AdvertentieRuïne van kasteel Drachenfels in het Paltserwoud © Dominik Ketz

De Duitse deelstaat Rijnland-Palts is een land van stenen: fonkelende edelstenen, kostbaar marmer, kleurrijk zandsteen en ruwe leisteen. Zij zijn de stille getuigen van de bewogen geschiedenis van onze aarde. Op reis door de schatkamer Rijnland-Palts ontdek je hun geheimen en verzamel je tegelijk onvergetelijke indrukken.

In het spoor van een eeuwenoude cultuur

In Trier maak je een wandeling door de geschiedenis. Trier, ooit een kosmopolitische stad van waaruit de helft van het Romeinse Rijk werd afgevaardigd, is de oudste stad van Duitsland. Begin je verkenning bij de toeristische dienst, in de schaduw van de Porta Nigra – hét herkenningspunt van de stad en een van de vier poorten van de machtige vestingwerken. De Antiken Card, het toegangsticket voor de belangrijkste bezienswaardigheden, is de beste manier om het Unesco-werelderfgoed te ontdekken.
De monumentale keizerlijke thermen, het enorme amfitheater, de prachtige Sint-Pieterskathedraal en de Constantijn-basiliek – ooit de troonzaal van keizer Constantijn – domineren het stadsbeeld. Overal waar je kijkt, zie je zandsteen, dat vanwege zijn schoonheid en duurzaamheid het favoriete bouwmateriaal van de Romeinen was en Trier een heel bijzondere roodgouden gloed geeft. Zandsteen vormt samen met leisteen de basis voor een heerlijk terroir en dus voor het wijngenot in Trier. De oudste wijnkelder van Duitsland staat op de Krahnenufer en herbergt vandaag de wijnen van het wijnhuis Vereinte Hospitien. Zeker een bezoekje waard!

 

Nibelungen, bewakers van de schat van de Rijn

De Sint-Pieterskathedraal in Worms troont op de hoogste heuvel van de stad als een imposante, aloude wachter. Voor Karel de Grote, die hier verbleef, was het een monument van macht. Vandaag vormt het vooral een indrukwekkend decor voor het jaarlijkse Nibelungen-festival, een openluchtfestival met een spectaculair toneelbeeld en topacteurs van internationale allure. Ondanks het feit dat de voorstellingen in het Duits worden opgevoerd, is de sfeer alleen al een bezoek waard.
Naast de titels ‘Keizerstad’ en ‘Stad van de Nibelungs’ werd Worms ook wel ‘Jeruzalem aan de Rijn’ genoemd, omdat de stad lange tijd het centrum van het Joodse leven was. De oudste bewaard gebleven joodse begraafplaats van Europa, het ‘Heilige Zand’, en de synagoge in de joodse wijk zijn nog steeds getuigen van deze tijd. Het goud in het glas – de ‘koosjere wijn’ uit Worms – kreeg al in de 11e eeuw een bijzondere betekenis. De omringende wijngaarden van Rijnhessen, waar wijnstokken gedijen op zogenaamde roodliggende rotsen, maken van de stad ook vandaag nog een plaats voor wijnliefhebbers en -kenners. Tijd voor een proeverij in een van de vele vinotheken!

 

Prachtig kleurenspel in het Paltserwoud

Het Paltserwoud is niet alleen het grootste aaneengesloten bosgebied in Duitsland, maar vormt ook een uniek grensoverschrijdend biosfeerreservaat met het natuurpark Noordelijke Vogezen. Machtige bomen, kronkelende beekjes en zijn biodiversiteit maken van het Paltserwoud een natuurparadijs.
Torenhoge rotsmassieven tot zeventig meter hoog zijn al even karakteristiek. De rode zandsteen, waarvan het kleurenpalet varieert van donkerrood tot geelwit naargelang de stand van de zon, biedt een prachtig kleurenspel voor de wandelaar. Tegelijk nodigen de rotsen sportievelingen uit om te klimmen.
Twaalfduizend kilometer aan wandelpaden leiden door het Paltserwoud. Er zijn vele schatten om te ontdekken. En als je benen moe worden, bieden meer dan honderd herbergen en trekkershutten rustieke verfrissingsmogelijkheden voor dorstige en hongerige wandelaars.

 

Rijnland-Palts praktisch

Ligging Rijnland-Palts is een deelstaat in het zuidwesten van Duitsland. Reken op zo’n 300 à 400 kilometer rijden.
Erheen Via de snelwegen A1, A3 of A61 raak je vlot op je bestemming. Rijnland-Palts biedt prachtige panoramische autoroutes. Je kunt ook gemakkelijk met de trein naar en door de deelstaat reizen, bij voorkeur met de internationale treinen (ICE). Vooral handig om van stad naar stad te gaan. Meer info vind je hier.
Ter plaatse Rijnland-Palts biedt kilometerslange wandelpaden en fietsroutes. Je kunt ook per boot over de Moezel en de Rijn varen. Kleinere rivieren zoals de Lahn nodigen uit tot kanoën.
Meer info De officiële toeristische website van Rijnland-Palts biedt verdere praktische informatie.

Vorig artikelAl van de ‘Dutch reach’ gehoord?
Volgend artikelVraag aan de piloot: mag de piloot slapen tijdens de vlucht?