Marrakech

Je hoeft niet de halve aardbol rond om in een andere wereld te belanden. Handig dichtbij en toch compleet verschillend. Welkom in Marrakech.

9u – Riad der riads

Toegegeven, zo rond een uur of vijf word je al een beetje wakker dankzij de nasale oproep tot gebed, maar niets zo leuk als je nog eens draaien. En al helemaal in een zalig luxebed in El Fenn. De riad der riads. Een oasis van rust die grossiert in stijl, warmte en ruimte, en dat midden in de medina van Marrakech. Gerund door Vanessa Branson, zus van. Een plek waar je je instant thuis voelt. En het ontbijt op het dakterras met uitzicht op de Koutoubia-moskee maakt dat geluk compleet. Op het menu shakshuka, huisgemaakte granola, croissants en al wat elk foodiehart kan begeren.

11u – Afdingen in de soeks

Tijd om het gekende soekslabyrint van Marrakech in te duiken, hopeloos te verdwalen en onze afdingkunsten aan te scherpen. In het hart van die soeks doe je de beste koopjes en je mag nooit meer betalen dan de helft van de vraagprijs. Het is even wennen, maar we eindigen met babouches voor 50 dirham. Een koopje. Dochterlief kijkt ondertussen haar ogen uit, het hoofd tollend op haar kleine lijfje.

14u – Populaire lunchplek

Pal in dit doolhof ligt Terrasse des Épices verborgen. Het is wat zoeken, maar het restaurant is een begrip in Marrakech, dus je wordt sowieso de goede kant op gestuurd. Reserveren is dan ook aangeraden. We bestellen sardienen gemarineerd in chermoula, vegetarische couscous en cannelloni van aubergines, terwijl dochterlief de ene na de andere briouate, een bladerdeeggebakje gevuld met groenten en kip, verorbert. En omdat de zon zelfs in februari al behoorlijk fel schijnt, krijgt ze prompt een rieten hoed opgezet.

16u – Op naar de paleizen

Eerst doen we het El-Badipaleis aan, een paleisruïne aan de rand van de medina, waar ooievaars op de kantelen resideren. Nog geen kilometer verder wacht het schitterende Bahiapaleis. Een 19de-eeuwse kleurexplosie waar je, als je oog hebt voor detail, uren kunt in ronddolen. Letterlijk zelfs, verdwalen is hier een must.

20u – Mysterieus plein

Op het majestueuze Djemaa el Fna-plein krijg je willens nillens een aapje op je schouder of een slang rond je nek. Een beetje overweldigend met momenten. Uitwijken kan naar het dakterras van een theehuis, om deze mysterieuze plek van bovenuit gade te slaan. Slangenbezweerders, toekomstvoorspellers, verhalenvertellers, felverlichte eetkraampjes en daartussen een wirwar van locals en toeristen die de sfeer komen opsnuiven.

Dag 2

11u – De tuin van Yves Saint Laurent

We starten de dag in de fabelachtige Jardin Majorelle – gerestaureerd door de betreurde Yves Saint Laurent – waar je alweer uren zoet bent. Een heerlijke slenterplek, waar je vooral geniet van de geuren en kleuren! Net buiten de tuinen wachten leuke boetiekjes en koffiehuizen.

13u – Pauze

In het koloniale Grand Café de la Poste word je met de nodige egards verwelkomd. Ideaal om even op adem te komen.

15u – De stank van de leerlooierij

De taxi in naar de Tanneries, te vinden aan de andere kant van Marrakech. Gewapend met een bosje munt, kwestie van de stank wat te counteren, leer je dat deze leerlooierij dateert uit de 11de eeuw en de oudste van Marokko is. Zowat 25 families zijn er aan de slag en de stiel wordt van vader op zoon doorgegeven. De stank is haast niet te harden, maar het geheel is zo indrukwekkend dat je bijna vergeet om met je muntbosje te zwaaien.

16u – Moorse parel

Loop wat verder de medina in om de 14de-eeuwse Ben Youssef Madrasa koranschool te bezoeken. Alweer een Moorse parel waar klein en groot stil van worden.

17u – Tijd voor ontspanning!

Tijd om de vele slenterkilometers uit ons lijf te spoelen met een siësta in riad El Fenn. Na wat afternoon tea kiest vader voor een massage en moeder voor een pedicure aan de rand van het zwembad waar dochterlief solo in spettert. Eerlijk, het is niet evident om je van deze riad los te scheuren en de echte wereld in te trekken. Dus reserveren we meteen ook een tafeltje in het restaurant.

Dag 3

9u – Even weg van Marrakech

Bij zowat elke riad kun je een daguitstap naar de Ourikavallei boeken. Het is de ideale manier om een glimp op te vangen van het landelijke Marokko. Halt houden bij kleine wegrestaurants voor thee, je verbazen over het vrachtvervoer per ezel, arganolie kopen bij een coöperatieve om dan uiteindelijk koers te zetten naar de befaamde watervallen. Daarvoor moet je eerst een stuk klimmen. Onderweg passeer je gelukkig het ene na het andere eet- en drinkstalletje, zodat je zonder al te veel moeite de eerste waterval bereikt. Nummer twee, het grootste exemplaar, ligt nog een flinke anderhalve kilometer verder. Goed voor een tracé dat je laat balanceren over krakkemikkige bruggetjes en kronkelende stroompjes. De beloning? Een imposante waterval, bevolkt door wilde apen. Net exotisch genoeg om voldaan huiswaarts te keren.

Praktisch

Erheen

Brussels Airlines, TUIfly, Ryanair; ze vliegen allemaal op Marrakech.

Ter plaatse

Marrakech is niet zo groot en dus gemakkelijk te voet te bezoeken. In de medina kun je ook niet anders. Wiens voeten toch moe zijn, kan altijd in een taxi of koets springen.

Kleding

Marrakech is bijzonder levendig en vrij, maar Marokko blijft een moslimland. Wie religieuze gebouwen wil bezoeken, loopt er dus beter ietwat bedekt bij.

Munteenheid

Marokkaanse dirham

Toeristische informatie

visitmorocco.com

Vorig artikelGetest: Volkswagen T-Roc
Volgend artikelWat is het terugkommoment in de rijopleiding?