Fiat RitmoFoto's: Wim Kempenaers

Er was een tijd dat de Fiat Ritmo in groten getale het straatbeeld opvrolijkte met z’n koddige koplampen. Tegenwoordig lijken ze van de aardbodem verdwenen, al heeft Marc er nog eentje om de herinnering levend te houden.

Van Polen naar Italië

“Ik verkocht als garagist vroeger Polski Fiat. Zij maakten in licentie Poolse versies van sommige Fiatmodellen. Zo is mijn liefde voor Italiaanse wagens ontstaan. Via de Belgische Fiatclub kwamen mijn zoon en ik te weten dat er in het Antwerpse een Ritmo te koop stond. De wagen had tien jaar stilgestaan. De eigenaar, een bejaarde man, had de auto altijd prima onderhouden en verzorgd. Roest was er amper. Het cliché dat alle oude Fiats vol roest zitten, klopt niet. Je had toen bij alle merken roestbakken, van Renault tot Mercedes.”

Vooruitstrevend

“Bij zijn introductie in 1978 was dit echt een vernieuwende wagen. Het design was vooruitstrevend en ook de motor was modern. Dit was de auto van de werkman. Een parlementair of ander rijk volk reed er niet mee rond. Ik heb vroeger aan heel wat Ritmo’s gewerkt. Het waren goede autootjes. Het enige wat er aan schortte, was de handrem. Als je op een helling stond en je trok alleen de handrem op, dan ging hij lopen. Dus bij deze auto is dat ook een van de eerste dingen die ik aangepakt heb.”

De auto heeft op zich een krachtige motor, al moet je er natuurlijk niet mee op het circuit van Zolder gaan rijden.

Origineel

“Dit rood is nog steeds de originele kleur, wat toch wel opmerkelijk is voor een Ritmo van deze leeftijd. Toen ik hem kocht, heb ik de dakhemel vervangen en de voorste zetels opnieuw laten stofferen. De nieuwe stof lijkt voor 95 procent op de oude. Je moet al goed kijken om het verschil te zien. Er waren vooraan ook twee mistlampen op de bumper gemonteerd. Die heb ik eraf gehaald. Ik wilde de auto zo origineel mogelijk.”

Niet voor het circuit

“Deze Ritmo heeft een vermogen van 1050 cc. Op zich is het een krachtige motor, maar je moet er natuurlijk niet mee op het circuit van Zolder gaan rijden. Maar snelheid interesseert me niet. Mijn vrouw is er trouwens ook helemaal weg van. Ik zorg dat hij bolt, mijn vrouw zorgt dat hij blinkt. Het is een gedeelde passie. Deze Ritmo verkopen zou bij wijze van spreken aanvoelen als een moord plegen.”

Tip

Ook oldtimers zijn welkom bij VAB-Pechbijstand! Dag en nacht bescherming bij autopech of -ongeval in heel de Benelux.

Lees meer

Wil je nog prachtige verhalen over oldtimers lezen? Klik dan hier voor meer reportages uit deze reeks.

Vorig artikelFeit of fabel: 6 vragen over je reis plannen
Volgend artikelVAB-wegenwachter vindt trouwring en zoekt ‘Inge en Xavier’