Reuzenrad in Düsseldorf

Düsseldorf is één van de meest miskende steden van Europa. Maar je vindt er geweldige musea, een folkloristische Altstadt en een heerlijk moderne Medienhafen.

1. Olio

Olio is een Italiaans restaurant, dat jaren geleden werd opgetrokken nabij het oude goederenstation, op een plek met een terras vol kasseistenen en tweedehandstafeltjes. Deze buurt van Düsseldorf wordt nu zoals in zovele steden volgebouwd met ‘bijou’ appartementjes, maar Olio is er nog altijd.

Schirmerstrasse 54

2. De Kunstsammlung

En dan vooral het gebouw K20 aan de Grabbeplatz. Alleen al voor dat gebouw zou je naar Düsseldorf komen! Veel mensen zijn blij verrast door de fantastische collectie met onder meer topwerken van Picasso, Matisse, Pollock en Warhol.

www.kunstsammlung.de

3. Een stukje Japan in Düsseldorf

Het is een publiek geheim dat Düsseldorf van oudsher veel Japanse zakenlui aantrekt. En zoals dat vaak gaat met oosterlingen, ze zoeken elkaar op en hokken samen. De sfeer in en rond de Immermannstrasse is te vergelijken met een gemiddelde Japanse stad. Je vindt in Japantown onder meer een Nikko hotel, een Japans grootwarenhuis en het naar onze smaak beste en meest typische restaurant, Yabase.

Klosterstrasse 70, www.yabase-ddf.com

4. Manufactum

Houd je net zoals ons van sterk en pittig smakend Duits zuurdesembrood? Dan moet je naar Manufactum. Je kunt er ook een koffie drinken, en wel de beste in Düsseldorf. Geen traditioneel koffiehuis, dat spreekt.

Steinstrasse 4, www.manufactum.de

5. De Königsallee

Die Kö – voor de locals – is met haar Champs-Elyséesallures een goed startpunt van je bezoek aan de stad. De boetieks doen posh aan met upscale Duitse merken als Hugo Boss, maar ook alle Italiaanse brands. In de ‘gourmet cafetaria’ van het Galleria Kaufhaus wordt zuinig aan cappuccino genipt en kaastaart gegeten. Duitsers en hun Kuchen. Dat is een bijna even legendarisch combo als Belgen en friet.

6. Medienhafen

De Medienhafen bevindt zich in het zuidelijk deel van de stad, waar de Rijn een grote bocht maakt. De wereldvermaarde architect Frank Gehry liet er een paar bijzondere gebouwen optrekken in de hem kenschetsende stijl. In dat kielzog kwam er stadsvernieuwing, volgden er nieuwe restaurants en winkeltjes, en werd een heel stadsdeel gerenoveerd.

www.medienhafen.de

7. Em Brass

Wijnliefhebbers moeten zonder enige twijfel naar Em Brass, de beste wijnbar van de stad. Alle Duitse en niet-Duitse toppers op de kaart, en ook het eten is er voortreffelijk. Sinds kort is er ook een klein zusje, een restaurant met de naam Zweigleisig. Het is altijd erg druk in Em Brass, en je mag niet verlegen zijn om één van de lange tafels te delen met andere gasten.

Moltkestrasse 122

Praktisch

Erheen Düsseldorf is via de E34 ruim twee uur rijden vanuit Antwerpen (via Eindhoven, Roermond en Mönchengladbach). Wie met de wagen het centrum in wil, dient te beschikken over een groen milieuvignet. Lees hier meer over Europese milieuzones.
Er rijdt een rechtstreekse Thalys vanuit station Brussel-Zuid, maar de verbinding is niet ideaal voor een dagtrip. Alternatief is de Thalys naar Köln Hbf, met overstap op de ICE naar Düsseldorf Hbf. b-europe.com

Overnachten Het driesterren Tiptop Hotel National is prima gelegen, biedt een mooi ontbijtbuffet en heeft een garage. www.hotel-national.de

Beste reisperiode Tussen november en december zorgt de kerstmarkt voor een gezellige sfeer.

Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Düsseldorf met eenVAB-Reisbijstand.

Toeristische info www.visitduesseldorf.de

Vorig artikelGetest: Honda HR-V
Volgend artikelDe geschiedenis van Alfa Romeo