Duitsland

VAB waarschuwt voor grote problemen op de Antwerpse ring door wegenwerken tijdens de paasvakantie. Ook naar de skibestemmingen in Europa kan het druk worden.

Het verlengde paasweekend valt dit jaar samen met de start van de paasvakantie in België. Hierdoor verwacht VAB op vrijdagavond 30 maart een drukke avondspits in eigen land, vooral rond Brussel en Antwerpen en op de wegen richting Luxemburg. Verder wordt de drukte op de Europese wegen bepaald door het wintersportverkeer. Er viel afgelopen winter erg veel sneeuw en de condities zijn nog steeds goed, waardoor veel Europeanen alsnog gaan skiën tijdens de paasvakantie. In eigen land zullen werken aan de Antwerpse ring zorgen voor zware verkeershinder tijdens de tweede week van de paasvakantie. Ter hoogte van Deurne zullen herstellingswerken plaatsvinden door een verzakking in het wegdek. De werken starten op maandag 9 april en duren 6 dagen en 7 nachten.

België

In België verwacht VAB een drukke avondspits op vrijdag 30 maart rond Antwerpen en Brussel en druk verkeer op zaterdag 31 maart richting zuiden (E411 richting Luxemburg) en naar de kust (E40 Brussel-Oostende). VAB raadt aan om vrijdagochtend of zaterdagnamiddag te vertrekken.

Tijdens de tweede week van de paasvakantie wordt de hinder in eigen land vooral veroorzaakt door de ingrijpende wegenwerken op de Antwerpse ring. Ook voor Nederlanders die richting België rijden, kan dit voor problemen zorgen. Lees hier meer over de werken en de verwachte hinder.

Frankrijk

In Frankrijk start de vakantie in de zone A (onder andere de zone van de wintersportgebieden) op zaterdag 7 april. Tijdens het eerste weekend wordt er dus geen hinder verwacht, behalve op vrijdagavond en zaterdagvoormiddag, in het kader van het verlengde paasweekend. Bovendien wordt er zaterdag sneeuw verwacht op de lokale wegen richting skigebieden, wat voor hinder kan zorgen. Vooral het tweede weekend van de paasvakantie wordt het druk op de lokale wegen richting skigebieden. Voornamelijk rond Albertville, Grenoble en Moutiers verwacht VAB de grootste drukte. Op zaterdag 14 april start de vakantie dan weer in zone C (onder andere Parijs), wat vooral in het centrum van Frankrijk druk verkeer zal opleveren.

Duitsland

In Duitsland start het paasweekend al op donderdag 29 maart (Witte Donderdag), waardoor het daar al vanaf donderdagmiddag erg druk zal zijn op de wegen richting het zuiden. De grootste kans op files heb je rond München, Karlsruhe en Reutte.

Oostenrijk

In Oostenrijk is het vooral druk verkeer op de wegen in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Het belangrijkste knelpunt is de B179 Fernpassroute. Ook zijn er nog steeds grenscontroles richting Duitsland, die voor hinder kunnen zorgen.

Zwitserland

In Zwitserland viert men ook Witte Donderdag en daar verwacht VAB dan ook druk verkeer op donderdag 29 en vrijdag 30 maart. Verder is het grootste knelpunt deze paasvakantie in Zwitserland de Gotthardtunnel.

 

Beste vertrekmomenten om files te vermijden

Vrijdag 30 maart tot zondag 1 april

Wie op wintersport vertrekt, moet zowel vrijdagavond (vroegere en drukke avondspits) als zaterdagvoormiddag rekening houden met files. Je vertrekt daarom het best vrijdagochtend, zaterdagnamiddag of zondag om files op knelpunten in de buurlanden te vermijden.

Vrijdag 6 april tot zondag 8 april

Wie op wintersport vertrekt in de tweede week, moet rekening houden met verkeershinder in Frankrijk op zaterdag 7 april en vertrekt daarom beter vrijdagochtend, zaterdagnamiddag of zondag.

Vorig artikelEnquête VAB bevestigt dat staat gewestwegen slecht is
Volgend artikelKen je voertuig: de fiets