Design in KopenhagenJens Mollenvanger

We nemen hun interieurstijl over en houden het binnenshuis graag strak, eenvoudig en tijdloos. Voor wat meer Deens design in je leven moet je in Kopenhagen zijn. Om te shoppen natuurlijk, maar ook om heerlijk te tafelen, hedendaags te slapen en even terug in de tijd te gaan. Onze tips!

Paustian v. Strøget

Naast moet-ik-hebben designstukken kijk je hier ook je ogen uit dankzij het indrukwekkende interieur van Kopenhagens oudste bank. Hoge pilaren, de originele vloer van zwart en wit marmer, authentiek houtwerk én de geheime kluis. In zijn eerste Kopenhaagse vestiging verkoopt Paustian enkel designmeubelen, maar voor de tweede vestiging werd er een hoop leuke accessoires en hebbedingen aan toegevoegd. Hier shop je servies, decoratie, plaids, juwelen, verlichting, maar ook verzorgingsproducten. Neem je tijd, want hier ben je even zoet!

Hotel Ottilia

In de oude brouwerij van Carlsberg vond het gloednieuwe Hotel Otillia een uiterst knap onderkomen. Oude elementen werden bewaard en feilloos gecombineerd met hedendaags design. Een hotel vol verstophoekjes en onverwachte ontdekkingen. De kamers zijn sober, maar strak. Het ontbijt uitgebreid en zo goed als volledig biologisch. En de Carlsberg-brouwerij van Kopenhagen, mét beroemde olifantenpoort, ligt om de hoek. Qua locatie kan dat alvast tellen.

Designmuseum

Deens design kijken doe je logischerwijs in het Designmuseum. Het museum stelt een hele hoop dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen uit verschillende tijden tentoon. Kleurige typmachines, stoelen en zitbanken in de gekste vormen en kleuren. Je krijgt de nodige uitleg over Deens design, zijn oorsprong en zijn makers. Tijdens de Bauhaus-workshop waan je je even een student van deze gerenommeerde academie en train je jouw perceptie van kleuren, vormen en lijnen. Fans halen dan weer een stukje design in huis in de leuke giftshop.

Nordhavn

In deze nieuwe wijk aan de dokken draait alles om duurzaamheid. Oude panden worden integraal gerenoveerd zonder aan charme in te boeten en vervolgens gekoppeld met nieuwbouw. Blikvangers van de wijk zijn dan ook twee oude silo’s die netjes werden getransformeerd tot kantoorruimte. En hoe kun je nu niet weg zijn van een wijk die zelfs een prijswinnende garage heeft, met op het dak een speeltuin, veel groen aan de stalen constructie en een timer voor wie de trap als fitnesstoestel wil gebruiken. Nordhavn is nog volop in opbouw. Eind dit jaar krijgt de wijk een cinema en binnenkort rijden elektrische bussen door de straten tot aan de nieuwe metrolijn, die door heel Kopenhagen zal rijden. De nieuwe kade biedt een heerlijk moment van verpozing en zelfs een plek om te zonnen en kajakken. Hoeveel zou een appartementje hier kosten?

Yume

Gelegen in het moderne Nordhavn heeft ook deze winkel een hart voor duurzaamheid. Yume werkt samen met lokale kunstenaars, maar ook met ngo’s die artiesten in hun werkgebied ondersteunen. Je gaat er aan de haal met mooi gerief voor in huis, verzorgingsproducten en kinderspullen. De meeste producten in deze shop zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal, en dat geldt niet alleen voor wat er op de schabben ligt. In de muur achteraan kregen deuren van een oude school een nieuw leven en de toonbank zijn eigenlijk heel veel gerecycleerde yoghurtpotjes bij elkaar geperst.

Barr

Steek je de fiets- en wandelbrug aan de beroemde Nyhavn over en sla je rechtsaf, dan zie je restaurant Barr idyllisch aan het dok liggen in een oud pakhuis. Waar vroeger het wereldberoemde tweesterrenrestaurant Noma huisde, gaat vandaag Barr op hetzelfde elan voort. De sfeer is vergelijkbaar met die van Noma, maar Barr is een stuk toegankelijker. Links bevindt zich het restaurant, waar je à la carte of een menu bestelt. Het maakt niet uit je of één gang eet of de hele avond tafelt. Op het menu voornamelijk Scandinavische ingrediënten en authentieke gerechten met een moderne toets. Rechts is dan weer de bar, met een tap met 22 soorten bier, voor wie alleen iets wil drinken. Buiten kijkt het grote terras uit op het dok, waar het heerlijk relaxen is.

Previous articleHieraan ergeren we ons het meest in het verkeer en zoveel kosten de boetes
Next article5x hip brunchen in Brussel