Auto huren dit moet je weten

Een auto huren is interessant als je naar je bestemming vliegt en ter plaatse de omgeving wilt verkennen. Maar hoe vermijd je nare verrassingen?

Online boeken of ter plaatse auto huren?

Veel verhuurmaatschappijen hebben een website waar je vooraf een auto kunt reserveren. Dat heeft voordelen: je kunt de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken, de contractvoorwaarden rustig doornemen én je wint tijd bij aankomst. Je bent met een online reservering ook zeker dat je een huurwagen ter beschikking hebt. Op drukke momenten kan het zijn dat sommige aanbieders gewoon helemaal ‘uitverkocht’ zijn. Toch zijn er ook nadelen aan online een auto huren: de betrouwbaarheid van kleine, onbekende verhuurders is moeilijk in te schatten, je kunt niet onderhandelen over de prijs en als je je reservatie wilt wijzigen, kan dat vaak niet.

 

Waarvoor wil je verzekerd zijn?

Controleer altijd welke verzekering in de prijs zit. Normaal is de minimumverzekering voor materiële en lichamelijke schade aan derden – de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) of third party liability (TLP) – standaard inbegrepen. Voor alle bijkomende verzekeringen (glasbreuk, omnium, lichamelijk schade andere passagiers, diefstal, bagage) moet je doorgaans bijbetalen. Denk op voorhand al na over deze verzekeringen, zo word je ter plaatse niet overdonderd door een ijverige verkoper.

Nog zorgelozer op vakantie?

Laat je vakantie niet in het water vallen. Kies voor zekerheid en boek voor je vertrek ook jouw VAB Reisverzekering. Zowel jij, je gezin, je wagen als je reis zijn bij ons in goede handen.

De kleine lettertjes

Neem de tijd om volgende zaken te controleren:

  • Is er een onbeperkt aantal kilometer inbegrepen?
  • Wie contacteer je bij pech of schade?
  • Moet je een toeslag betalen als een tweede chauffeur met de auto wil rijden?
  • Is alle mogelijke materiële schade gedekt?
  • Mag je de grens oversteken met het voertuig?
  • Moet je een toeslag betalen als je de auto op een ander kantoor aflevert?
  • Hoe wordt ‘één huurdag’ berekend? Volgens de kantooruren of 24 uur na afhaling?

 

Staat van de wagen voor en na

Belangrijk: controleer de staat van de auto tot in de details voor je vertrekt. Noteer elk krasje, bluts of mankement op het formulier van de verhuurder. Bekijk ook het interieur. Is de hoedenplank bijvoorbeeld wel aanwezig. Check ook of de EHBO-kit en reserveband intact zijn en welke autopapieren je hebt. Zo draai je niet op voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. Bij het inleveren van de wagen controleer je samen met een medewerker van het verhuurbedrijf opnieuw de staat van de wagen en laat je een bewijs tekenen. Breng je de auto buiten de kantooruren terug? Neem dan zeker voldoende foto’s van de wagen om discussies te vermijden.

 

Volle of lege tank?

Als je de keuze hebt, is een volle tank altijd beter. Verhuurders rekenen meestal een duurdere literprijs of extra kosten aan om een tank te vullen. Bovendien laat je met een (half)lege tank ook ruimte voor bedrog: er kan gesjoemeld worden met het bijgetankte volume. Hou het betalingsbewijs van je tankbeurt bij en maak eventueel een foto van de benzinemeter en kilometerstand.

 

Meer tips om een auto te huren

  • Laat bij een schadegeval zelf een bestek opmaken door een hersteldienst om te vermijden dat je onredelijke kosten krijgt aangerekend.
  • Een auto huren en jonger dan 25? Heel wat autoverhuurders leggen een minimumleeftijd op, meestal tussen 21 en 25 (soms 26) jaar. Soms moet je al een jaar (of langer) een rijbewijs hebben.
  • Je kredietkaart wordt gebruikt als waarborg voor eventuele schade. Veel verhuurbedrijven blokkeren dan een bepaald bedrag, wat de bestedingslimiet van je kaart verlaagt. Laat je limiet eventueel tijdelijk optrekken.

 

Meer info: eccbelgie.be/themas/auto/een-auto-huren

 

Inspiratie nodig?

Op roadtrip door Zuid-Toscane: 5 stops.

Met de auto door Slovenië: 4 stops.

Vorig artikelGetest: Hyundai i30 Fastback
Volgend artikelDieselrijverbod in sommige Duitse steden