48u in Wenen, hip en trendy met een vleugje nostalgie

1587
Onze tips in WenenFoto's: Stijn Smets

Wenen, dat betekent pracht en praal. Maar wie denkt dat de stad in de tijd is blijven steken, moet zijn mening herzien. Deze citytrip combineert oude klassiekers met hedendaagse flair!

Dag 1

9u – Buitenverblijf met Sisi-allures

Het barokke Slot Belvedere in Wenen werd ooit gebouwd als zomerresidentie voor een generaal. Tegenwoordig flaneer je er langs de grootste collectie van Gustav Klimt. Je spot er ‘De kus’, één van zijn bekendste werken, weliswaar achter een muur van smartphones en camera’s. Ook Monet, Van Gogh en Renoir kregen er hun plaatsje. De tuinen zijn gratis te bezoeken.

 

 

11u – Op de koffie

Wenen bulkt van de koffiehuizen, zowel de traditionele etablissementen als de hippere varianten. Café Sperl ademt de grootsheid van het oude Wenen, terwijl je in het eigentijdse Phil koffie drinken combineert met in boeken snuisteren. Beide bevinden zich in het zesde district, samen met andere kleine speciaalzaken en trendy interieurwinkels als Lichterloh en Das Möbel.

13u – Hongertje stillen

Hongertje? Bestel bij Bitzinger een heerlijke Käsekrainerworst die verdrinkt in ketchup en mosterd. Liever klassiek? Hotel Sacher serveert de echte Sachertorte, weliswaar pittig geprijsd. Wandel nadien nog even langs de statige Staatsopera en de imposante Karlskirche of ga richting het oude centrum naar de Stephansdom met z’n mooi gekleurde dak.

15u – Kies je museum

Het MuseumsQuartier groepeert een aantal interessante musea rond een gezellige binnenplaats waar het leuk toeven is bij zonneschijn. Ik koos voor het Mumok, het Museum voor Moderne Kunst met een aantal interessante permanente installaties en wisselende tentoonstellingen.

 

 

18u – Schni Schna Schnitzel

Wenen bezoeken zonder wienerschnitzel te verorberen, kan natuurlijk niet. Glacis Beisl ligt wat verstopt, maar is één van de bekendere zaken waar dit dunne kalfsgerecht wordt geserveerd. In de zomer eet je in de sfeervolle tuin. Liever iets anders? Ulrich is een gezellig restaurant waar je voor een prikje ook gevarieerd vegetarisch eet.

20u – Een streepje klassiek

De Musikverein is het imposante concertgebouw waar het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker wordt gehouden. Hier een concert meepikken, is een feest voor oren en ogen. Geen zin in een concert, maar je wilt wel de concertzaal zien? Er zijn dagelijks rondleidingen in het Engels en Duits.

 

 

22u – Een slaapmutsje met uitzicht op Wenen

De rooftopbar Dachboden is een gezellige kroeg waar je bij mooi weer ook vanop het terras naar de lichtjes van Wenen kunt staren.

Dag 2

9u – Ochtenddrukte op de Naschmarkt

Een langgerekte polonaise van kraampjes gevuld met fruit, kruiden, kazen, maaltijden, prullaria en kleedjes voor 10 euro, dat is de dagelijkse Naschmarkt. Op zaterdag komt er nog een vlooienmarkt bovenop. In het vlakbij gelegen Freihausviertel vind je leuke winkeltjes als Babette’s voor bak- en kookfanaten en Gabarage waar oude spullen een nieuw leven krijgen.

 

 

10u30 – Oma’s living

Als je één koffiehuis bezoekt, laat het dan Vollpension zijn. Kwieke oma’s bakken er aan de lopende band cake en taart. De knusse zeteltjes zorgen voor een woonkamersfeertje. Telkens als een oma de oven opent, vult de zaak zich met de zoete geur van vers gebak.

12u – Keuvelen langs het water

Wenen mag dan aan de Donau liggen, het leven speelt zich vooral af aan het Donaukanaal, een zijarm van der Schönen Blauen. Op de kades is het rustig kuieren en in de zomer zijn er tal van barretjes, zoals het gezellige Strandbar Herrmann of Tel Aviv waar een Ibizasfeertje heerst.

 

 

14u – Analoge hemel

Iedereen met heimwee naar het analoge tijdperk komt in Supersense in de zevende hemel terecht. Polaroids, drukwerk met zetletters, platenspelers… het staat er allemaal. Je kunt er ook goedkoop eten of een schuimige cappuccino drinken.

15u – Rondjes draaien

Het bekende Weense reuzenrad draait al rondjes sinds 1897 en staat aan de rand van het Wiener Prater, een pretpark waar je per attractie betaalt. Meer vertier vind je in het park of op het Donauinsel, een eiland midden in de Donau, waar de lokale bevolking komt wandelen of aan het water liggen.

 

 

19u – Culinair afsluiten

De Oostenrijkse chef Konstantin Filippou heeft in Wenen een tweesterrenrestaurant, maar wie zin heeft in verfijnd eten zonder een hartinfarct te krijgen van de rekening kan naar O Boufés, zijn tweede zaak. Je dineert er voortreffelijk in een strak kader en de prijzen zijn democratischer. Mag het nog wat goedkoper, dan is Wrenkh een prima alternatief.

Wenen praktisch

Erheen Austrian vliegt dagelijks meermaals van Zaventem naar Wenen.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het gezellige Max Brown Hotel, waar de kamers baden in een seventiessfeer.

Ter plaatse De groene City Airport Train (CAT) brengt je comfortabel in 16 minuten van de luchthaven naar het centrum. Wenen is groot, onderschat de afstanden niet. Gelukkig is er een uitgebreid aanbod aan nette trams en metro’s die heel frequent rijden. Met de Vienna City Card gebruik je 24, 48 of 72 uur lang onbeperkt het openbaar vervoer. Ook het deelfietsensysteem werkt prima. Registreer je op voorhand, zo kun je in de stad meteen aan de slag.

Toeristische informatie vienna.info

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Wenen met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelFord lanceert eerste volelektrische auto: de Mustang Mach-E
Volgend artikelOok deze steden en gemeenten willen een LEZ invoeren