AdvertentieGNTB / Andreas Treitz

Op adem komen en de benen strekken, dicht bij huis maar toch in een compleet andere wereld: dat en nog veel meer is wandelwonderland Duitsland! We nemen je mee naar enkele unieke wandelgebieden in de regio’s Noordrijn-Westfalen, Saarland, Saksen en Rijnland-Palts.

De oeroude bossen van het Teutoburgerwoud

Op nog geen drie uur rijden van onze oostgrens ligt het Teutoburgerwoud, het grootste natuurpark van Noordrijn-Westfalen. Dertig wandelroutes slingeren door de bossen, waaronder de populaire wandeling langs de oudste stenen spoorwegbrug van Europa, Altenbeken Viaduct. Onderweg kom je tal van valleien en zeldzame dieren en planten tegen. In de buurt: Een wandeling door het Großes Torfmoor, een veen midden in het Teutoburger Woud. Volg de hagedissen over de zandpaden, de reigers in het veen en ontdek bomen die groeien uit het water!

Ook in Noordrijn-Westfalen: Wil je in de voetsporen van Beethoven treden, volg dan het wandelpad van 15 km in Bonn en de Rhein-Sieg-Kreis. Trek je stapschoenen aan en ontdek de regio waar de jonge Ludwig zijn jeugd beleefde.

De mooiste rivierlus van Duitsland

In Saarland, dat grenst aan Frankrijk en Luxemburg, ligt hét symbool van de regio: de Saarschleife. Een heleboel korte en lange wandelroutes in de omliggende bossen en heuvels leiden je langs deze fotogenieke rivierlus, waaronder de Saarschleife Tafeltour. Voor een adembenemend uitzicht over de lus en het dal neem je het Boomtoppenpad. Na ongeveer 800 meter zigzaggend wandelen stijg je tot boven de bomen uit en kom uit aan een uitkijktoren. Het uitzicht reikt bij helder weer tot aan de Vogezen! In de buurt: Het Wolvenpark in Merzig (wolfspark-wernerfreund.de), waar ruim twintig wolven in de bossen leven.

Ook in Saarland: De Schlossberghöhlen in Homburg. Het zijn Europa’s grootste door mensenhanden in zandsteen gegraven grotten, met mysterieuze gangen in verschillende verdiepingen die naar indrukwekkende koepelzalen leiden. Met de Saarland Card mag je gratis binnen – naast nog 89 andere toeristische attracties. Je kunt er ook gratis de bus en trein mee nemen in de regio.

Rotsen trotseren in Sächsische Schweiz

Het enige nationale rotspark van Duitsland staat bekend als een van de spectaculairste wandelgebieden in Europa. In Sächsische Schweiz, ten zuiden van Dresden in deelstaat Sasken, wacht een fantastische wereld van 100 miljoen jaar oude rotsformaties, goed voor meer dan 1100 kilometer bewegwijzerde paden, bergpaadjes en avontuurlijke weggetjes. In de buurt: Volg een etappe van de 112 km lange Malerweg. Onderweg kom je voorbij het uitkijkplatform op de Schrammsteine, klim je over ijzeren ladders en klauter je als een aapje door een gat in de rotsen bij de Affensteine.

Ook in Saksen: Vesting Königstein, één van de honderden burchten en kastelen die je in Saksen kunt ontdekken. De goed bewaarde burcht ligt op een rotsplateau en torent hoog boven het schilderachtige stadje Königstein en de Elbe rivier uit. Vanaf de buitenmuren heb je een prachtig uitzicht. Door de centrale ligging is de stad Königstein trouwens ook een ideaal vertrekpunt voor verschillende uitstappen in de omgeving.

Wandelen en wijn, wijn, wijn

Zodra je vanuit Oost-België de grens oversteekt naar Duitsland, beland je in een waar wijnparadijs. De regio Rijnland-Palts telt zes wijnbouwgebieden, goed voor zeventig procent van alle Duitse wijnproductie! De moezel is de bekendste wijnstreek, maar waarom niet de Palts-regio verkennen? Het zonnige gebied tussen het Pfälzerwald en de Rijn is niet alleen gekend om zijn wijndomeinen. Elk seizoen staat er wel iets in bloei, van de velden met roze amandelbloesems tot de vijgentuinen, citroenbomen en hoge oleanderstruiken. Een streek om letterlijk van te proeven.

Ook in Rijnland-Palts: De Vulkaaneifel. Jawel, tienduizend jaar geleden waren er nog vulkanen actief in deze regio! De grootste getuigen hiervan zijn de vele ‘maaren’ in de Vulkaaneifel, meren die ontstaan zijn door een vulkanische explosie. Wandelen in dit bijzonder stukje Rijnland-Palts is een heel avontuur door de vele rotsen, grotten en kuilen in het landschap.

Vorig artikelGetest: BMW 2 Reeks Gran Coupé
Volgend artikelWat gebeurt er met mijn oude auto?