Nids des Marais bijzonder logeren Condroz WalloniëSofie Roth

Net buiten Ciney schuilen drie ‘moerasnesten’ in het hoge gras: de Dôme, de Bulle en de Kiosque. Wij logeerden in de Dôme, een glazen koepel die ons zelfs tijdens één van de warmste dagen een aangename slaaptemperatuur bezorgde.

Op het einde van een doodlopend straatje ligt het erf van Héloïse en Foulques. Ze kochten dit stuk grond, inclusief landbouwgrond en moerasgebied, enkele jaren geleden en verdiepten zich sindsdien in permacultuur. Hun grond bewerken ze dan ook op een biologische manier. Om een stukje van hun natuurlijke rijkdom te delen, installeerde het koppel drie unieke slaapplekken die ze toepasselijk nids des marais of ‘moerasnesten’ noemen.

 

Lokale elektriciteit

Een houten pijl wijst ons via een vlonderweg naar de ingang van ons nest, waar een piepende deur een fantastische terugtrekplek onthult. Centraal staat een ruime, glazen koepel, met schuifdeuren en een comfortabel bed gericht naar het hoge riet. Dat wordt heerlijk snoezen morgenvroeg.

De elektriciteit in ons nest wordt opgewekt door de oude molen van Héloïse en Foulques.

De elektriciteit in ons nest wordt opgewekt door de oude molen van Héloïse en Foulques, waarvan ze het wiel vervingen. Voldoende om het leeslampje aan te knippen, thee te zetten en het elektrische deken te laten voorverwarmen. Stromend water is er niet. Geen douche dus, maar een lavabo met daarboven een grote drankdispenser en wat zeep om je handen en lijf te wassen. Vergeet dat oldskool washandje niet mee te nemen. Het droogtoilet bestaat uit een bril en emmer en vul je met zaagsel in plaats van liters water.

 

De natuur als soundtrack

Het hoofd leegmaken lukt hier zoals nergens anders. Een ligzetel, een Ciney-biertje en een hoop natuurlijke achtergrondgeluiden. Meer heb je niet nodig, toch? Oh, en we hoefden ons duidelijk geen zorgen te maken over de zomerzon die die glazen dôme zou doen verhitten of ons te vroeg zou wekken. We gooien beide schuifdeuren wagenwijd open en laten het frisse avondbriesje zijn werk doen. En aan het bed hangen twee oogmaskers! Onder begeleiding van wiegend riet en een kwaakconcert gaat de zon stilletjes onder en omhelst ze onze dôme met een zachtroze gloed.

Een ligzetel, een Ciney-biertje en een hoop natuurlijke achtergrondgeluiden. Meer heb je niet nodig, toch?

 

Praktisch: Nids des Marais

Adres

Rue du Moulin de Biron 44, Ciney

Prijs

Dôme: € 190 per nacht

Bulle: € 170 per nacht (niet beschikbaar in de winter)

Kiosque: € 190 per nacht

Reserveren

Surf voor meer informatie en reservatie naar de website van Nids des Marais.

Fijn in de buurt

Natuurreservaat Furfooz

Door het park van Furfooz loopt een wandelroute van zo’n 4 km langs grotten en spelonken, stenen trappen, esdoorns en lindebomen en een Romeins badhuis. Je wandelt een stukje langs de Lesse en kunt de dorst lessen (pun intended) aan het water in La Flobette. Je betaalt € 5 inkom. Reserveren verplicht.

 

Restaurant Concept Gourmand

Voor een verfijnde maaltijd moet je op de markt van Ciney zijn. In Concept Gourmand tovert chef Alexandre Régis verrukkelijke vlees- en visgerechten op tafel. Wij vielen als een blok voor de eend.

 

Domaine de Chevetogne

We benoemden dit park al eerder tot één van de musts van Wallonië. De vraag is wat je níet kunt doen op dit domein. Je spendeert er met gemak het hele weekend. De ene dag minigolfen, tuinen bezoeken en bootjevaren. De dag erop tennissen, kanoën, de Hobbit-hut bezoeken en naar de kinderboerderij.

Vorig artikel8 op de 10 Vlamingen vinden een coronapaspoort een goed idee
Volgend artikelDoe de verkeerstest!