’s Nachts rijden, onderweg overnachten… Iedereen probeert op zijn manier aan de vakantiedrukte richting zuiden te ontsnappen. Maar hoe kun je nu echt het best de files vermijden?

Gouden tip: vertrek op zondag

Neen, niet vrijdag of zaterdag is de ideale vertrekdag wil je files vermijden, wel zondag! Uiteraard moet het mogelijk zijn om je vertrek zo in te plannen, want veel hotels of vakantiewoningen worden verhuurd van zaterdag tot zaterdag.

Vertrek in de voormiddag

Als je om 9 uur in Antwerpen vertrekt richting Provence, dan kom je op de grootste knelpunten (A6, A7, A9) aan rond 15 uur. De meeste files in Frankrijk beginnen op te lossen rond 13 uur. Wie echter nog een beetje langer wacht en rond 12 uur vertrekt, zal de grootste files vermijden.

Vertrek niet ‘s nachts

Eerst en vooral: ’s nachts rijden is niet iedereen gegeven. Voor sommigen is het ronduit af te raden. Wie het wel aankan, moet weten dat ook dit niet altijd de beste optie is voor wie files wil vermijden. Deze vakantiegangers komen namelijk aan op de knelpunten in het zuiden op het moment dat de files zich al aan het vormen zijn. Wie bijvoorbeeld om 2 uur ’s nachts vertrekt richting Provence is om 9 uur op de A6 en nog later aan de regio rond Lyon en de A7, een vakantieas waarop je vanaf 8u30 staat te bumperen. Bovendien kom je aan met een slaaphoofd en spendeer je een deel van je eerste vakantiedag… in bed. Ga je toch ’s nachts rijden, lees dan eerst deze tips.

Files vermijden? Onderweg overnachten helpt niet

Het lijkt de perfecte remedie om files te omzeilen, maar wie onderweg een overnachting boekt, staat net het meest in de file. Dat komt omdat zij vaak op vrijdag na het werk vertrekken en dan in de avondspits zitten. Bovendien vertrekken ze de tweede ochtend meestal pas na een uitgebreid ontbijt en komen ze opnieuw op de knelpunten aan als de files daar al gevormd zijn. Files vermijden is op deze manier dus niet ideaal. Wel kom je uitgerust aan en begin je met een fris hoofd aan je vakantie.

*Alle voorbeelden zijn uiteraard gemiddelden en gelden enkel op rode en zwarte weekends (zie hieronder).

Tip

De beste vertrektijden naar het buitenland:

  • Vrijdag: na 21u
  • Zaterdag: vanaf 9u
  • Zondag: hele dag

Rode en zwarte weekends

De weekends van 13-15 juli, 20-22 juli en 27-29 juli zijn de drukke aanloopweekends. Vooral op zaterdag geldt ‘code rood’. De te mijden weekends zijn die van 3-5 augustus en 10-12 augustus, waarbij op zaterdag zelfs ‘code zwart’ wordt voorspeld in Frankrijk.  Het weekend van 17-19 augustus kent ook nog een grote drukte met ‘code rood’. Het weekend van 24-26 augustus kleurt eveneens rood, maar dan enkel in Zwitserland en Oostenrijk.

Lees meer

Wat zijn de knelpunten rond Parijs, op de Autoroute du Soleil, de A3 in Duitsland, de A2 in Zwitserland en de A10 in Oostenrijk?

Hoe rijd ik het best naar Italië?

Hoe kan ik de ring rond Parijs vermijden?

Alles over het milieuvignet in Frankrijk.

 

Zorgeloos op vakantie

Laat je vakantie niet in het water vallen. Kies voor zekerheid en boek voor je vertrek ook jouw VAB-reisbijstandspakket. Zowel jij, je gezin, je wagen als je bagage zijn bij ons in goede handen. Al vanaf 88 euro voor een heel jaar.

Vorig artikelZou jij nog slagen voor je rijexamen?
Volgend artikelGetest: BMW X2