verkeer

Middenvakrijden is de grootste ergernis van Vlaamse automobilisten, zo blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Al maken we ons zelf ook weleens schuldig aan asociaal verkeersgedrag. Daarom roept minister Weyts donderdag 25 oktober uit tot de eerste Vlaamse Dag van de Hoffelijkheid in het Verkeer.

Ruim de helft van de automobilisten stoort zich aan bestuurders die zonder reden het middenvak gebruiken in plaats van rechts in te voegen. Nochtans geven 4 op 10 Vlamingen toe zich zelf af en toe te bezondigen aan middenvakrijden. Andere ergernissen zijn volgens de bevraging van de VSV het niet gebruiken van de richtingaanwijzers, onvoldoende afstand houden en gsm-gebruik.

Stuk voor stuk gedragingen die anderen hinderen of aan het schrikken brengen en die zo zorgen voor reële risico’s in het verkeer. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts roept daarom donderdag 25 oktober uit tot de eerste Vlaamse Dag van de Hoffelijkheid in het Verkeer: “In het drukke verkeer ben je zelden of nooit alleen op de weg. Rekening houden met anderen is noodzakelijk om de dagelijkse verplaatsingen vlot en veilig te laten verlopen”, aldus de minister.

Wie deze donderdag tussen 7 en 11 uur ’s ochtends richting Brussel rijdt en even halthoudt op de snelwegparkings van Heverlee (E40), Waarloos (E19) of Wetteren (E40), maakt kans op een leuke attentie. VSV-vrijwilligers staan er klaar om hoffelijke bestuurders te belonen met een bloemetje en de voordelen van hoffelijk rijgedrag nog eens te benadrukken.

Let op, middenvakrijden is strafbaar

De wegcode bepaalt dat je op autosnelwegen verplicht bent om rechts te rijden, behalve wanneer je andere voertuigen wilt inhalen, bij grote verkeersdrukte (file) of wanneer wegwijzers boven de rijbaan bepalen dat je een specifieke rijstrook moet volgen om naar jouw bestemming te rijden. Na een inhaalmanoeuvre moet je je plaats rechts opnieuw innemen zodra je dat zonder bezwaar kan doen, behalve wanneer je onmiddellijk opnieuw wilt inhalen. Als je op de middelste rijstrook blijft rijden terwijl er rechts van jou plaats is om in te voegen en er geen sprake is van fileverkeer of borden die je verplichten om een andere rijstrook te volgen, ben je in overtreding. Je hindert dan andere bestuurders die jou zouden willen inhalen en je verplicht hen om daarvoor uit te wijken naar de rechterrijstrook. Middenvakrijden is een overtreding van de eerste graad en wordt bestraft met een onmiddellijke inning van 58 euro.

Hoffelijkheid in 10 tips

  1. Blijf niet op de middelste rijstrook van de autosnelweg rijden als er rechts voldoende plaats is.
  2. Blijf op veilige afstand van je voorligger (minstens twee seconden op droog wegdek, drie seconden op nat wegdek).
  3. Gebruik steeds je richtingaanwijzers om aan te geven dat je wilt uitwijken of van richting veranderen.
  4. Zigzag niet tussen andere voertuigen door.
  5. Pas je snelheid altijd aan aan de omstandigheden.
  6. Hou rekening met andere weggebruikers, in het bijzonder de meest kwetsbare.
  7. Blokkeer bij druk verkeer geen kruispunten, oversteekplaatsen of fietspaden.
  8. Iedereen maakt weleens een fout, zit niet te foeteren op anderen.
  9. Probeer ook in de grootste drukte je kalmte te bewaren.
  10. Hoffelijkheid werkt aanstekelijk: een bedankje of vriendelijk gebaar doet wonderen!

Heel wat van bovenstaande punten maken deel uit van de wegcode!

Lees meer

Ontdek ook onze tips om veilig in de file te rijden.