Mobiscore

Heb je een huis of appartement op het oog, dan kan het nuttig zijn om de Mobiscore te checken. Dat is een tool die de Vlaamse overheid vandaag lanceert om te ontdekken hoe jouw (toekomstige) woning scoort op vlak van bereikbaarheid van belangrijke voorzieningen te voet of met de fiets.

Wat is de Mobiscore?

Hoe gemakkelijk raak je met de fiets of te voet van je huis of appartement naar de dichtstbijzijnde scholen, winkels, openbaarvervoerhaltes en andere voorzieningen: je berekent het met de Mobiscore. Hoe hoger jouw woonplaats scoort op de schaal van 0 tot 10, hoe lager de mobiliteits- en milieu-impact ervan.

Waarom een Mobiscore?

De Mobiscore helpt in de zoektocht naar een duurzaam gelegen woning. Wie op zoek is naar een huis of appartement, kan zo bewust kiezen voor een woonplaats waar je zelden of nooit een auto nodig hebt. Zo draag je bij aan minder files, luchtvervuiling, geluidsoverlast en geurhinder.

Hoe werkt het?

De Mobiscore berekent de afstand van elk adres in Vlaanderen naar verschillende soorten voorzieningen: winkels en horeca, kinderopvang en scholen, dokters en ziekenhuizen, sport- en cultuurinfrastructuur en openbaar vervoer. De score houdt rekening met het verwachte aantal verplaatsingen voor specifieke voorzieningen en het vervoermiddel dat een gemiddelde Vlaming zou gebruiken voor deze verplaatsingen.

Check de Mobiscore!

Op huizenjacht? Bereken dan eerst de Mobiscore van je nieuwe woonplaats en verklein mee de impact van je mobiliteit op het milieu. Let wel, ook al verplaats jij je steeds op een milieuvriendelijke manier en woon je in een energiezuinig huis, als je woning afgelegen ligt, zal ze sowieso slecht scoren. De Mobiscore geeft enkel een indicatie rond de ligging van woningen.

 

Lees ook

Woonplaats van ouderen bepaalt mee het risico op sociaal isolement

Vorig artikel7 alternatieve citytrips die óók de moeite zijn
Volgend artikel72u in Rome, de Eeuwige Stad herontdekt