Zet je muts op voor de grootste ijsgrot ter wereld

Je hoeft geen Frozen-fan te zijn om de magie van een ijspaleis te appreciëren. Zo’n ondergrondse wereld waar meterslange ijspegels, indrukwekkende ijssculpturen en glinsterde ijswanden de plak zwaaien, vind je in Oostenrijk. Eisriesenwelt in Werfen, op een boogscheut van Salzburg, pakt uit met de indrukwekkende titel van “grootste ijsgrot ter wereld”, die zich meer dan 40 kilometer onder het Tennengebirge bevindt. Tot het einde van de negentiende eeuw wisten alleen stropers en jagers van het bestaan van de grot af. Zij waagden zich echter niet in deze “Ingang naar de Hel”. Anton Posselt, een dappere natuurkundige uit Salzburg, durfde dat wél aan: in 1879 ondernam hij een officiële expeditie. Terwijl Posselt de afdaling nog op zijn eentje deed, zakken er nu jaarlijks een indrukwekkende 200.000 toeristen af naar het winterrijk onder de Alpen.

Bootje varen in de Seegrotte

Terwijl Eisriesenwelt volledig de verdienste is van Moeder Natuur, werd de Seegrotte een handje geholpen. Deze voormalige gipsmijn in Hinterbrühl raakte in onbruik in 1912, toen een gecontroleerde explosie uit de hand liep en het plafond deed instorten. De mijn liep onder water – sommige experts maken gewag van 20 miljoen liter – zodat het grootste ondergrondse meer van Europa ontstond. In 1930 (her)ontdekten enkele speleologen het spektakel, dat ze prompt introduceerden bij het grote publiek.

Salzwelten: glijden in de mijnen

Verrassend genoeg misschien, heeft de stad Salzburg haar rijkdom te danken aan … zout. De zoutmijn van Hallein, Saltzwelten, is hiervan de bekendste getuige. Kinderen onder de vier jaar zijn er niet toegelaten, maar iets oudere kids amuseren zich gegarandeerd te pletter. Het begint al met de manier waarop je de mijn binnenkomt: via een lange trein die je aan een rotvaart door een smalle gang voert – niet voor doetjes! Ook tijdens de rondleiding mag je rekenen op de nodige porties adrenaline. De rondgang bevat namelijk twee glijbanen om u tegen te zeggen, en een adembenemende lichtshow.

Meer weten?

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Laat je hier verrassen door de mogelijkheden van Oostenrijk.