Kluisbos

De Oost-Vlaamse bossen zijn zeker niet de grootste van het land, maar soms zijn de kleinste écht de fijnste. Eén van onze favorieten is het Kluisbos, diep in de Vlaamse Ardennen.

Het bos zonder genade

Het 300 hectare grote Kluisbos ligt boven op de Kluisberg, die met een hoogte van 141 meter een van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen is. Voor de middeleeuwers was het ‘Bos zonder genade’ een onherbergzame plek, waar je heenging als je iets te verbergen had. De verhalen die zo ontstonden, overleefden de tand des tijds en dragen samen met een aantal opmerkelijke relicten bij tot het mythische karakter van het bos.

Kathedraalgevoel

Tijdens de Eerste Wereldoorlog rooide het Duitse leger een groot deel van de bomen. Later werd het bos opnieuw aangeplant. Dat gebeurde voornamelijk met statige beuken, wat meteen ook het ‘kathedraalgevoel’ verklaart. Vandaag wordt er gericht gekapt in het Kluisbos, zodat ook andere soorten de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Kleurrijk schouwspel

Al in 1850 trok de bourgeoisie naar hier om te genieten van de beboste hellingen en de fraaie vergezichten. In het voorjaar kleuren grote delen van het bos paars door de duizenden boshyacinten die er hun kopjes bovensteken: een kleurrijk schouwspel dat heel wat bezoekers trekt, tot grote voldoening van de talrijke horecazaken die dorstige en hongerige recreanten graag op hun wenken bedienen.

Ook gaan ‘woudlopen’?

Toerisme Oost-Vlaanderen bracht een handige gids uit met daarin 5 wandelingen in 5 Oost-Vlaamse bossen. De wandelbrochure inkijken en bestellen kan via deze link.

Vorig artikel7x shoppen in Hasselt
Volgend artikelWelke premie krijg je bij aankoop van een elektrische auto?