Wandelingen in Wallonië© Olivier Legardien

Al die regen van de afgelopen dagen heeft toch één belangrijk heil: het houdt onze natuur groen. Om niet thuis te zitten mopperen op de Belgische zomer, schotelen we jou vier bijzondere wandelingen in Wallonië voor.

Loofbomen en legendes in de Gaume

In de supermarkt zal je nooit meer achteloos een flesje Valvert vastnemen. Deze wandeling van 19 km loopt door de vallei waar het bronwater deels vandaan komt. De tocht laat je de prachtige natuur van de Gaume ontdekken, in het zuidelijke deel van de provincie Luxemburg. Wandel langs de Gros Ruisseau, snuif de geur van het sparrenbos op en geniet daarna vooral van de rust tussen groene loofbomen. Aan het einde van de route zal je met het uitzicht op de vier heuvels van het bos van Montauban meegenomen worden in het verhaal van de Vier Heemskinderen, een Ardens epos dat je eigen queeste in het bos kracht zal bijzetten.

 

Diep in het woud in Saint-Hubert

Deze wandeling van bijna 20 km laat je binnendringen in de ziel van het woud van Saint-Hubert, en die van jezelf. Dit is als het ware een ode aan de natuur waar je het gevoel krijgt even de pauzeknop te kunnen indrukken. Vanaf de ‘Fagne de la Doneuse’ begint een grootse vallei waarin een beek haar weg zoekt over de rotsen. Het geklater van het water doet de tijd gestaag voortkabbelen maar vestigt op tijd en stond je aandacht op de bijzondere omgeving. Tijdens deze wandeling loop je namelijk langs een natuurreservaat, observeer je de fauna van de Ardennen en geniet je vooral van de stilte die er heerst. Sssht.

 

Op zoek naar boskabouters bij Achouffe

Achouffe, gelegen in de Vallei van de Feeën, is een van de kleinste en charmantste dorpjes uit de regio. Een trekpleister voor toeristen, maar wie gelooft in sprookjes kan tijdens een wandeling in de omliggende bossen zijn hart ophalen aan de legende van de Nutons. De dwergen met hun typische Ardense look woonden in de grotten van dit bos. Ze beschikten over een geheime tunnel die liep tot aan de kapel Notre-Dame de Fôret. ’s Nachts repareerden ze in het allergrootste geheim de schoenen van de inwoners van Houffalize. Goed om weten: de wandeling begint en eindigt bij Brasserie d’Achouffe, waar La Chouffe wordt gebrouwen.

 

Viroinval, de dieperik in

In de diepe wouden van de uitlopers van de Ardennen word je ondergedompeld in een majestueus woud, weg van de platgereden paden. Na een start aan de rand van het bos is het meteen een versnelling hoger schakelen om de steile paden van het natuurpark Viroin-Hermeton te tackelen. De afdaling in de diepe vallei van de Ry d’Alise in ongeveer de helft van deze wandeling biedt een adembenemend panorama op de valleien van de regio. Je wandelt hier op slechts een paar meter van de Franse grens. Op enkele kilometers van deze prachtige vergezichten kan je ook een andere indrukwekkende must-see bewonderen: Le Fondry des Chiens, de Belgische ‘Grand Canyon’.

 

Meer tips voor je Wallonië-trip vind je bij Visit Wallonia.

Vorig artikelDe nieuwe parkeerregels in Antwerpen in 7 vragen en antwoorden
Volgend artikelVAB neemt eerste volledig elektrische interventievoertuigen in gebruik