Rijnland-PaltsAdvertentieDominik Ketz

De Duitse deelstaat Rijnland-Palts is in elk seizoen een wandelparadijs, maar ‘s winters krijgt alles een heel nieuwe charme. Als een witte mantel het landschap toedekt en de natuur in winterslaap gaat, hoor je enkel het kraken van de sneeuw onder je schoenen in een verder absolute stilte. Elke vakantieregio biedt die unieke combinatie van adembenemende natuur, culturele hoogtepunten en lokale lekkernijen.

Eifel: De winterse heide op haar mooist

De Wacholderweg bij Langscheid is een ideaal winterwandelpad. In zo’n drie uur tijd overbrug je 264 meter hoogteverschil, waardoor deze tocht zich goed leent in koelere maanden. Besneeuwd of niet, het heidelandschap is aantrekkelijk in elk seizoen. Soms reikt het uitzicht ver, soms duik je het dal van de Nette in. Als je het wat korter wilt, kun je de Langscheider Wacholderblick bewandelen. Je loopt door het natuurreservaat en warmt je na afloop aan de tegelkachel in de Wabelsberger Wacholderhütte.

Hunsrück: Als Frau Holle haar bed opschudt

Volgens het volksgeloof zijn de ogen van Vrouw Holle te zien in de spleten van de machtige rotshelling bij Reinsfeld. De ‘Frau Holle’ wandelroute, die door het afwisselende landschap van het Schwarzwälder Hochwald loopt, start bij deze rots. Naast het dichte naaldbos hebben ook het Lauschbachdal en het Wadrilldal in het koude jaargetijde hun charmes. Je kunt zelfs een beverburcht spotten! Aan het einde van de wandeling nodigen de restaurants in de regio uit om heerlijk te tafelen.

Moezel: Tijdreis tussen Reil en Bullay

In het wijn- en rivierlandschap van de Moezel passeer je op de 8 km lange wandelweg tussen Reil en Bullay vele getuigen van de Pruisische verkeers- en bouwtechnologie. Het panoramische uitzicht vanaf kasteel Marienburg of uitkijktoren Prinzenkopf laat het spoorweglandschap wel speelgoed lijken. Al in het jaar 1818 was kroonprins en later koning Friedrich Wilhelm IV gefascineerd door dit indrukwekkende tafereel.

Rheinhessen: Het lijkt Zwitserland wel…

Wanneer rijp of sneeuw het heuvellandschap in hun greep krijgen, ontvouwen de Hiwweltouren, de premiumwandelwegen in Rijn-Hessen, hun charmes. De Hiwweltour Eichelberg bijvoorbeeld leidt door de ongerepte natuur van het Rheinhessense Zwitserland. De afwisselende mix van een uitgestrekt weidelandschap met bossen en wijngaarden maakt de tocht zeer aantrekkelijk. Picknickend geniet je van een prachtig uitzicht op de Neu-Bamberger Heide. Ook de Ajaxturm en de kasteelruïne in Neu-Bamberg zijn perfect te zien.

Westerwald: Winterwandelen en wellness

In het Westerwald is de zevende etappe van de WesterwaldSteig van Nistertal naar Bad Marienberg ideaal voor een winterwandeling: slechts 6 kilometer en 160 meter hoogteverschil. De wandeling voert door weiden, bossen en het idyllische dal van de Grote Nister. Je kunt de tocht beëindigen in de Steig-Alm, waar je geniet van regionale gerechten en alpiene specialiteiten. Om de spieren te ontspannen lonkt het MarienBad met sauna, wellness en verschillende baden.

Palts: Tocht langs trekkershutten

Wandelschoenen worden ook in de winter in Palts vaak aangetrokken, vooral omdat veel van de trekkershutten het hele jaar door open zijn. Ze nodigen uit voor een gezellige stop met typische regionale gerechten en een glas Paltswijn. Twee voorbeelden van korte rondwandelingen in de regio zijn de Hexenklamm, die door de gelijknamige kloof bij Gersbach loopt en gekenmerkt wordt door bizarre rotsformaties en meerdere watervallen, en de Richard-Löwenherz-Weg door het Trifelsland naar het indrukwekkende rotsmassief Asselstein.

Wandelen in de diverse landschappen van Rijnland-Palts is altijd een belevenis, vooral in de winter! Inspiratie vind je hier.

Previous articleGetest: Mazda MX-30
Next articleDe 6 knapste panorama’s van de Ardennen