u – Ambachtelijk brood in Hattem

De Nederlanders zijn verknocht aan supermarktbrood, waardoor warme bakkers uit het straatbeeld verdwijnen. Het Bakkerijmuseum in Hattem rebelleert met smaak tegen die trend en verleidt al je zintuigen met ambachtelijk brood.
www.bakkerijmuseum.nl

12u30 – Historische schepen in Elburg

Elburg moet het schattigste dorpje van Nederland zijn. Tijdens de Hanzetijd was visserij hier heel belangrijk. Het stadje had zelfs een eigen soort boot, de botter. Tijdens de jaarlijkse Elburg Botterdagen worden de historische schepen weer te water gelaten en kan iedereen meevaren. Een uniek spektakel!
www.botterdagenelburg.nl

16u – Huisjes uit de tijd van de Nederlandse Hanzesteden

Ook in het gezellige centrum van Harderwijk zijn veel authentieke huisjes bewaard gebleven. Het is hier heerlijk ronddwalen langs winkeltjes en terrassen.

Dag 3

10u – Winkelen in de Nederlandse Hanzesteden

Deventer noemt zichzelf dé winkelstad van Nederland. Verwacht geen lange winkelstraat, maar straatjes die samenkomen op de Brink, het centrale plein. Mis de boetiekjes in de oude handelaarswoningen niet.

11u30 – Deventer kruidkoek

Deventer en kruidkoek zijn onafscheidelijk. Zelfs Napoleon zou tot hier gekomen zijn voor deze heerlijkheid. Proef het geheime recept in de Deventer Koekwinkel op de Brink.
www.deventerkoekwinkel.nl 

13u – Lunch

Tijd voor een broodje kroket! Brasserie Samen serveert twee grote vleeskroketten op dikke sneden bruin brood, met straffe mosterd. Heerlijk!
www.samenindeventer.nl

14u – Doesburgse mosterd

Hanzestad Doesburg en mosterd worden in één adem genoemd. De Doesburgse Mosterdfabriek is een museum én werkzame fabriek. Ontdek hoe de ambachtelijke Doesburgse boerenmostaart al sinds 1457 wordt gemaakt. Stop ook eens bij De Waag, de oudste horecagelegenheid van Nederland, voor zijn bekende mosterdsoep.
www.doesburgschemosterd.nlwww.waagdoesburg.nl

16u – Zutphen

Onze laatste halte is Zutphen. Een jonge monnik uit deze gelovige Hanzestad kreeg tijdens de middeleeuwen Satan op bezoek terwijl hij studeerde in de Walburgiskerk. Het bewijs is er nog: de bokkenpoten van de duiven staan in de tegel gebrand.

Tip

Bezoek je onze noorderburen graag? Lees dan ook onze tips voor een citytrip in Den Bosch of Amsterdam.

Praktisch

Erheen Met de wagen rijd je vanuit Antwerpen zo’n 2,5 uur naar Zwolle.
Overnachten VAB-Magazine verbleef in Boetiekhotel Kampen en het Fletcher Hotel Resort Zutphen.
Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Nederland met een VAB-Reisbijstand. Je standaard VAB-Pechbijstand is geldig in de hele Benelux.
Toeristische informatie www.hanzesteden.info Download ook de Hanzesteden-app.

Vorig artikelGetest: Fiat Tipo
Volgend artikelSlechts helft gps-toestellen krijgt ooit een update