Strooien op fietspadenFoto: iStock

Sneeuw of ijzel? De strooiwagens rijden uit om de wegen voor auto’s vrij te houden. Maar strooien op fietspaden wordt minder vaak gedaan, of toch wel?

Er wordt wel degelijk gestrooid op fietspaden. Het Agentschap Wegen en Verkeer en sommige gemeenten hebben zelfs speciale smalle voertuigen om dat te doen. Alleen duurt het langer voor je er het resultaat van ziet. Strooizout werkt pas goed als het zich mengt met het water dat aanwezig is in ijs of sneeuw. Zo ontstaat pekel, en dat heeft een lager vriespunt. Dat proces verloopt veel vlotter als er verkeer overheen rijdt, zodat het zout zich vlotter mengt. Op fietspaden is er bij winterse omstandigheden vaak weinig verkeer en de dunne banden hebben ook weinig impact. In tegenstelling tot fietsen blijven auto’s vaker rijden bij winterweer en hebben ze met hun brede banden veel meer impact op het mengproces.

Andere opties

Als strooien op fietspaden niet meteen resultaat heeft, zijn er dan geen andere opties? Toch wel. Zo kunnen fietspaden ook bespoten worden met pekel. Daarmee sla je dus eigenlijk een stapje over. Het mengen van het zout met het water moet dan niet meer gebeuren door verkeer dat er overheen rijdt. Fietspaden kunnen ook geruimd worden met een sneeuwploeg of geborsteld worden met grote ronddraaidende borstels. Dat heeft echter niet altijd effect. Als de sneeuw vastkoekt aan de ondergrond of ijs geworden is, hebben zo’n borstels maar weinig effect.

Op de rijbaan

Wat als het fietspad toch niet is vrijgemaakt of ondanks alle inspanningen nog steeds niet berijdbaar is? Dan mag een fietser volgens de wegcode op de rijweg rijden. Automobilisten moeten dan extra waakzaam zijn, zodat ze de fietser niet in gevaar brengen.

Tip: Met een VAB-Fietsbijstand kun je ook bij pech in de sneeuw rekenen op hulp van een wegenwachter.

 

Lees ook

Zo fiets je door de sneeuw

Hoe gaan de strooidiensten precies te werk?

Zo voorkom je een slippertje bij regenweer

Vorig artikelHoe gaan de strooidiensten precies te werk?
Volgend artikelGetest: Land Rover Defender