Noodstop

Uit een enquête van VAB blijkt dat 71% van de jongeren de stopafstand fout inschat. De noodstop opnemen in de rijopleiding zou ongevallen kunnen voorkomen.

Uit een bevraging van VAB bij bijna 2500 jongeren die bezig zijn met een rijopleiding of recent hun rijbewijs hebben behaald, blijkt dat 71% onder hen de stopafstand onderschat. Het merendeel vindt het dan ook nuttig om een noodstop te leren maken.

Waarom is de noodstop oefenen nuttig?

Een auto die 50 km/u rijdt, heeft op een droog wegdek een stopafstand van ongeveer 25 meter. Slechts 29% van de jongeren schatte deze afstand correct in. Bij regenweer wordt de stopafstand 33 meter en dus een stuk langer. Daarvan zijn de jongeren (46%) zich wel bewust. Jongeren die een noodstop hebben geoefend, zien ook meer het nut in van zo’n oefening. Maar liefst 91% van hen vindt dat dit dan ook thuishoort in de rijopleiding. Geen overbodige luxe, want heel wat mensen schatten de afgelegde afstand helemaal verkeerd in en durven niet door te remmen. Vaak wordt de volledige remcapaciteit niet benut omdat men het pedaal niet hard genoeg indrukt. Hierop oefenen lost beide problemen op.

Wat is de stopafstand?

De stopafstand is de optelsom van de reactieafstand en de remafstand. De reactieafstand is de afstand die je aflegt tussen het moment dat je een obstakel opmerkt en het moment waarop je effectief begint te remmen. Gemiddeld is dat één seconde, maar wie 120 km/u rijdt, heeft op dat moment al 33 meter afgelegd. De remafstand is de afstand die je aflegt tussen het moment waarop je effectief remt en de auto helemaal stilstaat. Samen opgeteld maakt dat dus de stopafstand.

Ook de volgafstand is belangrijk

Naast de stopafstand moet je ook rekening houden met de volgafstand ten opzichte van je voorligger. Om veilig te rijden, moet die volgafstand ongeveer de helft zijn van je snelheid. Wie 120 km/u rijdt, moet dus 60 meter afstand houden. VAB vindt het een goed idee dat er tijdens de rijopleiding meer aandacht zou gaan naar de stopafstand en het uitvoeren van een noodstop. Het zou heel wat ongevallen kunnen voorkomen en jongeren sensibiliseren om meer afstand te houden.

Stopafstand 30 km/u: 15 meter (droog) / 17 meter (nat)

Stopafstand 50 km/u: 25 meter (droog) / 30 meter (nat)

Stopafstand 70  km/u: 50 meter (droog) / 60 meter (nat)

Stopafstand 90 km/u: 70 meter (droog) / 80 meter (nat)

Stopafstand 120 km/u: 110 meter (droog) / 135 meter (nat)

Vorig artikelGetest: Peugeot 5008
Volgend artikelBelgen ontvingen al 65% meer snelheidsboetes uit Frankrijk