tips maart

Je wilt naar buiten, maar waarheen? Of het weer zit tegen, wat nu? Van film en fotografie tot bloemen en hop, van Azië tot de Noordzeekust: met onze tips maak je er een boeiende lentemaand van!

Foto-expo’s

Vanaf 1 maart heeft het FOMU in Antwerpen enkele nieuwe tentoonstellingen. Zo schetst ‘Photobook Belge’ de geschiedenis van de Belgische fotoboeken. ‘Restricted Images’ is dan weer een bijzondere ontmoeting tussen de Britse fotograaf Patrick Waterhouse, Aboriginal-gemeenschappen en koloniale beelden van Australië.

Jeugdfilmfestival

Nog tot 10 maart toont het J.E.F. festival in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Roeselare en Strombeek-Bever uitstekende eigenwijze jeugdfilms, geselecteerd door jongeren zelf. Er zijn ook masterclasses, dansinitiatie en voorleesmomenten.

Made in Asia

Fans van videogames, manga, cosplay en ander fraais uit Azië kunnen zich van 8 tot 10 maart laten overweldigen in Brussels Expo. Naast veel game- en spelplezier, concerten en signeersessies ontdek je op Made In Asia ook ninja-stuntdemo’s of een cultuurdorp met onder meer Japanse kalligrafie en Aziatische massages. Verkleden is toegelaten.

Een nacht vol geschiedenis

Op 19 maart richt het Davidsfonds met zijn Nacht van de Geschiedenis de schijnwerpers op ‘Meesterschap’. In heel Vlaanderen en Brussel kun je naar allerlei activiteiten rond Vlaamse meesters, zoals vertellingen over het Lam Gods of topwerk van Pieter Breugel de Oude, of een rondleiding door de Bozar-expo over Bernard van Orley. Ook andere vormen van vakmanschap komen aan bod.

Hopmaand in Poperinge

Geen betere maand om eens naar hoppestad Poperinge te gaan, want in maart staan hier de pas geoogste hopscheuten in de kijker. Elke zaterdag in maart zijn er culinaire ateliers – van pluk tot bereiding – rond deze delicatesse. De hele maand lang serveren vijftien restaurants uit de streek ook fijne gerechten met hopscheuten.

Strandjutten

Schelpjes rapen? Afval van het strand plukken? Kan allebei. Werk op zaterdag 16 maart mee aan de Grote Schelpenteldag en je helpt de wetenschap een juister beeld te krijgen van het leven aan onze kust. Op zondag 24 maart kun je dan weer samen met alle Belgische surfclubs meedoen aan de grote strandschoonmaak Clean Beach Cup en zo het bewustzijn rond de gigantische plasticvervuiling vergroten.

Genomineerde wandelroute

Op de voorbije Fiets en Wandelbeurs werd de wandelroute van het jaar verkozen: het Romeinse Limespad in Nederland. Maar in eigen land kun je natuurlijk ook enkele genomineerde routes ontdekken. Behalve het netwerk Brabantse Kouters, vorige herfst geopend, was dat de Tour du Brabant Wallon, het grote routepad (GRP 127) dat je langs holle wegen, fraaie kapelletjes, de prachtige abdij van Villers-la-Ville en het slagveld van Waterloo leidt. Een aanrader!

Lees ook: De mooiste wandeling van het land

Flowerpower in Keukenhof

Nog nooit in Keukenhof in het Zuid-Hollandse Lisse geweest? Dit seizoen viert het beroemde lentepark met z’n miljoenen tulpen, narcissen en andere bolbloemen zijn 70e editie. Van 21 maart tot 19 mei dompelen de inspiratietuinen en bloemenshows je met extra felle kleuren onder in de flowerpower van begin jaren zeventig. Er zijn ook speeltuinen en speurtochten voor de kinderen.

Vorig artikelDit is de nieuwe Peugeot 208 (nu ook elektrisch)
Volgend artikelWat mag je wel en niet doen met een dashcam?