Den Haag

Een fijne stad vlak bij de zee, en dat op slechts 130 kilometer van Antwerpen. Vergeet Amsterdam, de bakermat van Nederland is immers Den Haag.

Dag 1

9u – Het koninklijke centrum van Den Haag

Niet Amsterdam, wel Den Haag is de thuishaven van het Nederlandse koningshuis en de regering. En daar zijn de inwoners trots op. Het werkpaleis van de koning, Paleis Noordeinde, staat midden in het stadscentrum, tussen de huizen en boetiekjes van het Hofkwartier. Even down-to-earth als de Nederlander zelf. Naar verluidt wordt Máxima weleens in de Hema gespot en loopt ook Beatrix gewoon over straat. Van hieruit vertrekt op Prinsjesdag de gouden koets via de Lange Voorhout naar het Binnenhof, waar de regering zetelt. De architectuur in de binnenstad maakt meteen duidelijk dat het oude geld in Den Haag zat. Geen kleine arbeiderswoningen met trapgevel, maar grote, statige herenhuizen.

12u30 – Gezellig lunchen

Plof na een stevige stadswandeling gezellig neer in de comfortabele lederen zeteltjes bij Jamey Bennett voor een gin-tonic of schuif de voeten onder tafel voor de lunch. De kaart is internationaal geïnspireerd en biedt voor ieder wat wils. En dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Omdat je het verdient!

Plaats 11

 

15u – Hollandse meesters

Als wij Mauritshuis zeggen, dan zeg jij…? Correct, ‘Meisje met de parel’! Naast Vermeers meesterwerk stelt het museum nog een indrukwekkend arsenaal aan Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw tentoon. Het grootste aantal Rembrandts, horen we van een trotse gids. Een must dus voor bewonderaars van de klassieke schilderkunst.

Plein 29 – € 15,50

 

19u – Harmonieuze smaken op het bord

Sinds januari is Den Haag een toprestaurant rijker. Chef Rik van de Laar en sommelier Saskia de Kuijer leerden elkaar kennen bij Jonnie Boers sterrenrestaurant De Librije. Met 6&24 beginnen ze nu aan hun eigen droom. De dagverse en lokale producten uit de keuken knallen harmonieus met de wijnen die de gastvrouw serveert. Een culinaire ervaring om u tegen te zeggen!

Nobelstraat 13

Dag 2

9u – Slapen en ontbijten op het strand

Wat is er heerlijker dan ontwaken met zicht op zee? In de Haagse Strandhuisjes bedienen de natuurelementen je op je wenken. De zachte tinten en natuurlijke materialen geven de luxebungalows de nodige charme. Idyllisch gelegen tussen de duinen en de zee in het rustige Kijkduin bieden ze de perfecte uitvalsbasis. Geschikt voor twee volwassenen en twee kinderen. Geen zin om zelf te koken? Op wandelafstand biedt Suiderstrand de oplossing. De ontbijt-, lunch- én dinerkaart van deze relaxte strandbar doen je al gauw watertanden.

Haagse Strandhuisjes: Machiel Vrijenhoeklaan 175, Kijkduin

Suiderstrand: Strandslag 2a, Kijkduin

11u – Verdwalen in de kunst

Een bezoek aan het Gemeentemuseum begint al op straat. Het unieke gebouw uit 1935 is een ontwerp van H.P. Berlage en is bedoeld om in te verdwalen. Elke kamer nodigt opnieuw uit om je gedachten de vrije loop te laten. Fans van De Stijl moeten beslist hier zijn. Ontdek de grootste collectie schilderijen van Mondriaan, met als hoogtepunt het onafgewerkte ‘Victory Boogie Woogie’.

Stadhouderslaan 41

13u – Verse vis

Wist je dat de levendige badplaats Scheveningen een stadsdeel van Den Haag is? In restaurant Waterproef in de jachthaven geniet je van een verfijnde keuken, een indrukwekkend wijnaanbod en het beste van wat de zee te bieden heeft. De Michelingids spreekt niet voor niets over ‘een kanjer langs de kade’.

Dr. Lelykade 25-27, Scheveningen

16u – Koloniale high tea

Het statige en luxueuze Hotel des Indes stamt uit het koloniale verleden van Nederland. Hier passeerden zelfs al enkele beroemdheden de revue, van Mata Hari tot Audrey Hepburn. Stap binnen voor een verwonderde blik op het interieur en een heerlijke high tea. Je kiest uit een lange lijst van theesoorten en smult van hartige en zoete lekkernijen.

Lange Voorhout 54-56

Liever logeren in centrum Den Haag?

Slaap je liever in het centrum van de stad? Dan is het nieuwe Hotel Indigo de place to be. Wat ooit de nationale bank was, is nu het hipste hotel van Den Haag. Dikke kluisdeuren incluis!

Noordeinde 33 

Niet te missen!

Het Panorama van Mesdag is niet zomaar een schilderij. Als een heus panorama meet het doek 14,5 meter in de hoogte en 114,5 meter in de lengte. Je wandelt er helemaal rond, net alsof je je in het Scheveningen van 1881 bevindt. De moeite!

Panorama Mesdag, € 10

Den Haag praktisch

Erheen Vanuit Antwerpen is het slechts zo’n 130 kilometer rijden naar Den Haag. Je geraakt er ook gemakkelijk met de trein. In een dik uur met de Thalys en overstap in Rotterdam, of in zo’n anderhalf uur met de IC-trein met overstap in Breda.

Openbaar vervoer Voor het openbaar vervoer in Den Haag heb je een OV-chipkaart nodig met voldoende saldo. Die koop je bij automaten op stations en bij winkels als Albert Heijn, Bruna en Primera. Bij de HTM-servicepunten op treinstations Den Haag Centraal en HS kun je je OV-chipkaart laden. Geen OV-chipkaart? Koop dan een dagkaart voor één dag onbeperkt reizen bij de VVV.​ Voor kinderen is er ook een voordelige dagkaart te koop.

Fietsen Of waarom geen Haagsche Stadsfiets huren? De groen-gele fiets kun je op tal van locaties in de binnenstad en aan het strand oppikken. Handig is dat de fiets kan worden ingeleverd bij diverse stallingen. Een abonnement is niet nodig; iedereen kan voor 7,50 euro een Haagsche Stadsfiets huren.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Den Haag met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per persoon of € 111 voor het hele gezin. Wist je overigens dat je met je VAB-Pechbijstand ook gedekt bent in Nederland?

Toeristische info denhaag.com

Meer tips in Nederland!

De 6 musts van Amsterdam.

Onze 9 favoriete adresjes in Maastricht.

Zeeland: onze tips in en rond Zierikzee.

De 10 musts van Rotterdam.

Vorig artikelKen je voertuig: de motor
Volgend artikelGetest: Nissan Leaf