tunnel

Brussel staat voor een nieuwe mobiliteitsopgave. Vanaf 1 mei zal de Leopold II-tunnel namelijk ’s nachts dichtgaan. Vanaf 1 juli wordt hij ook overdag afgesloten.

De Leopold II-tunnel is een belangrijke toegangsweg tot het centrum van Brussel, vooral voor wie vanuit het westen van het land komt. Dagelijks rijden er 80.000 auto’s door. De werken, die in totaal 39 maanden duren, zullen ongetwijfeld voor heel wat hinder zorgen.

Wanneer is de tunnel dicht?

De werken starten op 1 mei. Vanaf dan gaat de tunnel dicht tijdens werkdagen van 22 uur tot 6 uur. Overdag en tijden het weekend blijft de tunnel open. Tijdens de zomervakantie, van 1 juli tot 1 september gaat de tunnel vervolgens helemaal dicht, omdat er asbest moet verwijderd worden.

En bovengronds?

De Keizer Karellaan blijft de hele tijd open, maar er zal slechts één rijstrook voor het autoverkeer zijn. De omgeving van de Basiliek van Koekelberg wordt een éénrichtingszone.

Alternatieven?

De sluiting zal zonder enige twijfel voor zware problemen zorgen. Brussel inrijden vanuit het westen doe je dan via de A12 of de Industrielaan in Anderlecht. Hetzelfde geldt om Brussel uit te rijden, alsook de Ninoofsesteenweg. Vooral wanneer de tunnel ook overdag sluit, zullen deze wegen het moeilijk hebben om al het extra verkeer te slikken. Het is dan ook verstandiger om niet met de auto te komen, maar om de fiets of het openbaar vervoer te nemen. Zowel het aantal treinen, trams, metro’s als bussen zal opgedreven worden tijdens de werken.

Vorig artikel8 tips om de pechstrook juist te gebruiken
Volgend artikelGetest: BMW X3