De hoofdstad van Hongarije is één en al grandeur. Deze metropool is minstens even indrukwekkend als Wenen en Praag.

Dag 1

9u – Heilzaam baden

Boedapest heeft een paar mooie badhuizen. Het grootste en bekendste complex is het Széchenyibad, waar badgasten een potje schaak spelen terwijl hun huid profiteert van de geneugten van heilzaam water. Het mooiste is echter het Gellértbad, een art-nouveaupareltje. Indrukwekkende mozaïeken tooien de plafonds. Oh, vergeet je slippers niet en soms heb je, jawel, een badmuts nodig.

11u – Het beste panorama

Maak na het badderen nog een wandeling naar de top van de Gellértheuvel. Een pittig klimmetje van 235 meter, maar je hebt er wel het mooiste uitzicht over beide stadsdelen: Boeda op de westelijke oever en Pest op de oostelijke kant.

12u30 – Hip lunchen

Even de Donau oversteken kan via de stalen Vrijheidsbrug, die feitelijk mooier is dan de bekende Kettingbrug. Vlak aan het water ligt Kiosk, een hip restaurant met een industriële look waar het jonge volkje graag vertoeft.

14u30 – Burcht van Boeda

Het vroegere koninklijke paleis ligt hoog boven de Donau en waakt als een mastodont over de stad. Als je de klim naar de Burcht van Boeda niet ziet zitten, dan kun je de kabelbaan nemen. Eenmaal boven wandel je langs imposante gevels, waarachter onder andere de Hongaarse Nationale Galerie ligt. Een eclectische collectie van vooral Hongaarse kunstenaars die soms wat te veel alle kanten uitschiet.

16u – Voor de zoete tand

Ruszwurm is één van de oudste koffiehuizen van Boedapest en na bijna 200 jaar een waar instituut. Bekend om de heerlijke Ruszwurmtaart, een stevig chocoladegebak. Vriendelijk personeel is helaas niet in de prijs inbegrepen.

16u30 – Kleurrijke kerk

De Matthiaskerk straalt door z’n kleurrijke dakleien. Ook binnenin zijn de muren en zuilen riant beschilderd. Hier werden koninklijke huwelijken voltrokken en edele hoofden gekroond, waaronder dat van Frans Jozef I en zijn Sisi. De kerk wordt gedeeltelijk omringd door het Vissersbastion, van waaruit je uitkijkt over de stad, de Donau en het parlement.

19u – Latino vibes

In Boedapest kun je uiteraard goulash gaan eten, maar waarom eens niet voor iets heel anders gaan? Mexicaans bijvoorbeeld. Restaurant Tereza serveert heerlijke taco’s en quesadilla’s.

21u – Pintelieren in ‘ruïnes’

Typerend voor Boedapest zijn de ruin bars: oude, verlaten gebouwen omgetoverd tot cafés waar jonge creatievelingen goedkoop iets konden drinken. Die insteek is in de loop der jaren vervaagd, maar toch zijn ze, om hun bijzondere interieurs, nog steeds leuk om te bezoeken. Szimpla Kert is de bekendste en een aanrader.

 

Dag 2

8u – Parlement

Voor een rondleiding door het indrukwekkende parlement reserveer je het best op voorhand. Vergaap jezelf aan het prachtige vakwerk in een deel van de twintig kilometer aan gangen en vertrekken. De koepel van het parlement is exact 96 meter hoog en ook de inkomhal heeft precies 96 trappen. Beiden verwijzen naar 896, het jaar waarin de Hongaren over de Karpaten trokken en zich in deze regio vestigden. Loop na je bezoek even langs het herinneringsmonument ‘Schoenen op de Donaukade’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten Joden hier hun schoenen uittrekken voor ze neergeschoten werden en in de Donau vielen.

10u – Pracht en praal

De Sint-Stefanusbasiliek is een imposant bouwwerk waarvan de centrale toren, je raadt het al, 96 meter hoog is. De basiliek verdrinkt bijna in pracht en praal. Hier werd niet op een grammetje bladgoud meer of minder gekeken. Een tocht naar het hoogste punt in de toren vraagt om de beklimming van 304 trappen, maar wie niet zo goed te been is, kan de lift nemen.

12u – Snelle hap

Voor een kleine lunch wip je binnen bij Cirkusz, een fijne zaak met een beperkte maar verrassende kaart. Hun huisgemaakte limonades zijn erg lekker.

13u30 – Streepje cultuur

Het bekende Heldenplein in Boedapest, met de imposante zuil met de aartsengel Gabriël, wordt langs beide kanten geflankeerd door een museum. Het Műcsarnok, of Kunsthalle, focust met wisselende tentoonstellingen op hedendaagse kunst. Het Szépművészeti Múzeum, of museum voor schone kunsten, heeft met zijn imposante hallen meer oog voor oude meesters.

15u – Koffie in stijl

Het New York Café wordt bestempeld als het mooiste koffiehuis ter wereld, en dat zou wel eens kunnen kloppen. Het café raakte in verval en was op een gegeven moment zelfs een winkel voor sportartikelen, maar werd in 2006 in z’n oude glorie hersteld. De ruimte straalt ouderwetse luxe uit. De prijzen zijn navenant, maar laat dat, en de wachtrij, je niet ontmoedigen. Bestel koffie met taart en geniet van het statige interieur en de pianist.

16u – Grootste synagoge van Europa

Hongarije heeft altijd een grote Jodenpopulatie gekend. De grootste synagoge van Europa staat dan ook hier. Een mooi gebouw met verschillende invloeden en prachtig houtwerk binnenin. In de tuin staat de Holocaustherdenkingsboom. Op de bladeren staan de namen van de 600.000 Hongaarse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

18u – Eten tussen het groen

Restaurant Mazel Tov lijkt op een lokale impressie van de hangende tuinen van Babylon. Erg gezellig! De kaart focust vooral op de Israëlische keuken. Immens populair, dus ruim op voorhand reserveren is aangeraden.

20u – Een aria in de opera

Na een renovatie van vier jaar schittert de Hongaarse Staatsopera zoals bij de opening in 1884. De operazaal is indrukwekkend met de weelderig gedecoreerde balkons. Wie een kaartje voor een voorstelling te duur vindt, kan met een gids door de indrukwekkende opera struinen. Je krijgt er een kleine voorstelling in de trappenhal bovenop.

Boedapest praktisch

Erheen Verschillende maatschappijen vliegen dagelijks van Zaventem of Charleroi naar Boedapest.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het recente, gunstig geprijsde en goed gelegen D8 Hotel. De kamers zijn compact, maar perfect uitgerust voor wie een actieve citytrip plant. 

Ter plaatse De blauwe shuttlebus 100E rijdt meermaals per uur van de luchthaven naar het centrum. Boedapest is groot, onderschat de afstanden niet. Gelukkig is er een uitgebreid aanbod aan trams en metro’s die frequent rijden. Met de Budapest Card gebruik je 24, 48 of 72 uur lang onbeperkt het openbaar vervoer en krijg je gratis toegang of korting tot tientallen musea en attracties. Ook het deelfietsensysteem werkt prima, al is er op de hoger gelegen delen vaak een tekort aan fietsen.

Toeristische informatie budapestinfo.hu

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Boedapest met een VAB Reisverzekering

Vorig artikelGetest: dit is het beste vertrekmoment naar het zuiden
Volgend artikelZo kies je de juiste fietshelm