Sicilië Taormina

De driepuntige steen waar de laars van Italië tegenaan schopt schittert in alle kleuren, van diepzwart over pistachegroen tot azuurblauw. Dit mag je niet missen tijdens een bezoek aan het Italiaanse eiland!

Dag 1

10u – Catania

Sicilië is groter dan je denkt en heeft bijna de oppervlakte van België. Ik kies ervoor om de oostkant te ontdekken en begin in de tweede grootste stad, Catania, met de kathedraal aan het centrale plein als startpunt. Hier wordt Sint Agatha geëerd, de patroonheilige die wrede praktijken moest doorstaan. Een Romeinse landvoogd werd verliefd op Agatha, maar ze ging niet in op zijn avances. Als straf werden haar borsten afgesneden. Alsof dat nog niet gruwelijk genoeg was, hebben de Cataniërs hun lokale specialiteit ernaar vormgegeven. De minne is een ronde zoetigheid met bovenop een kers als een borst. Je moet ze dan ook per twee kopen. Catania is een fijne stad om te kuieren. Over La Pescheria bijvoorbeeld, de vismarkt aan het Piazza Pardo, waar aangrenzend ook kraampjes staan met fruit, groenten en pistachenootjes, nog zo’n lokale specialiteit. Of langs het oude amfitheater, waarvan ongeveer een kwart zichtbaar is. De rest zit onder de nabijgelegen huizen en gebouwen. Catania wordt trouwens de zwarte stad genoemd. Je zult merken dat veel gebouwen onderaan een paar lagen zwarte lavastenen hebben.

 

13u30 – Lunch alla Norma

In Catania moet je pasta alla Norma bestellen, hét gerecht van de stad. Volgens de legende schreeuwde een man bij het proeven van de pastasaus met ricotta en aubergine dat de saus zo perfect is als de opera Norma van Bellini, vandaar de naam. En als je dat niet gelooft, dan maken de Cataniërs je wel iets anders wijs. Hoe dan ook, bij Sikule vlak aan de kathedraal maken ze hem heel goed.

15u – Souvenir scoren

In de talrijke winkeltjes van Catania kun je op souvenirjacht. De mogelijkheden zijn legio, gaande van porseleinen dennenappels die aangeven dat bezoekers welkom zijn, tot het symbool van Sicilië: Medusa met de drie benen. Wat je werkelijk overal ziet, zijn vazen in de vorm van een hoofd. Alweer een gruwelijke legende. Toen een Siciliaanse vrouw ontdekte dat haar geliefde elders een gezin had, hakte ze ’s nachts zijn hoofd af, leegde ze de hersenpan en plantte ze het hoofd in de tuin met een basilicum in de schedel. Maar verder zijn Sicilianen vredelievend.

 

16u30 – Gelato aan de zee

Met ongeveer duizend kilometer kustlijn is er altijd een strandje in de buurt om uit te blazen en aan een Italiaanse gelato te likken. Bijvoorbeeld in Giardini Naxos, een kleine badplaats in de buurt van Taormina.

20u – Pizza smikkelen

Pizza smaakt nergens zo goed als in de openlucht op een pleintje tussen oude huizen. Dat is exact wat ze aanbieden bij La Napoletana in Taormina. Smullen met een hoofdletter.

Dag 2

8u – Een zoetje bij het ontbijt

Een drukke dag start je met een stevig ontbijt. Typisch voor Sicilië is een kleine brioche of een cannolo, een gerold koekje gevuld met ricotta en vaak afgewerkt met kruimels van pistache. Met daarbij een granita, een ijsdrank met een smaakje, bijvoorbeeld koffie, maak je het geheel af.

 

9u – Een tocht over de Etna

Met haar 500.000 jaar is de Etna naar geologische normen redelijk jong. Een puber dus, waardoor ze soms meerdere keren per maand uitbarst. De vulkaan is relatief ongevaarlijk. Niemand slaat dan ook in paniek wanneer de berg rommelt. Het enige waar ze hier horendol van worden, is het wegvegen van de assen na een uitbarsting. Maak zeker een tocht over de Etna. Hoewel je niet tot aan de krater mag komen wegens een tikje onverantwoord, mag je wel een heel eind de berg op. Via de zuidflank kun je zelfs een stuk met de kabelbaan omhoog. Het is mysterieus wandelen in het gitzwarte decor, waar je hier en daar gedoofde kraters tegenkomt.

 

13u – Vulkaanwijn proeven

Wijnproeven doe je volgens de Sicilianen in combinatie met eten, omdat het ene het andere versterkt. Trakteer jezelf op wijndomein Gambino op lokaal lekkers met rode of witte wijnen. De vulkanische ondergrond is rijk aan mineralen en zorgt voor wijnen met een eigentijdse toets.

15u – Romantisch Taormina

Taormina is één van de mooiste stadjes van Sicilië. Door de ligging op een bergflank heb je er prachtige vergezichten. Het centrum is door de smalle straten en steegjes op en top romantisch. De kans is dan ook groot dat je in één van de vele kerkjes op een huwelijksceremonie botst. Het indrukwekkende amfitheater werd door de Grieken uit de rotsen gekerfd en door de Romeinen aangepast. Er worden nog steeds voorstellingen georganiseerd. Vanuit Taormina kun je met een kabellift naar Isola Bella, een klein schiereiland waar je bij zonsondergang Instagramwaardige foto’s kunt nemen.

 

20u – Dineren op een binnenplein

In stijl afsluiten doe je bij I Giardini di Babilonia in Taormina, een idyllisch restaurant op een rustig binnenplein tussen het groen. De gerechten worden er met zorg geserveerd en zowel het vlees en de vis als de pasta’s bewijzen hoe top de keuken is.

Sicilië praktisch

Erheen Verschillende maatschappijen zoals TUI fly en Brussels Airlines vliegen meermaals per week naar Catania.

Overnachten Wij verbleven in het charmante Hotel Villa Belvedere in Taormina. Ontbijten doe je er met zeezicht. Het hotel zit in het aanbod van Caractère, dat zich specialiseert in hotels met net dat tikje meer.

Toeristische informatie italia.it

Goed verzekerd op reis

Ga zorgeloos naar Sicilië op reis met een VAB-Reisbijstand!

Vorig artikelWat gebeurt er achter de schermen als je naar de VAB-alarmcentrale belt?
Volgend artikelWaarom een annulatieverzekering in deze tijden zo belangrijk is